Πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω αβεβαιοτήτων σε εμπόριο και Brexit - Πτώση -0,11% για Dow Jones, στο -0,15% ο S&P 500

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω αβεβαιοτήτων σε εμπόριο και Brexit - Πτώση -0,11% για Dow Jones, στο -0,15% ο S&P 500
Ανησυχούν οι επενδυτές για τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο και το αδιέξοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα Δευτέρα (14/10/2019) οι αγορές σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας και στις εξελίξεις στη Μ. Βρετανία.
Απόρροια αυτής της αβεβαιότητας, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες, ενώ παράλληλα οι δείκτες στο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσαν οριακές μεταβολές.
Αμερικανός ΥΠΟΙΚ S. Mnuchin προσπάθησε να διαβεβαιώσει την αγορά ότι συμφωνία θα επέλθει, παρ' όλα αυτά τόνισε πως σε αντίθετη περίπτωση θα ισχύσουν οι αμερικανικοί δασμοί από τον Δεκέμβριο 2019.
Παρά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής (11/10) εμφανίζονται νέες ανησυχίες για συμφωνία τερματισμού του εμπορικού πολέμου.
Συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones είχε οριακές μεταβολές στο -0,11% στις 26.786 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε οριακά στο -0,15% στις 2.965 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση μόλις -0,1% στις 8.048 μονάδες.
Image
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το Πεκίνο ενδέχεται να στείλει αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Ασίας - Ειρηνικού, η οποία θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη Χιλή, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Liu Je, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αρχική συμφωνία.
Δεύτερη πηγή ανέφερε ότι το Πεκίνο ζητά από τον πρόεδρο Trump να αναστείλει την επιβολή των κυρώσεων, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί για τον Δεκέμβριο.
Tην Παρασκευή, οι ΗΠΑ και η Κίνα παρουσίασαν τα βασικά σημεία της πρώτης φάσης της εμπορικής τους συμφωνίας, με την Ουάσινγκτον να αναβάλει την προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα αύξηση των δασμών της.
Ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί και αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές δήλωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά προκειμένου να μπορεί να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση.
Ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ S. Mnuchin χαρακτήρισε ως «σημαντική» χαρακτήρισε την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί κανονικά. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα ισχύσουν οι δασμοί των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα από 15 Δεκεμβρίου
Την ίδια ώρα, σε μια ακόμα ένδειξη της αδυναμίας της κινεζικής οικονομίας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση των εξαγωγών και των εισαγωγών τον Σεπτέμβριο.
Όσον αφορά το Brexit, από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, καθώς οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι το μπλοκ θέλει περισσότερες παραχωρήσεις από τον πρωθυπουργό Boris Johnson, τονίζοντα ότι μια τελική συμφωνία είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής (17-18 Οκτωβρίου 2019).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Υποχώρηση στις ευρωαγορές λόγω αβεβαιοτήτων σε εμπόριο και Brexit

Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς μειώνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για μία συμφωνία στα δύο βασικά «μέτωπα» του τελευταίου διαστήματος: στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και στο Brexit.
H ανησυχία για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας επέστρεψε, καθώς το Πεκίνο ζητά περαιτέρω διαπραγματεύσεις, προτού προχωρήσει στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας.
Σήμερα 14/10, στη Μ. Βρετανία, η βασίλισσα Ελισάβετ στον Λόγο της τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης Johnson είναι το Brexit στις 31/10/2019. Οι πληροφορίες που έρχονται για το Brexit είναι διφορούμενες, καθώς ο Johnson είναι αισιόδοξος για μια συμφωνία, ενώ οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Συγκεκριμένα, ο DAX της Φρανκφούρτης κατέγραψε απώλειες -0,20% στις 12.486,56 μονάδες.
Image
Ο FTSE του Λονδίνου κινήθηκε με υποχώρηση -0,46% στις 7.213,45 μονάδες.
Image
Ο CAC στο Παρίσι σημείωσε πτώση -0,40% στις 5.643,08 μονάδες.
Image
Ο δείκτης FTSE MIB του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έκλεισε στο -0,30% στις 22.097,94 μονάδες.
Image
Τέλος, ο IBEX στην Μαδρίτη υποχώρησε -0,38% στις 9.239 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX έκλεισε στο -0,49% στις 389,69 μονάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS