Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλος χρόνου για το δημοσιονομικό κενό του 2020 – Στην ΕΕ το βελτιωμένο προσχέδιο - Στο 2,3% έως 2,5% μειώνουν οι Βρυξέλλες την πρόβλεψη για το ΑΕΠ

Τέλος χρόνου για το δημοσιονομικό κενό του 2020 – Στην ΕΕ το βελτιωμένο προσχέδιο - Στο 2,3% έως 2,5% μειώνουν οι Βρυξέλλες την πρόβλεψη για το ΑΕΠ
Υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 2,5% το 2020 από 1,9% - 1,8% το 2019, επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές
(upd)Με ενδιαφέρον αναμένονται μέχρι σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2019, το βράδυ οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του προϋπολογισμού.
Πρόκειται για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 το οποίο, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, έχει υποστεί βελτιώσεις σε κάποια μεγέθη κυρίως στο μέτωπο των εισπράξεων από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και από κάποιες άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από τις νέες άδειες για τα καζίνο που θα εκδοθούν.
Είναι τα δύο μέτρα - όπλα με τα οποία η κυβέρνηση σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, που θα λάβει χώρα μέσα στο 2020 επιχείρησε να κλείσει το λογαριασμό του 2020, η οποία παρέμενε μέχρι τελευταία στιγμή στα 200-300 εκατ. ευρώ.
Καθοριστικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου διαστήματος ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τοποθετούν αισθητά χαμηλότερα τον πήχη της ανάκαμψης για τον επόμενο χρόνο, μόλις στο 2,3%, όσο δηλαδή ήταν η πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2019-2022.
Υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 2,5% το 2020 από 1,9% - 1,8% το 2019, επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές επικαλούμενες το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
Επιπλέον, η εκτίμηση αυτή είναι διπλάσια από εκείνη για ανάπτυξη 1,4% στην ευρωζώνη και πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι προβλέπουν για την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί.
Τόσο το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο όσο και το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή κρατούν αποστάσεις από αυτήν την πρόβλεψη, χαρακτηρίζοντας υπεραισιόδοξο τον στόχο για τον ρυθμό μεγέθυνσης που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό του 2020.
Ετσι λοιπόν με ενδιαφέρον αναμένεται η πρόβλεψη που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής έκθεσης της, η οποία, εμμέσως, επηρεάζει δυσμενώς όλο τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς.
Μαζί και το πακέτο με τα θετικά μέτρα του 1,2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα στείλει προς έγκριση σήμερα στα ευρωπαϊκά όργανα ακολουθώντας έτσι τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα ενημερώνει την Κομισιόν για τις νέες παροχές που σχεδιάζει να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο.
Θα είναι από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο θα ξεπεράσει τα 346 εκατ. ευρώ, και οι νέες ελαφρύνσεις θα αφορούν επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και οικονομικά ασθενέστερους.
Μεταξύ των μέτρων που μελετά η κυβέρνηση είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και η διάθεση ενός νέου κοινωνικού μερίσματος, μίας νέας 13ης σύνταξης, τα κριτήρια χορήγησης της οποίας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.
Βέβαια, το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 δεν έχει ακόμη κλείσει, εξ ου και οι προσαρμογές που υπέστη το βασικό σενάριο του προσχεδίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης