Ισημερινός: Στους 8 νεκρούς και τους 1.340 τραυματίες από τη 12ήμερη κρίση στη χώρα

Ισημερινός: Στους 8 νεκρούς και τους 1.340 τραυματίες από τη 12ήμερη κρίση στη χώρα
Ισημερινός: Στους 8 νεκρούς και τους 1.340 τραυματίες αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων της 12ήμερης κρίσης στη χώρα (δημόσια αρχή)
Στους 8 νεκρούς και τους 1.340 τραυματίες αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων της 12ήμερης κρίσης στο Ισημερινό.
Αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, διευκρίνισε η αρχή.
Κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών της κρίσης οι αρχές συνέλαβαν 1.192 ανθρώπους, κατά την ίδια πηγή.
Το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε αρκετά υψηλότερο αριθμό συλλήψεων, οι οποίες ανήλθαν κατ’ αυτό σε 1.419.
Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 54 αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, διευκρίνισε το υπουργείο.
Την κρίση προκάλεσε ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των καυσίμων, εξαιτίας της κατάργησης μονομιάς της κρατικής επιδότησής της, που εφαρμοζόταν επί σαράντα χρόνια.
Το μέτρο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει ένα δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η χώρα των Άνδεων παρέλυσε για σχεδόν δύο εβδομάδες, εν μέσω μαζικών κινητοποιήσεων, αποκλεισμών δρόμων, αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, των δημόσιων συγκοινωνιών, που είναι ούτως ή άλλως πολύ ανεπαρκείς, αλλά και καταλήψεις πετρελαιοπηγών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας αργού, που προκάλεσε την αναστολή των παραδόσεων σχεδόν του 70% από το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας πετρελαίου.
Η ηρεμία άρχισε να αποκαθίσταται μετά την επίτευξη, το βράδυ της Κυριακής, συμφωνίας μεταξύ του κινήματος των αυτοχθόνων — το οποίο πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις — και του προέδρου, ο οποίος εντέλει δέχθηκε να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα που καταργούσε τις επιδοτήσεις των καυσίμων.
Η οικονομική ζημία του Ισημερινού εξαιτίας της κρίσης υπολογίστηκε χθες Δευτέρα πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισεκ. δολάρια από τον Πατρίσιο Αλαρκόν, επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης εργοδοτών της χώρας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS