Συσσώρευση στο ΧΑ +0,02% στις 858 μον. – Δεν δικαιολογούνται υψηλότερες αποτιμήσεις στις περισσότερες μετοχές

Συσσώρευση στο ΧΑ +0,02% στις 858 μον. – Δεν δικαιολογούνται υψηλότερες αποτιμήσεις στις περισσότερες μετοχές
Αδυναμία του Γενικού Δείκτη να υπερβεί την ισχυρή αντίσταση των 860-865 μονάδων - Στο επίκεντρο οι τράπεζες με έντονες εναλλαγές στα πρόσημα.
(upd16)Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας την συσσώρευση, στις 858 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες διακυμάνσεις στις τράπεζες ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά εστιάζεται στις εξελίξεις για το Brexit καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική ευθεία.
Το Brexit ή ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να έρχονται στο προσκήνιο αλλά στην πράξη οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο πρέπει να είναι προσεκτικοί, ειδικά στις τράπεζες αλλά και στην πλειοψηφία των μετοχών καθώς οι αποτιμήσεις είναι υψηλές και δεν δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα.
Υπό αυτό το πρίσμα τα ανοδικά περιθώρια της χρηματιστηριακής αγοράς είναι περιορισμένα.  
Ως προς το Brexit που μονοπωλεί το ενδιαφέρον έχει απομείνει μόλις ημέρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εισέρχονται σήμερα 16/10 σε νέες διαπραγματεύσεις σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές, να άρουν το αδιέξοδο μηνών και να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία που θα προβλέπει τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Από την άλλη παρά τις ενδείξεις που προέκυψαν χθες το βράδυ για συμφωνία, σήμερα (16/10/2019) αξιωματούχος του Ηνωμένο Βασιλείου αλλάζει τα δεδομένα αναφέροντας ότι η βρετανική κυβέρνηση υποβαθμίζει τις πιθανότητες για συμφωνία για το Brexit
Στα της αγοράς, στις τράπεζες, μετά από έντονες εναλλαγές στα πρόσημα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eurobank -1,36% και Πειραιώς -1,20% - με χαμηλό ημέρας -3,13%-  με οριακή πτώση η Εθνική -0,22% και αμετάβλητη η Alpha Bank .
Στα μη τραπεζικά blue chips, τα κέρδη σε ΟΠΑΠ +2,04%  και ΟΤΕ αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες σε ΔΕΗ -2,54% και Μotor Oil
Από σήμερα Τετάρτη 16/10, ξεκινά η δημόσια προσφορά για το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, 7ετους διάρκειας με το εύρος απόδοσης να είναι από 2,6% έως 2,9% ενώ οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 18/10.
Από τα 150 εκατ. ευρώ της έκδοσης, τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της αποπληρωμής του προηγούμενου ομολόγου της ενώ τα υπόλοιπα (περίπου 90 εκατ. ευρώ), θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις της σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
Θετική ήταν η αντίδραση των θεσμών στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που έστειλε χθες 15/10 στις Βρυξέλες η κυβέρνηση, με τις τελικές ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο του 2019
Εν τω μεταξύ «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν καθώς χαμηλώνουν τον πήχη της ανάπτυξης της οικονομίας για το 2020.
Από την άλλη στον  τραπεζικό κλάδο η πρόγνωση – εκτίμηση των τραπεζών για τα επόμενα 4 τρίμηνα δεν είναι ενθαρρυντική ειδικά στο σκέλος των εσόδων όπου καταγράφεται κόπωση ενώ καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο.
Όπως αναφέρει πολύ έμπειρος τραπεζίτης τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2019 και τα δύο πρώτα του 2020 δηλαδή έως το Καλοκαίρι του 2020 οι επιδόσεις των τραπεζών σε τριμηνιαία βάση θα είναι σχετικά παραπλήσιες.
Έτσι, οι τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών  περί τα 10 δισεκ. ευρώ περίπου, είναι δικαιολογημένες και αντικατοπτρίζουν αξίες που έχουν προεξοφλήσει σχεδόν όλα τα θετικά νέα οπότε δεν δικαιολογούνται υψηλότερες αποτιμήσεις.
Ακόμη και εάν συμβεί θα είναι ευκαιριακές και συγκυριακές.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,39% και το ιταλικό 10ετές στο 1%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 194 μονάδες βάσης ενώ  το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4195  μονάδες βάσης από 4162 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,04% και τον Γενικό Δείκτη -0,04%.
Περί τις 12:00 με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην ΔΕΗ .. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,61% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,49%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 819,52 μονάδες με πτώση -0,62%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,02% στις 858 μονάδες έχοντας υψηλό στις 861,03 μονάδες και χαμηλό στις 853,96 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,21 εκατ. ευρώ και όγκου 285 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 120 χιλ. τεμάχι αξίαςε 1,6 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 125 χιλ. τεμάχια αξίας 929 χιλ. ευρώ και η Jumbo 39,7 χιλ. τεμάχια αξίας 691 χιλ. ευρώ .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 858 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 860-865 μονάδες και ακολουθεί η αντίσταση των 880-890 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 810 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 819 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 775-785 μονάδων και οι 750 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Στις 16 ή 17 Οκτωβρίου 2019 ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών θα εγκρίνει το deal μεταξύ της Πειραιώς και της Intrum για την διαχείριση 27 δισεκ. NPEs έναντι 410 εκατ ευρώ.
Η έγκριση του deal αποτελεί θετική εξέλιξη για την τράπεζα Πειραιώς και την διοίκηση της γιατί δρομολογείται μια αντιμετώπιση για τα προβληματικά δάνεια, που μπορεί να μην προσομοιάζει με την λύση της Eurobank που μειώνει άμεσα τα NPEs αλλά δρομολογεί μια στρατηγική.
Η Πειραιώς ήθελε μια συλλογική αντιμετώπιση αλλά τα 27 δισεκ. NPEs δεν μειώνονται, οπότε η σταδιακή μείωση είναι το μεγάλο ζητούμενο ενώ  εάν σήμερα η Πειραιώς – με βάση το μοντέλο Eurobank – επιδίωκε να μηδενίσει τα NPEs θα έπρεπε να δαπανήσει περίπου 3,7 με 4 δισεκ. κεφάλαια.
Η Πειραιώς προέβη στο deal με την Intrum αλλά θα πρέπει η Intrum να επιδείξει συνέπεια στις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Πειραιώς καθώς σε ορισμένες χώρες έχει αθετήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει
Η Πειραιώς ακόμη και με αυτή την πρόταση και με τα 410 εκατ που θα λάβει – σταδιακά – θα πληρώσει τα 167 εκατ τους τόκους για το ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές Cocos ύψους 2 δισεκ., θα αποπληρώσει το Fortress περί τα 150 εκατ για το ομολογιακό που λήγει – και έχει πάρει σχετικές εγκρίσεις – καθώς και τους τόκους για το ομολογιακό tier 2 ύψους 400 εκατ που εξέδωσε πρόσφατα.
Η Πειραιώς διαθέτει επαρκέστατη ρευστότητα και σχετικά επαρκώς ικανοποιητικά κεφάλαια.

Η επικαιρότητα

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας, όπου θα συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τη νέα Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα. K. Georgieva, με την επόμενη Πρόεδρο της ΕΚΤ κα. C. Lagarde, και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, κ. Keith Krach.
Επίσης θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους καθώς και οίκους αξιολόγησης ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε εκδήλωση της Bank of America Merrill Lynch.
Τελεσίγραφο στους Κούρδους της Συρίας να παραδώσουν τα όπλα μέχρι απόψε το βράδυ στέλνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διπλωματικό παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Ρώσους, οι οποίοι πιέζουν για συμφωνία μεταξύ των τουρκικών και των συριακών δυνάμεων.
Εν τω μεταξύ μία περίπου ώρα μετά την τοποθέτησή του στο Skynews ότι δεν θα δεχθεί να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στην Τουρκία για να διαπραγματευτούν εκεχειρία στη Συρία ο Erdogan τα «γυρίζει».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το skynews και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Erdogan κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε ότι θα συναντηθεί τόσο με τον αντιπρόεδρο Pence, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Pompeo ενώ αρχικά είχε δηλώσει πως θα είχε συνομιλίες μόνο με τον D.Trumb

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (16/10) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, εν μέσω προσδοκιών στις τάξεις των επενδυτών τόσο για τις συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, όσο και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα (16/10) οι αγορές της Ασίας,
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +1,20%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -0,41% στις 2978,71 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,61% στις 26664,28 μονάδες

Mεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit εισέρχονται στην τελική ευθεία.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο  -0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με πτώση -0,60%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,07%, ο S&P στο -0,06%, ο Nasdaq στο -0,20% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,10% (9,57 δολ.)

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές 

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν τελικά στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα οι οποίες κινήθηκαν με έντονη μεταβλητότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank ενώ αμετάβλητη έκλεισε η Alpha Bank. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,75 ευρώ, με πτώση -0,22% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7180 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9640 ευρώ με πτώση -1,20% με όγκο 1,5 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8720 ευρώ με πτώση -1,36% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,30 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4250 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 264 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 196 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 13,96 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 277 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, TITC, CENER, ΟΤΕ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΔΕΗ, Viohalco, Aegean, Motor Oil
H Coca Cola έκλεισε στα 28,62 με πτώση -0,52% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με άνοδο +1,05% και αποτίμηση 6,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,9920 ευρώ με πτώση -2,54% και αποτίμηση 694 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισει στα 2,0650 ευρώ με άνοδο +0,73% και κεφαλαιοποίηση 479 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,7350 ευρώ  με άνοδο +2,04% και αποτίμηση 3,13 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,24 ευρώ, με άνοδο +1,33% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,45 ευρώ με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,80 ευρώ με πτώση -1,14% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,66 ευρώ με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,48 ευρώ με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3480 ευρώ με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,30 ευρώ με πτώση -0,38% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1060 ευρώ με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,39% - Ακολουθούν την διεθνή τάση  

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων που ακολουθούν την διεθνή τάση και λόγω Brexit.
Εν μέσω αβεβαιοτήτων οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και το ράλι φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε αυτή την φάση για τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε ακραία στρεβλωμένες τιμές.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,39%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,39% με το αμερικανικό 10ετές 1,76% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 120 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,07 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,38% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,37%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110 μονάδες βάσης και απόδοση 0,43%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,69% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,67%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,83% στις 23 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με απόδοση αγοράς 1,35% και απόδοση πώλησης 1,32%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,52 μονάδες βάσης και απόδοση 1,38% με απόδοση αγοράς 1,39% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,3050%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,28 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,03  μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,08 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,16% σημειώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 180 μονάδες βάσης από 189 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 194 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.195 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,94% ή 194 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1% στις 16 Οκτωβρίου 2019 από 0,80% πρόσφατα.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/10/2019 στο -0,40% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7480%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS