Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πράκτορες ΟΠΑΠ: «Τέλος στην ανομία των online εταιρειών – Θετικό το νομοσχέδιο για την online αγορά»

tags :
Πράκτορες ΟΠΑΠ: «Τέλος στην ανομία των online εταιρειών – Θετικό το νομοσχέδιο για την online αγορά»
Η ΠΟΕΠΠΠ ζήτησε την επανεξέταση δύο προβλέψεων του νομοσχεδίου
Σημαντική παρέμβαση έκαναν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΠΠΠ, της ομοσπονδίας των 4.000 πρακτορείων ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα, κατά την ακρόαση των φορέων για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις διατάξεις για τη ρύθμιση της online αγοράς τυχερών παιγνίων.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΠΠΠ Γιώργος Πουλημάς σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς «βάζει τάξη στην online αγορά, που εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα ξέφραγο αμπέλι παρανομίας, ζημιώνοντας τα πρακτορεία, το Δημόσιο και την ελληνική κοινωνία».
Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι 2.708 ιστότοποι βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» παράνομων online παρόχων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).
Όπως μάλιστα τόνισε, τα πρακτορεία πληρώνουν φόρους από το πρώτο ευρώ και εποπτεύονται αυστηρά από την ΕΕΕΠ, ενώ στην online αγορά λειτουργούν εταιρείες με αδιαφανές και χαλαρό πλαίσιο, δηλώνοντας έσοδα και πληρώνοντας φόρους κατά βούληση.

Όχι στη διπλή φορολόγηση
Η ΠΟΕΠΠΠ ζήτησε την επανεξέταση δύο προβλέψεων του νομοσχεδίου.
Η πρώτη αφορά τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 202, που ουσιαστικά καταργεί το ισχύον πλαίσιο φορολόγησης των εταιρειών τυχερών παιγνίων.
Σύμφωνα με τους πράκτορες του ΟΠΑΠ, η διάταξη αυτή σημαίνει ότι η συμμετοχή του κράτους στα καθαρά έσοδα προ εισφορών (35%) δεν θα εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών.
«Θα προκύπτει, δηλαδή, διπλή φορολόγηση στα ίδια έσοδα, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα και το εισόδημα των 4.000 πρακτορείων ΟΠΑΠ και των περίπου 25.000 εργαζομένων τους», σημείωσε ο κύριος Πουλημάς.
Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα για την ΠΟΕΠΠΠ είναι ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την online διάθεση παιχνιδιών με γεννήτρια τυχαίων αριθμών – τα λεγόμενα RNG παιχνίδια.
Όπως σημειώθηκε, τα RNG παιχνίδια είναι αντίστοιχα με τα παιγνιομηχανήματα VLTs, που διατίθενται αποκλειστικά μέσω του δικτύου του ΟΠΑΠ και συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου.
Κατά τον κύριο Πουλημά, οι συνεργάτες του ΟΠΑΠ έχουν επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη δραστηριότητα αυτή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα VLTs είναι αυστηρότατο και εποπτεύεται άμεσα από την ΕΕΕΠ.
Συνεπώς, όπως σχολίασε, οι διατάξεις για τα RNG παιχνίδια πρέπει είτε να απαλειφθούν, είτε να εφαρμοστούν αυστηρότατοι και περιοριστικοί όροι, όπως ισχύει για τον ΟΠΑΠ και τους συνεργάτες του.

Αποκαλύψεις για παράνομες δραστηριότητες
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τις δραστηριότητες και το φορολογικό καθεστώς των online παρόχων, ο Κυριάκος Τοπτσίδης, Ειδικός Σύμβουλος του Προεδρείου της ΠΟΕΠΠΠ, σχολίασε ότι το «έργο με τις online εταιρείες το έχουμε δει πολλές φορές».
Σύμφωνα με τον κύριο Τοπτσίδη, «online εταιρείες αρνούνταν να έχουν έδρα και server στην Ελλάδα και να πληρώνουν κανονικά φόρους», δημιουργώντας τεράστια απώλεια εσόδων για το Κράτος.
Αντιθέτως, ανέφερε, το δίκτυο των πρακτόρων αποδίδει φόρους πάνω από 130 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ σε συνδυασμό με τη συνεισφορά του ΟΠΑΠ στα δημόσια έσοδα, προκύπτει όφελος 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τα ταμεία του Κράτους.
Όπως σημείωσε ο κύριος Τοπτίδης, υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να διεκδικήσουν την αδειοδότηση τους, αλλά έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και η ΑΑΔΕ τους έχει επιβάλει τεράστια πρόστιμα, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι η «μαύρη λίστα» παράνομων online παρόχων της ΕΕΕΠ περιλαμβάνει ιστότοπους εταιρειών που εκπροσωπήθηκαν στη Βουλή, για να ζητήσουν ευνοϊκότερες φορολογικές ρυθμίσεις και χαμηλότερο κόστος κτήσης αδειών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Τοπτσίδης σχολίασε ότι τα μέτρα του κράτους πρέπει να είναι αυστηρότατα, ώστε να δοθεί τέλος στην ανομία και να μπει σε τάξη η online αγορά, που βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο εδώ και 8 χρόνια και χαρακτηρίζεται από τη λειτουργία εταιρειών με έδρα σε «offshore παραδείσους», όπως οι Παρθένες Νήσοι, τα Νησιά Καϋμάν κ.ά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης