Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Πού διαφέρει η συμφωνία Brexit του Johnson από εκείνη της May

tags :
CNBC: Πού διαφέρει η συμφωνία Brexit του Johnson από εκείνη της May
Τα ιρλανδικά σύνορα «ακρογωνιαίος λίθος» της συμφωνίας
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρώπη, η Β. Ιρλανδία θα είναι μέρος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής περιοχής.
Ορισμένοι νομοθέτες της Βρετανίας απέρριψαν την προηγούμενη συμφωνία, επειδή η Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν σε ξεχωριστή τελωνειακή ζώνη από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρ 'όλα αυτά, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εφαρμόσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ, μεταξύ άλλων για τα γεωργικά προϊόντα.
Η Βόρειος Ιρλανδία θα πρέπει να παράσχει "δημοκρατική συναίνεση" προκειμένου αυτή η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, η συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορέσει να ψηφίσει εάν θα συνεχίσει τη συμφωνία αυτή τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου το Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με τον Michel Barnier, διαπραγματευτή της Brexit της ΕΕ, αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» της νέας συμφωνίας. Συχνά, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας Brexit, οι νομοθέτες από τη Βόρεια Ιρλανδία είχαν επιμείνει ότι θα έπρεπε να έχουν λόγο στο μέλλον μετά το Brexit.
Άλλα σημεία που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία περιλαμβάνουν:
Τα προϊόντα από τη Βόρειο Ιρλανδία μπορούν να χαρακτηριστούν ως "από το Ηνωμένο Βασίλειο".
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εισπράξει ΦΠΑ από τη Βόρειο Ιρλανδία, δηλαδή τα έσοδα που προκύπτουν από συναλλαγές που φορολογούνται στη Βόρειο Ιρλανδία δεν θα εισπράττονται στην ΕΕ.
Θα συγκροτηθεί μια νέα ομάδα εργασίας που θα επιβλέπει την εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου και θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα και θα προεδρεύεται από κοινού από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε μια συνέντευξη Τύπου, νωρίτερα την Πέμπτη, ο Barnier εξήγησε ότι πρόκειται για μια ολοκαίνουργια συμφωνία που απέτρεψε την ανάγκη για μια προηγούμενη ασφαλιστική πολιτική που αναπτύχθηκε σε περίπτωση που οι εμπορικές συνομιλίες απέτυχαν στο μέλλον, το αμφισβητούμενο αποκαλούμενο «ιρλανδικό σύστημα ασφαλείας».
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το αν αυτή η αναθεωρημένη συμφωνία θα εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης