Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Δεν βρισκόμαστε σε κρίση όπως πριν από 10 χρόνια στην ευρωζώνη

tags :
Regling (ESM): Δεν βρισκόμαστε σε κρίση όπως πριν από 10 χρόνια στην ευρωζώνη
«Υπάρχουν κίνδυνοι, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε ο K. Regling
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και ότι η Ευρωζώνη δεν είναι καν στάσιμη σε ανάπτυξη και δυναμικό.
«Δεν βρισκόμαστε σε κρίση όπως πριν από 10 χρόνια, κανείς δεν το υποστηρίζει, μερικές φορές διαβάζοντας τα μέσα ενημέρωσης ακούγεται σαν να επιστρέψουμε σε αυτά που συνέβησαν πριν από 10 χρόνια - δεν συμβαίνει, δεν έχουμε ούτε στασιμότητα», δήλωσε.
«Αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και γνωρίζουμε στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα ότι θα υπάρξει μια κρίση από καιρό σε καιρό, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε», υπογράμμισε ο Regling.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ή ο ΕΜΣ, είναι ένας μηχανισμός επίλυσης κρίσεων που δημιουργήθηκε για τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Κάνει χρήματα με την πώληση ομολόγων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μετά την κρίση του χρέους της ευρωζώνης το 2011, ο ESM έγινε αναπόσπαστο μέρος των νομοθέτων και των τραπεζιτών, καθώς τα δάνεια χρηματοδοτήθηκαν σε προβληματικές οικονομίες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μόλις επανέλαβε το πρόγραμμα της για την αγορά ομολόγων, με εύθραυστη ανάπτυξη στην περιοχή, ανησυχώντας ξανά για τους οικονομολόγους και τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2020 σε 1% από 1,5% και οι παγκόσμιοι εμπορικοί πόλεμοι και οι νέοι κανονισμοί για τα αυτοκίνητα επηρέασαν τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και την ευρύτερη περιοχή.
Όσον αφορά την αναβολή της ομιλίας, η ευρωζώνη δεν είχε εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει μελλοντικά προβλήματα.
Αναγνώρισε ότι η απουσία κρίσης σήμαινε πως «τα πράγματα κινούνται λίγο πιο αργά».
«Δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη κρίση παρά όλες οι προσπάθειες και οι προσπάθειες ήταν ισχυρές», δήλωσε στο CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης