Σε εφαρμογή οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα - Στην αντεπίθεση η ΕΕ

Σε εφαρμογή οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα - Στην αντεπίθεση η ΕΕ
H Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην αντεπίθεση, ανταποδίδοντας τους δασμούς
Νέο κεφάλαιο ανοίγει σήμερα στην εμπορική διαμάχη, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ, ύψους από 10% έως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ενεργοποίηση των νέων δασμών είχε προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που άναψε το «πράσινο φως» την περασμένη εβδομάδα.
To όργανο επιδιαιτησίας του ΠΟΕ έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντιμέτρων χωρίς προηγούμενο σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Airbus — Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία — αφού αποφάνθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.
Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων — μεταξύ άλλων, γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικων ουίσκι και ειδών τυριών από την Ευρώπη.

Στην αντεπίθεση η ΕΕ

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην αντεπίθεση, ανταποδίδοντας τους δασμούς.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποδώσει στους δασμούς των ΗΠΑ», δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.
Κατά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του Steven Mnuchin, ο Le Maire υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS