Η Βολιβία καλείται να αποφασίσει την Κυριακή (20/10) εάν θα παραμείνει στην εξουσία ο Morales

Η Βολιβία καλείται να αποφασίσει την Κυριακή (20/10) εάν θα παραμείνει στην εξουσία ο Morales
Η Βολιβία καλείται να αποφασίσει την Κυριακή εάν θα παραμείνει για τέταρτη θητεία στην προεδρία ο Morales
Βολιβία: Συνέχεια, ή αλλαγή; Η Βολιβία καλείται να αποφασίσει την Κυριακή εάν θα παραμείνει για τέταρτη θητεία στην προεδρία ο Έβο Μοράλες

Ο Morales, που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας το 2006 και είχε κερδίσει με αμείωτη δημοφιλία τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κατέρχεται στις εκλογές αυτές έχοντας υποστεί στο ενδιάμεσο μία προσωπική ήττα, καθώς πριν τριάμισι χρόνια έχασε με μικρή διαφορά στο δημοψήφισμα που θα του έδινε τη δυνατότητα να κυβερνήσει στο διηνεκές.
Ωστόσο, απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αργότερα του επέτρεψε κατ’ εξαίρεση να θέσει υποψηφιότητα και για τέταρτη φορά.
Το εκλογοδικείο, τον περασμένο Δεκέμβριο, επικύρωσε την απόφαση αυτή.
Για πρώτη φορά η προεκλογική εικόνα του προέδρου δεν είναι τόσο στιβαρή, όσο στις προηγούμενες αναμετρήσεις.
Ωστόσο, η κάμψη της κυβέρνησης και του κόμματος MAS του Morales δεν είναι πιθανόν ότι θα μεταφρασθεί και σε ήττα της, καθώς έχει να αντιμετωπίσει μία πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση.
Ο μόνος αντίπαλος που μπορεί να συναγωνισθεί τον Morales φαντάζει να είναι ο Κάρλος Μέσα, επικεφαλής του Επαναστατικού Μετώπου της Αριστεράς και σε μικρότερο βαθμό, ο Γερουσιαστής Oscar Ortis.
Για πρώτη φορά μάλιστα το αποτέλεσμα των εκλογών εμπεριέχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας, καθώς στις σφυγμομετρήσεις το 15% του εκλογικού σώματος δηλώνει αναποφάσιστο.
Αυτό θα βαρύνει στο εάν θα χρειασθεί δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, καθώς ο νικητής χρειάζεται είτε να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50%, ή εάν δεν ξεπερνά το 40% να έχει δέκα μονάδες διαφορά από τον δεύτερο.
Στο σύνθημα του αριστερού υποψηφίου «Αρκεί πια!», που απηχεί περισσότερο μία συναισθηματική κόπωση, παρά ένα περιεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, ο Morales και ο αντιπρόεδρός του G. Linera αντιτάσσουν το «Βέβαιο Μέλλον». Προβάλλουν την κυβερνητική πολιτική και τις προοπτικές της.
Στο οπλοστάσιο του προέδρου υπάρχουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 3,9% της βολιβιανής οικονομίας γι’ αυτό το έτος, και η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για μείωση της φτώχειας στη χώρα στο 35%, με το ΑΕΠ της Βολιβίας να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο γειτονικών χωρών, όπως η Χιλή, ή το Περού.
Η κατάσταση της οικονομίας καθιστά τη Βολιβία ένα φωτεινό παράδειγμα σε σχέση με τις άλλες χώρες της πάλαι ποτέ «βολιβαριανής επανάστασης». Αλλά επίσης την φέρουν σε θέση υπεροχής κι από άλλες, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της περιοχής, όπως η Αργεντινή, που κατέρρευσε κάτω από τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ και την οικονομική κρίση. Η κατάσταση στην Αργεντινή, αλλά και οι κυβερνητικοί χειρισμοί απέναντι στις πυρκαγιές στη βολιβιανή Αμαζονία ήταν άλλωστε τα δύο μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την προεκλογική εκστρατεία.
Κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία την Τετάρτη, ο Morales τόνισε πως ζητεί άλλη μία 5ετία «για να επωφεληθούμε από την εμπειρία μας, να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα στον πετροχημικό τομέα, τα σιδηρομεταλλεύματα και το λίθιο και να μειώσουμε την ακραία φτώχεια, τουλάχιστον στο 5%».
«Όνειρό μου είναι η Βολιβία να συνεχίσει να είναι πρώτη στην οικονομική ανάπτυξη στη Νότιο Αμερική.
Μη με εγκαταλείψετε», διεμήνυσε στους ψηφοφόρους του ο πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο Mesa από το προπύργιό της αντιπολίτευσης στην επαρχία της Σάντα Κρους προέταξε την ευκαιρία που δίνεται στον λαό να για αλλαγή και για να πάρει στα χέρια του το μέλλον της χώρας, ενώ επέκρινε την άλωση της εξουσίας από τον κομματικό μηχανισμό του MAS.
Ο Mesa βασίζεται στην στήριξη πρώην συνεργατών του Morales και του πρώην προέδρου (2001-02) X. Kiroga.
Όπως τονίζει στην εφημερίδα El Pais ο αναλυτής F. Mayorca, το πολιτικό δίλημμα που τίθεται στους εκλογείς είναι το «σταθερότητα, ή αβεβαιότητα», ή το «συνέχεια απέναντι στην αλλαγή».
Ο ίδιος προσθέτει πως μέχρι πριν έξι μήνες προπορευόταν η «αλλαγή», κυρίως λόγω της επιρροής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Όμως πλέον «στο τελευταίο εξάμηνο, ο παράγοντας της οικονομίας υπερίσχυσε του πολιτικού, και μάλιστα ενισχύθηκε έπειτα από την κρίση στην Αργεντινή κι όσα συμβαίνουν στον Ισημερινό».
Στους προεκλογικούς διαξιφισμούς θα πρέπει να προστεθούν και οι σταθερές επικρίσεις μίας μερίδας της αντιπολίτευσης, που ακόμη δεν θεωρεί τον Morales ως νόμιμο υποψήφιο και προειδοποιεί για την πιθανότητα καλπονοθείας.
Από την πλευρά του ο Morales επιτίθεται στους κατήγορούς του αυτούς, υποστηρίζοντας πως «θέλουν να κάψουν το Μεγάλο Σπίτι του Λαού (προεδρικό μέγαρο της Λα Πας) και να κάνουν πραξικόπημα εάν κερδίσει ο Evo».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS