Σιβηρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 13 αγνοούμενοι από την κατάρρευση φράγματος σε χρυσωρυχείο

Σιβηρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 13 αγνοούμενοι από την κατάρρευση φράγματος σε χρυσωρυχείο
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει διάβρωση του φράγματος και το νερό πλημμύρισε τα καταλύματα
(upd) Νεκροί είναι τουλάχιστον 15 άνθρωποι από την υποχώρηση φράγματος που είχε ανεγερθεί παράνομα κοντά σε ένα χρυσωρυχείο στη Σιβηρία.
Ακόμη 13 άτομα αγνοούνται , όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.
Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν περίπου 300 άτομα, έξι ελικόπτερα και έξι σκάφη, αν και τις περιπλέκει το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απομακρυσμένο σημείο, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ, 14 άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ οποίων οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε από την πλευρά του το περιφερειακό υπουργείο Υγείας.
Σημειώνεται ότι η υποχώρηση του φράγματος που είχε ανεγερθεί παράνομα κοντά σε ένα χρυσωρυχείο στη Σιβηρία, στον ποταμό Σέιμπα, στην περιοχή Κρασνογιάρσκ, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι εγκαταστάσεις με νερό και λάσπη, ενώ οι εργαζόμενοι κοιμόντουσαν.
Το φράγμα ανήκε στη ρωσική εταιρία Sibzoloto, η οποία δεν έχει κάνει οποιοδήποτε σχόλιο μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, είχε κατασκευαστεί χωρίς να πληροί τους κανονισμούς και μάλιστα, οι αρχές αγνοούσαν την ύπαρξή του.
Πάντως, ποινική έρευνα διενεργείται για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.

Νωρίτερα το bankignews έγραφε:

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κι άλλοι δέκα αγνοούνται από την κατάρρευση χρυσωρυχείου στη Σιβηρία .

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν υποχώρησε φράγμα μέσα σε χρυσωρυχείο στην περιοχή Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.
«Επί του παρόντος έχουμε ενημερωθεί για 13 θανάτους», ανακοίνωσε το υπουργείο. Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι.
Κατά το ατύχημα, αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 14 μεταλλωρύχοι εισήχθηκαν στο νοσοκομείο, τρεις από τους οποίους με βαριά τραύματα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που διενεργούν ήδη ποινική έρευνα για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το φράγμα κατέρρευσε κοντά σε χρυσωρυχείο, στον ποταμό Σέιμπα, νότια της πόλης Κρασνογιάρσκ.
Η μεγάλη ορμή των υδάτων πλημμύρισε τους προσωρινούς κοιτώνες όπου ξεκουράζονταν οι ανθρακωρύχοι. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσοι άνθρωποι ήταν μέσα, ίσως κάποιοι από αυτούς εγκατέλειψαν τα κτίρια όταν αυτό συνέβη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις είχαν προκαλέσει διάβρωση του φράγματος και το νερό πλημμύρισε και παρέσυρε αρκετά προσωρινά καταλύματα στα οποία διέμεναν εργάτες του ορυχείου, δήλωσες τοπικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Interfax.
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειξε εικόνες με τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του χρυσωρυχείου, πλημμυρισμένες, γεμάτες νερά και λάσπη.
Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε στην τηλεόραση ότι σχεδόν 80 άνθρωποι διέμεναν σε αυτές τις προσωρινές εγκαταστάσεις που βρίσκονται νοτίως της πόλης Κρασνογιάρσκ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS