Οικονομία

Moody’s: Κλειδί για την αναβάθμιση οι επενδύσεις – Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αποτελούν εμπόδιο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας

Moody’s: Κλειδί για την αναβάθμιση οι επενδύσεις – Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αποτελούν εμπόδιο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας
H αντιπρόεδρος της Moody’s υπογραμμίζει ότι η εισροή ξένων κεφαλαίων αποτελεί προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της ελληνικής ανάπτυξης, την οποία δεν είναι ακόμα σε θέση να υποστηρίξουν οι εγχώριες τράπεζες
Το «κλειδί» για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας  βρίσκεται στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Moody’s,  Kathrin Muehlbronner.
Το κορυφαίο στέλεχος  του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, σε συνέντευξή της στη Real news, αναφέρει «η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εφόσον η νέα κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της έναντι της ευρωζώνης.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις που είχαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος  και την ενίσχυση των επενδύσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Η Ελλάδα με τις ενέργειες αυτές, προσθέτει  η Kathrin Muehlbronner, «μπορεί να οδηγηθεί σε μια πιο ραγδαία μείωση του ρυθμού του δημόσιου χρέους της, σε σχέση με αυτήν που προβλέπεται σήμερα»,ενώ μία άλλη εξέλιξη που θα προωθούσε τις αναβαθμίσεις θα ήταν και η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, ταχύτερα του αναμενόμενου.
«Επί του παρόντος, εμείς έχουμε μια σταθερή αξιολόγηση της Ελλάδας στο Β1», συμπληρώνει.
«Καταγράφουμε ως θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση εστιάζει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς αυτή η πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες επενδύσεις», «είναι ένας τομέας-κλειδί που παρακολουθούμε στενά», συνεχίζει.
Κατά την ίδια, στο χαμηλό επίπεδο επενδύσεων και στην υψηλή φοροδιαφυγή συνέβαλαν οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και έτσι, «η μείωση των φόρων πρόκειται θεωρητικά να στηρίξει τις επενδύσεις, την κατανάλωση και την οικονομική ανάπτυξη», αλλά «οι μειώσεις φόρων πρέπει να συνοδευτούν από μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης,ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχουν στα δημόσια οικονομικά».      
Η ίδια καθιστά σαφές πως «δεν πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι αποτελούν εμπόδιο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας».
Όπως σημειώνει, «τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μια βασική δέσμευση της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της και η επίτευξή τους θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους δανειστές και στους επενδυτές.
Πέρυσι, το πρωτογενές  πλεόνασμα ήταν ακόμα μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ, έτσι η επίτευξή του φέτος και την επόμενη χρονιά  δεν πρόκειται να πλήξει την ανάπτυξη.
Τα επόμενα  χρόνια, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα μειώνεται και έτσι, θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής».
Περαιτέρω, η  Kathrin Muehlbronner, υπογραμμίζει ότι η εισροή ξένων κεφαλαίων αποτελεί προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της ελληνικής ανάπτυξης, την οποία δεν είναι ακόμα σε θέση να υποστηρίξουν οι εγχώριες τράπεζες.
Ειδικότερα,  απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η επιτυχία του κυβερνητικού  σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, αναφέρει πως θα ήταν απόλυτα θετική η αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημειώνει ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι σαφέστατα μια θετική εξέλιξη
«Ακόμα, θεωρούμε πως για να ενισχυθεί η ανάπτυξη απαιτούνται εισροές ξένου κεφαλαίου, καθώς οι εγχώριες τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επαρκή στήριξη σε αυτόν τον τομέα», προσθέτει.
Ακόμη, στέκεται στο δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να φανεί ικανή να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης  σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
 Όπως σημειώνει, «η ανάπτυξη του 2,8% είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από τη δική μας πρόβλεψη, βάσει της οποίας η ανάπτυξη  για την Ελλάδα θα είναι στο 25% το 2020.
Το πιο σημαντικό, όπως, είναι η σύνθεση αυτής της ανάπτυξης και συγκεκριμένα, αν θα αυξηθούν οι επενδύσεις τον επόμενο χρόνο», ενώ «ξεχωριστή σημασία έχει και η ικανότητα της Ελλάδας να σημειώσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην περίπτωση άλλων χωρών της ευρωζώνης που ανέκαμψαν από την κρίση, η παγκόσμια οικονομία πλέον δεν παρέχει αναπτυξιακή υποστήριξη». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης