Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Να φτιάξουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα

Γεωργιάδης: Να φτιάξουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα
"Tο πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια βίαιη περίοδος ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας κατά το διάστημα της οποίας κατέρρευσαν μύθοι της αριστεράς", τόνισε ο Άδ. Γεωργιάδης
«Μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε επιτέλους ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον για να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα», που «μετά από μια δεκαετή κρίση έχει και ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να μπορέσουμε και να αξιοποιήσουμε και να προβάλλουμε», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός επισήμανε ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια βίαιη περίοδος ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας κατά το διάστημα της οποίας κατέρρευσαν μύθοι της αριστεράς αλλά και μύθοι μακροχρόνιοι, όπως το ότι να είσαι κερδοσκόπος είναι κακό».
Κατά τον ίδιο, «ο κυριότερος λόγος που καθυστερήσαμε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα να βγούμε από την κρίση και από τα προγράμματα, είναι πέραν του ότι είχαμε μεγαλύτερα προβλήματα από τα άλλα κράτη, ότι δεν μπορέσαμε ως κοινωνία να συνεννοηθούμε στα προφανή».
«Εμείς, έχουμε την όρεξη αυτή την ευκαιρία που μας έδωσε ο ελληνικός λαός και η ιστορία να την αξιοποιήσουμε», συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Υπογράμμισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις που θέλουν να προσελκύσουν μεγάλες ξένες επενδύσεις αναλόγως του μεγέθους της επένδυσης νομοθετούν εντελώς ξεχωριστά» και συμπλήρωσε πως «έχει έρθει η ώρα επιτέλους στην Ελλάδα να σκεφτούμε σε ποιον κόσμο ζούμε, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές μας και πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα.
Προσωπικά θεωρώ πως ζούμε σε μια - γι' αυτό το πράγμα - καταπληκτική εποχή στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλύτερη».
Δήλωσε ότι είναι τυχερός που είναι υπουργός τώρα και απευθυνόμενος στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, που  συμμετείχε στο ίδιο πάνελ), είπε ότι θεωρεί «θετική τη συμβολή του στο να είναι η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να είναι σήμερα σε ένα καλύτερο σημείο απ' ό,τι στο παρελθόν - είναι πολύ καλό για μένα που είμαι υπουργός γιατί έπομαι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας για τη «μεταστροφή» της ελληνικής κοινωνίας ανέφερε παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας την προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι της πόλης έχοντας τη δεσμευτική προσφορά της εταιρείας Hutchison (550 εκατ. ευρώ) για το μισό λιμάνι.
«Εδώ έγινε ο χαμός.
Κατέβηκε η πόλη στο λιμάνι,  έφυγε η Hutchison, πήρε το λιμάνι της Σμύρνης», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «ως αποτέλεσμα έπειτα από δέκα χρόνια περίπου δώσαμε όλο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα μισά λεφτά».
Σημείωσε πως «έχουμε μια κοινωνία που για πρώτη φορά συνειδητοποιεί τις αρετές της ιδιωτικής οικονομίας» και πως «οι Έλληνες για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική τους ιστορία έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλα όσα πίστευαν ως εύκολες λύσεις της αριστεράς δεν υπάρχουν» και πλέον, «τώρα όλοι καταλαβαίνουμε ότι η επιτυχία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αύξησης του ΑΕΠ (...) θα είναι επιτυχία της Ελλάδας και των παιδιών μας.
Και αν θέλουμε να αρχίσουν να επιστρέφουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό στην Ελλάδα, ένας τρόπος μόνο υπάρχει, η δημιουργία στην Ελλάδα καλοπληρωμένων και με προοπτικές θέσεων εργασίας».

Χουλιαράκης: Κλειδί είναι η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης

Βραχυχρόνια ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5%, εκτίμησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.
«μακροπρόθεσμα ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης (σύμφωνα με τις) προβλέψεις των διεθνών οργανισμών είναι δυσοίωνες.
Το μεγάλο στοίχημα, το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς ο ρυθμός μεγέθυνσης μακροχρόνια θα κινηθεί στην περιοχή μεταξύ 1,5% με 2%, είναι μια διαφορά πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι χρήσιμο για βιοτικό επίπεδο, για ευημερία της χώρας αλλά και την εξάλειψη κινδύνων που πηγάζουν από το δημόσιο χρέος», τόνισε.
Έκανε αναφορά στη σημασία των θεσμών για την οικονομική ανάπτυξη, εξηγώντας ότι όταν αναφέρεται σε θεσμούς μιλά για κανόνες δικαίου, δικαιώματα ιδιοκτησίας και ισονομία, ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, διαφάνεια, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και (μείωση) της γραφειοκρατίας.
Κατά τον ίδιο, το κλειδί είναι η έμφαση στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, της Δικαιοσύνης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης