Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Έχουν ρυθμίσει 7,5 δισ. από σύνολο 8,5 δισ. NPEs των 100 μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα – Θετικές, αλλά επιφυλακτικές για τον «Ηρακλή»

Τράπεζες: Έχουν ρυθμίσει 7,5 δισ. από σύνολο 8,5 δισ. NPEs των 100 μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα – Θετικές, αλλά επιφυλακτικές για τον «Ηρακλή»
Μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τις μικρές οφειλές  των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων
Δάνεια 7,5 δισ. ευρώ από 8,5 δισ. σύνολο που αφορούν 100 περίπου μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν ήδη ρυθμιστεί, σύμφωνα με τα συμπεράσματα από το 11ο Risk Management & Compliance Forum που λαμβάνει χώρα σήμερα και μετείχαν οι επικεφαλής των διευθύνσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Σε αντίθεση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διευθύνσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ότι αφορά τη ρύθμιση δανείων ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, οι εκκρεμότητες των 100 περίπου μεγάλων επιχειρήσεων φαίνεται ότι επιλύονται.
Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα στην πρώτη θεματική ενότητα του 11ου Risk Management & Compliance Forum που λαμβάνει χώρα σήμερα και μετείχαν οι επικεφαλής των διευθύνσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τρεις συστημικές τράπεζες Η κ. Φωτεινή Ιωάννου (Εθνική) και οι κ. Γ. Γεωργακόπουλος (Πειραιώς), Θ. Αθανασόπουλος (Αlpha Βank) και ο κ.  Τ. Πανούσης της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις FPS, θυγατρικής της Eurobank.
Μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών από τις μικρές οφειλές  των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέσα από οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και διαγραφών.
Ο μόνος τρόπος προκειμένου να υπάρξει πιστωτική επέκταση είναι οι ισολογισμοί των τραπεζών να εξυγιανθούν και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.
Προκειμένου αυτό να συντελεστεί θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος στην καταναλωτική πτώχευση που δίνει δεύτερη ευκαιρία στους πτωχευμένους ιδιώτες. και να υπάρξει αποτελεσματικότερη διαχείριση από τους servicers.
Τα τραπεζικά στελέχη μίλησαν για αλλαγή κουλτούρας και μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς μειώθηκαν οι υπαγωγές στο καθεστώς του νόμου Κατσέλη ενώ άρχισε να γίνεται αποδοχή ρυθμίσεων που οι τράπεζες προτείνουν.
Σε ότι αφορά το σχέδιο  «Ηρακλής» οι τραπεζίτες χαρακτήρισαν θετική εξέλιξη το σχέδιο αλλά τηρούν επιφύλαξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης