Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωρικάκος (υπ.Εσωτερικών): Το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων θα λάβει πάνω από 200 ψήφους

Θεοδωρικάκος (υπ.Εσωτερικών): Το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων θα λάβει πάνω από 200 ψήφους
Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού με ΑΦΜ και εφόσον βρίσκονται 35 χρόνια στο εξωτερικό είπε ο υπ. Εσωτερικών
Την αισιοδοξία του ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων θα περάσει με ευρεία πλειοψηφία, με 200 ψήφους από την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος.
«Η κυβέρνησή μας ήθελε να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο στον οποίο κατοικούν χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο γιατί αυτός είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος, αξιόπιστος και βοηθάει πάρα πολύ στη συμμετοχή.
Αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι είναι ότι υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη, βάσει της οποίας ο νόμος αυτός μπορεί να ισχύσει μόνο αν τον ψηφίσουν 200.
Είχαμε το εξής δίλημμα ή να φέρουμε αυτό που εμείς θεωρούσαμε σωστό να το ψηφίσουμε μόνοι μας με λιγότερες από 200 ψήφους άρα δεν θα εφαρμοζόταν ποτέ, ή πράγμα και το οποίο κάναμε, να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς και να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε συναίνεση και συγκλίσεις και σήμερα το πρωί αντί να τσακωνόμαστε με τα άλλα πολιτικά κόμματα για το ποιος φταίει που δεν έγινε τίποτα να είμαστε όλοι μαζί και να λέμε στους Έλληνες ότι κάναμε ένα πρώτο μεγάλο και θετικό βήμα για να ψηφίζουν από το εξωτερικό, να τους καλούμε να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και αυτή την πρωτοβουλία η οποία αποκαθιστά σε πολύ μεγάλο βαθμό μια αδικία δεκαετιών που έκανε η ελληνική πολιτεία απέναντι στους συμπατριώτες μας του εξωτερικού.
Από τη χθεσινή συζήτηση η οποία ήταν η καταληκτική αντιλήφθηκα ότι όλα τα κόμματα επιθυμούν, στη βάση που ανακοινώσαμε, να ψηφίσουν, πάντα με την επιφύλαξη ότι φυσικά το νομοσχέδιο θα έχει ακριβώς αυτό που συμφωνήσαμε.
Το μόνο κόμμα που κατάλαβα ότι έχει βασική αντίρρηση είναι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, αλλά και εκείνοι έχουν το χρόνο να το ξανασκεφτούν και τους καλώ να το κάνουν» είπε μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Θεοδωρικάκος. ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει επιστολική ψήφος.
«Οι άνθρωποι θα ψηφίζουν στις πρεσβείες και στα προξενεία καθώς και σε τόπους που θα οργανώσουμε εκλογικά τμήματα παίρνοντας υπόψη τον αριθμό και την κατανομή αυτών που θα κάνουν αίτηση ηλεκτρονική στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να ενταχθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος το οποίο επιθυμούν και επιλέγουν, το ψηφοδέλτιο αυτό θα έχει πλέον 15 υποψήφιους ώστε να μπορούν τα κόμματα να μπορούν να βάζουν μέσα προσωπικότητες της ελληνικής ομογένειας και να υπάρχουν επομένως άνθρωποι που προέρχονται από το εξωτερικό.
Και τέλος η ψήφος τους θα μετράει ισότιμα με τη ψήφο όλων ημών που ψηφίζουμε στο εσωτερικό.
Θα ψηφίζουν για την ανάδειξη κυβερνήσεως και τους εκλογικούς συσχετισμούς ανάμεσα στα κόμματα συνολικά.
Αυτό ήταν η κόκκινη γραμμή που είχε βάλει ο πρωθυπουργός από την αρχή από τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μια κόκκινη γραμμή, 'να μετράει ισότιμα η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού, όλα τα άλλα τα συζητάμε', και αυτή την προτροπή του προέδρου υλοποιήσαμε μέσα από αυτή τη συζήτηση» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, ο κ.Θεοδωρικάκος είπε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να πετυχαίνει τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλίσεις.
«Στο θέμα του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές ασφαλώς θέλουμε να πετύχουμε συναίνεση αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε συναίνεση με το ΚΚΕ.
Το ερώτημα της συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να απευθυνθεί κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ γιατί από εκεί μπορεί να μαζευτούν οι 200 ψήφοι» υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης