Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μείωση φόρων στα ομόλογα και στα ακίνητα, νέες προμήθειες και Ηρακλής στην συνάντηση τραπεζιτών - Μητσοτάκη 24/10 στο Μαξίμου

Μείωση φόρων στα ομόλογα και στα ακίνητα, νέες προμήθειες και Ηρακλής στην συνάντηση τραπεζιτών - Μητσοτάκη 24/10 στο Μαξίμου
Ποια θα είναι τα βασικά αιτήματα των τραπεζιτών προς τον πρωθυπουργό
(upd2)Τα αιτήματα για μείωση του φόρου ακινήτων και του φόρου ομολόγων έθεσαν μεταξύ άλλων οι τράπεζες κατά τη συνάντηση σήμερα 24 Οκτωβρίου 2019 με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, διάλογος που από την πλευρά της κυβέρνησης στόχο είχε την εξομάλυνση στις τσουχτερές προμήθειες- χρεώσεις  που έχουν επιβάλει τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και μια ευρύτερη συζήτηση για το project Ηρακλής.
Η συνάντηση άρχισε στις 13:30 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00.
Όπως έκαναν γνωστό οι τραπεζίτες στον πρωθυπουργό, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η μείωση στο φόρο που σήμερα προσμετράται στο 15% και που επιβάλλεται στο κουπόνι των ομολόγων σε μια εποχή που η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση αλλά  και έναν εξορθολογισμό στους φόρους που πληρώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ότι αφορά τα ακίνητα.
Μειώσεις φόρων και φοροαπαλλαγές για τα ακίνητα εισηγούνται παγίως οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος απόκτησης ή το διαχειριστικό κόστος των εμπορικών ή των οικιστικών ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητά τους μέσω των πλειστηριασμών.
Έτσι ζήτησαν και θα συνεχίσουν να το πράττουν μείωση του φόρου μεταβίβασης,  απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ,  κατάργηση του ειδικού φόρου ακινήτων, καθώς και η κατάργηση του τέλους ακίνητης περιουσίας για τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που διαθέτουν προς πώληση.
Στόχος να περιοριστεί το κόστος διαχείρισης των ακινήτων που συνεχίζουν να αποκτούν μέσω των πλειστηριασμών.
Η κυβέρνηση ακούει τα αιτήματα και κάποια από αυτά προστρέχει να τα ικανοποιήσει.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού χθες στον Economist έδωσαν σαφές στίγμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006.
Η κίνηση αυτή πέρα από ότι θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων  βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό αναμένεται να  έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα πάντως  με έγκυρες πηγές  τα λοιπά φορολογικά αιτήματα των τραπεζών δεν αναμένεται να  ικανοποιηθούν άμεσα. Η κυβέρνηση όπως άλλωστε και οι θεσμοί  πρέπει να προχωρήσουν στα projects εκείνα που θα επιτρέψουν ανάσα στους ισολογισμούς και ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης.
Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες να επιλύσουν- και προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει ουσιαστικά ο Ηρακλής- είναι να καθαρίσουν από τους ισολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια ιδιωτών και μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αφήνοντας χώρο για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης ακριβώς σε αυτές τις κατηγορίες οι οποίες μπορούν να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη.
Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών που θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους πτωχευμένους ιδιώτες.
Σε ότι αφορά τις χρεώσεις των τραπεζών το θέμα εξετάζεται και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η κυβέρνηση μολονότι δεν επιθυμεί νόθευση της ανταγωνιστικής διαδικασίας έχει συστήσει στις τράπεζες α. να ακούν την πελατειακή τους βάση β. να μη συντονίζονται σε παρόμοιες ενέργειες.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν μια νέα μείωση κόστους που πάντως θεωρείται απαραίτητη στο πλαίσιο των μεγεθών που χτίζουν ενόψει του τέλους της χρήσης και της διενέργειας των stress tests.
Σε ότι αφορά τον Ηρακλή οι τράπεζες κρατούν ήδη στα χέρια τους το προσχέδιο της λειτουργίας του APS το οποίο και μελετούν για παρατηρήσεις.
Ωστόσο αναγνωρίζουν πως ο Ηρακλής θα βοηθήσει την επιτάχυνση της διαδικασία να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια και όπως βασίμως εκτιμάται όλες οι τράπεζες θα τοποθετηθούν στο σχήμα. 
Στη σημερινή συνάντηση στου Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό θα μετέχουν  από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών,ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.
Aπό την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης