Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπόθεση Novartis - Το έγγραφο που «καίει» τον Στουρνάρα - Φέρεται να απείλησε τον Μανιαδάκη - Τι απαντά ο επικεφαλής της ΤτΕ

Υπόθεση Novartis - Το έγγραφο που «καίει» τον Στουρνάρα - Φέρεται να απείλησε τον Μανιαδάκη - Τι απαντά ο επικεφαλής της ΤτΕ
Ο κ. Χαρίτσης ζητά από τον κ. Στουρνάρα και τη ΝΔ να απαντήσουν στο ερώτημα: Είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα, κ. Μανιαδάκη, για να αλλάξει τις καταθέσεις του στο σκάνδαλο Novartis;
Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Novartis, καθώς έγγραφο βάζει στο κάδρο πολιτικά πρόσωπα για εκβιασμούς, ενώ αποκαλύπτει απειλές και εκβιασμούς προστατευόμενων μαρτύρων.
Το έγγραφο αποκαλύπτει η ιστοσελίδα documentonews.gr και αποτελεί κοινή αναφορά της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των Εισαγγελέων Στυλιανού Μανώλη και Χρήστου Ντζούρα και διαβιβάστηκε μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, στις 16 Οκτωβρίου στη Βουλή.
Όπως προκύπτει, οι τρεις εισαγγελείς είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τον Νίκο Μανιαδάκη, κατηγορούμενο για το σκάνδαλο της Novartis , o οποίος είχε μετατραπεί σε προστατευόμενο μάρτυρα αλλά συνελήφθη όταν επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με όσα καταθέτουν, ο Μανιαδάκης, τον Οκτώβριο- Νοέμβριο του 2018, όταν ακόμη ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και κατέθετε ως προστατευόμενος μάρτυρας, τους ενημέρωσε πως τον κάλεσε ο Γιάννης Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδας και αφού του είπε πως γνωρίζει ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας, τον απείλησε λέγοντας πως αυτός και άλλα πολιτικά πρόσωπα όταν αλλάξει η κυβέρνηση θα τσακίσουν τους μάρτυρες.
Γράφουν συγκεκριμένα οι Εισαγγελείς ότι ο Μανιαδάκης: «μας γνωστοποίησε ότι τον κάλεσε σε γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο κύριος Στουρνάρας και όπως μας ανέφερε του είπε ότι γνωρίζει ότι είναι αυτός ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων.
Τότε του είπε επί λέξει, σύμφωνα πάντα με όσα μας μετέφερε, ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους Εισαγγελείς και τους μάρτυρες.
Εμείς στο άκουσμα αυτών των γεγονότων τον προτρέψαμε να πράξει τα νόμιμα εφόσον έκρινε ότι απειλείται.
Ωστόσο ήταν δύσκολο και δεν τον πιέσαμε γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν την αποκάλυψη της ταυτότητάς του.
Η εικόνα που μας δόθηκε ήταν ότι ήταν έντρομος, ενώ μας είπε ότι δεχόταν και απειλητικά μηνύματα στο κινητό του.
Τώρα μαθαίνουμε απ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι πράγματι ο κύριος Μανιαδάκης και ο κύριος Στουρνάρας, συναντήθηκαν κατά το διάστημα που ο πρώτος είχε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.
Έτσι την ίδια στιγμή που σε μας μετέφερε τον τρόμο του, ότι δήθεν απειλείται τόσο ο ίδιος όσο και εμείς, ταυτόχρονα ήταν σε συνεννόηση με τον κύριο Στουρνάρα προκειμένου να προκληθεί σε εμάς, φόβος κατά το χειρισμό της υπόθεσης».

Η απάντηση του κ. Στουρνάρα

Για έγγραφο το οποίο το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι θυμηδία, κάνει λόγο ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος σε δημοσίευμα που τον φέρει να εμπλέκεται στην υπόθεση Novartis και, σύμφωνα πάντα με αυτό, έχει απειλήσει τον προστατευόμενο μάρτυρα, Ν. Μανιαδάκη.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Στουρνάρας, μέσω του γραφείου Τύπου της ΤτΕ, τονίζει ότι: «Το έγγραφο των τριών, ήδη κατηγορουμένων, εισαγγελέων που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, μόνον θυμηδία προκαλεί.
Ισχυρίζονται οι τρεις εισαγγελείς ότι ο κ. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο –Νοέμβριο 2018 τους ανέφερε ότι τάχα τον εξεβίασα απειλώντας τον ότι «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος με δύο άλλα πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς» κλπ.
Δηλαδή:

1ον) Ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας τους δήλωσε ότι απειλείται και παρά ταύτα ουδέν έπραξαν!

2ον) Μετά από ένα περίπου έτος ενώ γνώριζαν την υποτιθέμενη εκβίασή μου έσπευσαν να με απαλλάξουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε!
Ομολογούν δηλαδή ότι απήλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξη μου καίτοι γνώριζαν ότι είχα τελέσει αξιόποινες πράξεις και με τον παλαιό ΠΚ που επικαλούνται αλλά και με τον νέο, αφού ο νέος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο 2019, αυτοί δε έθεσαν την υπόθεση μου στο αρχείο τον Αύγουστο 2019.
Επίσης δεν αντιλαμβάνονται οι συκοφάντες μου, έτερο σημαντικό νομικό σφάλμα τους που ιδρύει και δική τους ποινική ευθύνη, ότι δηλαδή: Αν πράγματι «απείλησα» τον κ. Μανιαδακη και αν «ενεποίησα» φόβο στους εισαγγελείς και ιδίως αν συντρέχουν όντως οι προϋποθέσεις του άρθρου 167Α ΠΚ (που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόζεται)
Tότε κακώς-κάκιστα με απήλλαξαν και παρανόμως έθεσαν στο αρχείο την υπόθεση μου.
Παραδέχονται δηλαδή (και ουσιαστικά αυτοκαταγγέλλονται) ότι διέπραξαν κατάχρηση εξουσίας.
Δηλαδή οι τρεις εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι με την πράξη μου επιχείρησα να τους ωθήσω , όπως απαιτεί το άρθρο 167 Α νέου ΠΚ:
Είτε στην ενέργεια πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους είτε στην παράλειψη νόμιμης πράξης είτε στην ευνοϊκή μεταχείριση μου.
Ισχυρίζονται δηλαδή ότι η αρχειοθέτηση δεν ήταν νόμιμη;

3ον) Παραδέχονται ότι προστατευόμενος μάρτυς είναι ο κ. Μανιαδάκης χωρίς να έχουν την προς τούτο εξουσία.

4ον) Εντελώς αντιφατικά και διαψεύδοντας τον εαυτό τους ισχυρίζονται αφενός μεν ότι πληροφορήθηκαν τα περί «εκβιάσεως» το 2018 αφετέρου ότι «τώρα μαθαίνουν» ότι πράγματι συναντηθήκαμε με τον κ. Μανιαδάκη. Δηλαδή το 2018 δεν το έμαθαν;

5ον) Εντελώς ανεπίτρεπτα για εισαγγελικό λειτουργό επικαλούνται για πράξη του 2018 (την κατά φαντασία «εκβίαση» νόμο του 2019 (το άρθρο 167Α του νέου ΠΚ που δεν υπήρχε τότε), αγνοώντας στοιχειώδεις ποινικούς κανόνες.

6ον) Επικαλούνται εφαρμογή του άρθρου 330 ΠΚ που προϋποθέτει για την εφαρμογή του να εξαναγκάσει ο δράστης άλλον σε πράξη παράλειψη ή ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν είχε υποχρέωση ενώ δεν αναφέρουν κάποια τέτοια πράξη στην οποία επιχείρησα τάχα να τους εξαναγκάσω, πράγμα ασυγχώρητο για εισαγγελείς με πείρα, και αντιθέτως αναφέρουν ότι σκοπός μου ήταν να προκληθεί σ’ αυτούς «φόβος κατά το χειρισμό της υπόθεσης» δηλαδή απειλή, άρθρο 333 ΠΚ, για την οποία απαιτείται έγκληση.

Παρ’ όλα αυτά οι τρεις εισαγγελείς δεν εξηγούν έτερα ανομήματα της προκαταρτικής εξέτασης που διεξήγαγαν , ήτοι:

- Γιατί παρέμειναν αδρανείς όταν σωρεία ειδήσεων δημοσιευόταν από τις φιλικές προς το καθεστώς εφημερίδες (άρθρο 252 ΠΚ);
- Γιατί με κρατούσαν όμηρο επί σχεδόν 2 έτη χωρίς στοιχεία με μακρόχρονη δριμεία βλάβη της τιμής και υπόληψής μου αλλά και επιβάρυνση του έργου μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;
- Γιατί χαρακτήρισαν παρανόμως ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου;

Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης έχει ήδη μιλήσει.
Εξερχόμενος από το γραφείο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 17 Οκτωβρίου του 2019 όπου έδωσε κατάθεση, μίλησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και περιέγραψε τα πραγματικά περιστατικά που περιέχονται στα δικόγραφά του.
Όλα τα υπόλοιπα είναι κατασκευάσματα και προδίδουν πανικό».

H αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση εισαγγελική παρέμβαση και διερεύνηση των καταγγελιών των τριών εισαγγελέων διαφθοράς που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο Novartis ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο ίδιος κάνει λόγο «συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις παρασκηνιακές πιέσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης», που «αλλάζουν την πορεία εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής και επιβεβαιώνουν για ποιο λόγο ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να εξαιρέσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν».
«Γιατί φοβούνται τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις που έρχονται», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Στουρνάρας μαζί με τη Ν.Δ. οφείλουν να απαντήσουν άμεσα για τη συνωμοσία εναντίον της Δικαιοσύνης και του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.
Όπως επισημαίνει, οι εισαγγελείς διαφθοράς αποκαλύπτουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας απείλησε τον κ. Μανιαδάκη πως «όταν αλλάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, θα τσακίσουν Εισαγγελείς και μάρτυρες».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρίτσης θέτει τρία ερωτήματα προς τον κ. Στουρνάρα και τη ΝΔ
1. Είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα, κ. Μανιαδάκη, για να αλλάξει τις καταθέσεις του στο σκάνδαλο Novartis;
2. Είναι αλήθεια πως χρησιμοποιούσαν τον κ. Μανιαδάκη σε διατεταγμένη υπηρεσία για να εκφοβίσουν τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τη Novartis;
3. Ποια είναι τα άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα με τους οποίους απειλούσαν ότι «θα τσακίσουν εισαγγελείς και μάρτυρες;».

Παπαγγελόπουλος: Οι ενέργειες αυτές αποτελούν ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη

Για «παρακρατικές μαφιόζικες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί σκευωροί και ένοχοι» κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε μια σκληρή δήλωση του με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις περί εκβιασμού του τότε προστατευόμενου μάρτυρα, Νίκου Μανιαδάκη.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει στη δήλωση του: «Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. 
Η αλήθεια για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους έρχεται στο φως. 
Οι εκκωφαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών κορυφώθηκαν με τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη ότι ο κ. Στουρνάρας του είπε ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος, ο κύριος Στουρνάρας δηλαδή, με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες.
Το πρόβλημα πλέον δεν είναι πρόβλημα των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και θέμα μόνο της Δικαιοσύνης αλλά έχει μετατραπεί σε πρόβλημα της Δημοκρατίας.
Η Δικαιοσύνη είμαι βέβαιος πως θα πράξει το καθήκον της. 
Η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει άμεσα τους ισχυρισμούς του κ. Μανιαδάκη ότι ο κ. Στουρνάρας με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα θα τσακίσουν εισαγγελείς και μάρτυρες όταν γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.
Ενέργειες σαν αυτή που περιγράφει ο κ. Μανιαδάκης και οι παρακρατικές μαφιόζικες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί σκευωροί και ένοχοι με τα ελάχιστα γιουσουφάκια τους στον Τύπο, όπως θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, αποτελούν ντροπή για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη.
Το υπόσχομαι.
Ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια και είμαι βέβαιος πως η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει τα πάντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης