Τελευταία Νέα
Πολιτική

Akinci: Απαραίτητες προϋποθέσεις η διπλωματία και ο διάλογος - Πρέπει να πάψουν οι δηλώσεις διχασμού

tags :
Akinci: Απαραίτητες προϋποθέσεις η διπλωματία και ο διάλογος - Πρέπει να πάψουν οι δηλώσεις διχασμού
«Το να κερδίζονται ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζονται εκλογές», δήλωσε με νόημα
Πρέπει πλέον να πάψουν οι δηλώσεις που διχάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποξενώνουν ένα κομμάτι της, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci, λέγοντας ότι αυτό που φάνηκε για ακόμη μια φορά στη Συρία είναι ότι η διπλωματία και ο διάλογος είναι υποχρεωτικά.
«Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν μια σχέση ισότητας με τους Ελληνοκύπριους και όχι να γίνουν μειονότητα, ενώ δεν εγκρίνουν μια μη υγιή και μη ισορροπημένη σχέση με την Τουρκία».
Σίγουρα συνέχισε, είναι αδύνατο να εγκρίνουμε και να αποδεχθούμε το αγενές ύφος που έδειξαν οι ΗΠΑ. Είναι όμως θετικό, ανέφερε, το ότι η διπλωματία που επιδείχθηκε είτε από τις ΗΠΑ, είτε από τη Ρωσία, έφερε ένα τελικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα ο Τουρκοκύρπριος ηγέτης τόνισε πως πρέπει να γίνουν βήματα για να κατοχυρωθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος προς την Τουρκία, πράγμα το οποίο θα πρέπει να εγγυηθεί η ίδια η Συρία στα δικά της εδάφη.
«Θεωρώ ότι η εγκαθίδρυση και πάλι των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας, είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση μιας μόνιμης ειρήνης και ευμάρειας». Επανέλαβε την ευχή του για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες της περιοχής και άρση των προβλημάτων με την ΕΕ. «Μια Τουρκία με δυνατές σχέσεις, έχει σημασία και για τον τουρκοκυπριακό "λαό"», είπε
Πρέπει πλέον, συνέχισε, να σταματήσουν οι δηλώσεις που διχάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αποξενώνουν ένας μέρος της. «Τα όσα συνέβησαν σίγουρα θα τα κρίνει η ιστορία».
«Το να κερδίζονται ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζονται εκλογές», δήλωσε με νόημα, απαντώντας σε κύκλους της Άγκυρας θεωρούν ότι σκοπεέυι να αναμειχθεί στις εκλογές.
Σίγουρα αυτό εναπόκειται και στα δύο μέρη, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι ως Τουρκοκύπριοι πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα από την θέση «της ανοικτής παλάμης προς την Τουρκία» και να βρεθούν σε μια ικανοποιητική θέση μόνοι τους. Είναι αδήριτο καθήκον, κατέληξε, η τουρκοκυπριακή κοινότητα να έχει μια δυνατή δομή, οικονομική και δημοκρατική, και να είναι «ο πραγματικός ιδιοκτήτης των δικών της θεσμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης