Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Η Ευρώπη δεν έπρεπε να επιτρέψει στο ΔΝΤ να χειριστεί την ελληνική κρίση - Κάποια στιγμή θα... γράψω βιβλίο

tags :
Juncker: Η Ευρώπη δεν έπρεπε να επιτρέψει στο ΔΝΤ να χειριστεί την ελληνική κρίση - Κάποια στιγμή θα... γράψω βιβλίο
«Δεν έπρεπε να είχαμε ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, αλλά δεν είχαμε τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το πρόβλημα», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν
Ως λάθος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να διαχειριστούν από κοινού την ελληνική κρίση ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker σε ομιλία του στο European Policy Centre.
Παράλληλα ο Juncker υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Κομισιόν ήταν η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κάθε φορά που οι άνθρωποι με ρωτούν –και αυτό συμβαίνει συχνά τις τελευταίες εβδομάδες – ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα της Κομισιόν, απαντώ η Ελλάδα.
Αξίζει να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτό ή ακόμη και δύο.
Υπάρχουν αρκετοί που παίρνουν τα μπράβο για το εν λόγω ζήτημα, αλλά σε ορισμένους δεν αξίζουν.
Κάθε φορά που πραγματοποιούσα μία παρέμβαση, είτε οι αρχηγοί των κρατών, είτε οι υπουργοί Οικονομικών υποστήριζαν ότι: «Jean Claude αυτή δεν είναι δική σου δουλειά.
Αυτή είναι δουλειά των κρατών μελών».
Εγώ τους απαντούσα: «Είμαι μεταξύ αυτών που γνωρίζουν πολύ καλά τη Συμφωνία για την ΕΕ.
Ο βασικός ρόλος της Κομισιόν είναι η εκπροσώπηση των συμφερόντων της Ένωσης και αυτό ακριβώς κάνω».

Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το πρόβλημα όχι με το ΔΝΤ

Ο κ. Juncker υποστήριξε ότι τελικά ήταν λάθος η συμμετοχή του ΔΝΤ στην προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης, καθώς η Ευρωζώνη έπρεπε να προσπαθήσει με τα δικά της μέσα να λύσει το πρόβλημα και να μην στραφεί σε έναν «ξένο» οργανισμό.
«Όταν έχει πρόβλημα η Καλιφόρνια ζητούν τη βοήθεια της Ουάσιγκτον όχι του ΔΝΤ.
Η Ευρώπη θα έπρεπε να ήταν ικανή να αντιμετωπίσει μόνη της, με τα δικά της μέσα την ελληνική κρίση, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι αυτά τα μέσα δεν ήταν, τότε, στη διάθεσή μας».
Συνέχισε αναφερόμενος στην ολική επαναφορά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή ένα χρόνο μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης, όπως για παράδειγμα η μείωση της ανεργίας, αλλά και η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2%.
«Η χώρα θα πρέπει, βέβαια, να συνεχίσει να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνέπειες οικονομικές και κοινωνικές της κρίσης, αλλά σαφώς δεν βρισκόμαστε πλέον στις δύσκολες εποχές του 2015», υποστήριξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης