Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε μετοχές που ανησύχησαν τους επενδυτές – Η πορεία τους στο ταμπλό του ΧΑ

tags :
Πέντε μετοχές που ανησύχησαν τους επενδυτές – Η πορεία τους στο ταμπλό του ΧΑ
Η πορεία των αποτελεσμάτων στις περισσότερες αποτέλεσε την αφορμή για σημαντικές ρευστοποιήσεις
Μπορεί η αγορά να καταγράφει άνοδο 42,5% από την αρχή του έτους και το ΧΑ να είναι στις πρώτες θέσεις με τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του έτους στον κόσμο, αλλά για πέντε τουλάχιστον μετοχές η χρονιά δεν είναι η καλύτερη.
Την ώρα που δεκάδες μετοχές καταγράφουν αποδόσεις ανώτερες ή ανάλογες με αυτές της αγοράς, για πέντε μετοχές οι επενδυτές ανησυχούν και οι ρευστοποιήσεις έχουν μειώσει σημαντικά την τιμή των μετοχών με αποτέλεσμα να καταγράφουν σημαντικές απώλειες ή οριακή άνοδο από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Η MLS ξεκίνησε το 2019 από τα 4,71 ευρώ και χθες (24/10) έκλεισε στα 1,7550 ευρώ, ενώ πριν από λίγες συνεδριάσεις είχε γράψει ενδυσυνεδριακό χαμηλό στα 1,45 ευρώ.
Οι απώλειες από την αρχή του έτους ανέρχονται στο 62,6%.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν στασιμότητα και το νέο προϊόν (MAIC) στο οποίο έχει επενδύσει σημαντικά ποσά δεν φέρνει τις πωλήσεις που περίμενε η διοίκηση.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στις 821 χιλ. ευρώ από 1,4 εκατ. ευρώ.
Οι ξαφνικές πωλήσεις από θεσμικό χαρτοφυλάκιο δημιούργησε φήμες τις οποίες άμεσα προσπάθησε να διαψεύσει η διοίκηση.
Τα εταιρικά ομόλογα της εταιρείας πιέστηκαν και η μετοχή βρέθηκε με μεγάλο όγκο να καταγράφει μεγάλες απώλειες.
Οι επενδυτές ανησυχούν και για τα υψηλά άυλα περιουσιακά στοιχεία (27,8 εκατ. ευρώ με καθαρή θέση 26,8 εκατ. ευρώ).
Η εταιρεία πάντως έχει ενεργοποιήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και ομολόγων.
Η Ικτίνος υποχωρεί από την αρχή του έτους 10% με τη μετοχή να αυξάνει σημαντικά τους όγκους συναλλαγών.
Αφορμή στάθηκαν και πάλι τα αδύναμα αποτελέσματα αλλά και το γεγονός ότι η διοίκηση έχει προβεί σε εκτιμήσεις οι οποίες έπεσαν έξω.
Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2018 είχε κάνει αναφορά για το 2019 λέγοντας πως οι πωλήσεις θα αυξηθούν έναντι του 2018.
Μετά το πρώτο τρίμηνο το οποίο δεν ήταν καλό λόγω καιρικών συνθηκών είχε εκτιμήσει ότι η μείωση των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο θα καλυφθεί στο δεύτερο και το 2018 θα έχει 10% αύξηση πωλήσεων έναντι του 2018.
Στο εξάμηνο έκανε νέα χαμηλότερη εκτίμηση για το σύνολο του έτους.
Στην Ιντραλότ οι πωλητές έχουν κάνει αρκετές φορές αισθητή την παρουσία τους, ενώ η πορεία των αποτελεσμάτων και κυρίως η αδυναμία συγκράτησης της μόχλευσης ανάγκασε τη νέα διοίκηση υπό το Σωκράτη Κόκκαλη να λάβει μέτρα.
Το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε αρκετές ανακοινώσεις οι οποίες βελτιώνουν τη ρευστότητα.
Με την τελευταία ανακοίνωση για την πώληση της συμμετοχής στη Gamenet θα λάβει 75 εκατ. ευρώ, ενώ από την πώληση των Ελληνικών Λαχείων άλλα 20 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή υποχωρεί από την αρχή του έτους 2,6%.
Η αδυναμία των αποτελεσμάτων της Πλαίσιο έχει πιέσει τη μετοχή με αποτέλεσμα από τα υψηλά έτους των 4,37 ευρώ (28/6) να έχει βρεθεί στα 3,84 ευρώ και να έχει περιορίσει την άνοδο από την αρχή του έτους στο 1,5%.
Οι πωλήσεις στο εξάμηνο παρέμειναν σταθερές στα 137 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στις 178 χιλ. ευρώ από 823 χιλ. ευρώ.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 84,7 εκατ. ευρώ με τον όμιλο να διαθέτει καλή ρευστότητα αλλά και τους επενδυτές να ανησυχούν για το growth.
Τέλος η Περσεύς επίσης παρουσίασε αδύναμα αποτελέσματα και η υψηλή εξάρτηση από το βασικό μέτοχο (Σελόντα), έχει δημιουργήσει ανησυχίες.
Οι πληροφορίες ότι η δικαστική διαμάχη με τη Σελόντα μάλλον δε θα έχει την κατάληξη που ήθελε η διοίκηση της Περσεύς, οδήγησαν χθες τη μετοχή σε νέες απώλειες.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα υψηλά των 1,35 ευρώ που έγραψε στις 9 Σεπτεμβρίου σήμερα είναι στα 0,9580 ευρώ και από την αρχή του έτους η άνοδος έχει περιοριστεί στο 2,4%.
Στις παραπάνω μετοχές θα μπορούσαν να προστεθούν και οι περιπτώσεις των Cenergy και EKTΕΡ, των οποίων τα αποτελέσματα επίσης δεν ικανοποίησαν την αγορά.
Οι δύο μετοχές καταγράφουν άνοδο από την αρχή του έτους 7%, αλλά η ΕΚΤΕΡ από τις αρχές Σεπτέμβρη να υποχωρεί 29%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης