Άμυνα – Διπλωματία

Κυπριακό: Εννέα όροι από την Τουρκία εν όψει των διαπραγματεύσεων

Κυπριακό: Εννέα όροι από την Τουρκία εν όψει των διαπραγματεύσεων
Η Άγκυρα στρέφει την προσοχή της στην Κύπρο
Τους εννέα όρους της Τουρκίας για το Κυπριακό κατέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu, εν όψει των άτυπων συνόδων, με την Άγκυρα να στρέφει την προσοχή της στην Κύπρο, μετά τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η Άγκυρα απαιτεί τα εξής, όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου:

1.    Δεν αποκλείεται η ομοσπονδία: «Η ομοσπονδία συζητείται εδώ και 60 χρόνια και αυτή η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί».
2.    Να οριστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων: «Εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».
3.    Να ετοιμαστεί έγγραφο διαπραγματεύσεων: «Πρέπει τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική ισότητα να κατατεθούν. Τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τουρκοκύπριους όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η συν μία ψήφος πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι όταν αύριο φτάσουμε εκεί, εάν θα ξεκινήσουμε με αυτό το έγγραφο των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα».
4.    Πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα: «Τέλειωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις για τις οποίες γίνεται απλώς αναφορά. Όλα θα είναι καθαρά».
5.    Οι συνθέσεις των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων: «Θα κάνουμε σύνοδο 5 συν 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Πριν από αυτό είπαν να γίνει σύνοδος Ηνωμένα Έθνη συν 2 (ηγέτες). Είπαμε μπορεί να γίνει. Αυτές θα γίνουν ανεπίσημα, δεν είναι διαπραγματεύσεις».
6.    Να προηγηθεί κατ’ αρχήν συμφωνία: «Σε αυτές τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέματα και το διαπραγματευτικό έγγραφο τότε μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».
7.    Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα: «Πλέον δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους».
8.    Απαιτείται συμμόρφωση: «Αυτή η δουλειά δεν είναι μονόπλευρη. Απέναντί μας υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί».
9.    Μήνυμα προς Ελληνοκύπριους: «Εάν οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο για μας δεν υπάρχει θέμα να διαπραγματευτούμε. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δουλειά με την ‘’τδβΚ’’ όπως μέχρι σήμερα με έναν πολύ θετικό τρόπο».

Τα όσα ανέφερε ο  Cavusoglu σε συνέντευξή του στο «Ανατολού» είναι οι απαιτήσεις που βάζει κάτω η Τουρκία για να υλοποιηθούν μέσα στον επόμενο ένα μήνα που απομένει μέχρι να πραγματοποιηθούν οι άτυπες συναντήσεις, πρώτα μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των δύο ηγετών και εν συνεχεία σε επίπεδο πενταμερούς.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν μιλά για συμφωνία επί των Όρων Αναφοράς αλλά μιλά για Διαπραγματευτικό Έγγραφο, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί και ότι είναι το ίδιο πράγμα.
Ωστόσο, σπεύδει από τώρα να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχθεί οτιδήποτε συμφωνήσουν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Αντίθετα, διαμηνύει προς τους δύο ότι για να γίνει κατορθωτή η επίτευξη λύσης θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτει η Τουρκία.
Απαιτεί συμμόρφωση και από τους δύο, M. Akinci και Νίκο Αναστασιάδη.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με γραπτή δήλωσή του χθες επιχείρησε να απαντήσει σ’ όσα θέτει ως όρους και απαιτούμενα ο Cavusoglu.
 Γιατί από τη γραπτή του δήλωση που εξέδωσε ο Akinci καταγράφεται και πάλι μια δυσφορία από πλευράς του για την προσπάθεια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να λειτουργήσει ως επιτηρητής των Τουρκοκυπρίων.
Μέσα από τη δήλωσή του ο Αkinci διαμηνύει πως όπως απαιτεί να μην μετατραπεί σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων άλλο τόσο δεν θέλει να μετατραπούν οι Τουρκοκύπριοι σε υπάλληλους της Τουρκίας.
Όπως έχει πει πολλές φορές, ανέφερε στη δήλωσή του ο Akinci, οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να ζήσουν εδώ με πολιτική ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, εντός διεθνούς δικαίου με μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στις δύο συνιστώσες πολιτείες, διαφυλάσσοντας τη δική τους αυθεντική ταυτότητα και ατομικότητα, σε έναν ευρωπαϊκό σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ενώ, συνέχισε, ο τ/κ «λαός» επιθυμεί να έχει μια ισότιμη σχέση στο μέλλον με τους Ε/κ και δεν θέλει να είναι μειονότητα σε αυτούς, «δεν πρόκειται να εγκρίνει μια μη υγιή και μη ισορροπημένη σχέση με την Τουρκία.
Από αυτή την άποψη ο λαός μας δεν επικροτεί συμπεριφορές και στάσεις που κοιτάν τους Τ/κ από ψηλά και προσπαθούν να δημιουργήσου μια σχέση προϊστάμενου - υπαλλήλου.
Ο λαός μας θέλει μια πολιτισμένη σχέση αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού».
Σίγουρα αυτό εναπόκειται και στα δύο μέρη, συνέχισε ο κ. Αkinci, λέγοντας ότι ως Τ/κ πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα από τη θέση «της ανοικτής παλάμης προς την Τουρκία» και να βρεθούν σε μια ικανοποιητική θέση μόνοι τους. Είναι αδήριτο καθήκον, κατέληξε, η τ/κ κοινότητα να έχει μια δυνατή δομή, οικονομική και δημοκρατική, και να είναι «ο πραγματικός ιδιοκτήτης των δικών της θεσμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης