Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή: Απόλυτο φαβορί για τη νίκη ο περονιστής Fernandez – Επιστρέφει το φάντασμα της χρεοκοπίας

Προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή: Απόλυτο φαβορί για τη νίκη ο περονιστής Fernandez – Επιστρέφει το φάντασμα της χρεοκοπίας
Οι αναλυτές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την ικανότητα της Αργεντινής να ανακάμψει σύντομα από την κρίση
(upd3)  Έκλεισαν στις 23:00 ώρα Ελλάδας οι κάλπες των κρίσιμων προεδρικών εκλογών της Αργεντινής και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το πρωί της Δευτέρας (28/10/2019).
Απόλυτο φαβορί για τη νίκη ακόμη και μάλιστα από τον πρώτο γύρο είναι ο περονιστής  υποψήφιος της κεντροαριστεράς Alberto Fernandez
«Με την ψηφοφορία της Κυριακής πρέπει να αρχίσουμε να γυρνάμε την ατιμωτική σελίδα που ξεκίνησε να γράφεται στις 10 Δεκεμβρίου 2015 (σ.σ. ημέρα κατά την οποία εξελέγη ο απερχόμενος, φιλελεύθερος πρόεδρος Mauricio Macri)», δήλωσε στην τελευταία του προεκλογική εμφάνιση ο Fernandez την Πέμπτη (24/10).
Η πρώην πρόεδρος Cristina Kirchner  (2007-2015), που είναι υποψήφια αντιπρόεδρος, βρισκόταν στο πλευρό του.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο 60χρονος  Fernandez θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο.
 Για να το κάνει αυτό χρειάζεται να συγκεντρώσει ποσοστό 45% ή πάνω από τα 40% και να έχει διαφορά δέκα μονάδων από τον αντίπαλό του.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η διαφορά υπέρ του Fernandez αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου (που θεωρούνται πρόβα τζενεράλε για τις προεδρικές εκλογές), στις οποίες είχε προβάδισμα 17 μονάδων από τον Macri, τον υποψήφιο που προτιμούν οι αγορές.

Tο φάντασμα της χρεοκοπίας

Το εκλογικό αποτέλεσμα του Αυγούστου είχε προκαλέσει σοκ στις αγορές, οι οποίες δήλωσαν σαφώς την προτίμησή τους στον φιλελεύθερο Μacri, έναντι του περονιστή Fernandez, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Macri, ο οποίος είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις, παραδίδει την οικονομία σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε τέσσερα χρόνια πριν.
Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ανέρχεται στο 55%, το πέσο έχει καταρρεύσει, ενώ οι εκροές ξένων κεφαλαίων ανέρχονται σε πολλά δισ. δολ.
Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η χώρα έχει καθυστερήσει πληρωμές ύψους 100 δισ. δολ. σε τοπικό και ξένο νόμισμα.
Τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προχώρησε στην επιβολή capital controls, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει το νόμισμα.
Οι αναλυτές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την ικανότητα της Αργεντινής να ανακάμψει σύντομα από την κρίση.
Η προσοχή των αγορών στρέφεται στα σχέδια του επόμενου προέδρου της χώρας σχετικά με το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές.
Οι αγορές αναμένουν το οικονομικό σχέδιο του νέου προέδρου της Αργεντινής.
Ο Fernandez έχει προαναγγείλει ότι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της συμφωνίας του ΔΝΤ, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για αναδιάρθρωση του χρέους.
Πρόσφατα ωστόσο επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές διαβεβαιώνοντας ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα επιδιώξει να αποφύγει μεγάλο "κούρεμα" του χρέους και θα εξετάσει μια λύση "τύπου Ουρουγουάης" για την αναδιάρθρωσή του.
Η νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου, Kristalina Georgieva, κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση με την Αργεντινή, έως ότου κατατεθεί το οικονομικό σχέδιο από τη νέα κυβέρνηση.
Μάλιστα οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, με την Jimena Blanco, επικεφαλής για την Αμερική στην  Verisk Maplecroft, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά.

Προβλέψεις για ύφεση 3%

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ακόμη βαθύτερη ύφεση, ενώ διατηρούν αμετάβλητη την απαισιόδοξη πρόβλεψή τους για πληθωρισμό ελάχιστα χαμηλότερο από το 55% στην πιο πρόσφατη μηνιαία καταγραφή των εκτιμήσεών τους, που δημοσιοποιήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής στις αρχές Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση του Macri  προσπάθησε τον περασμένο μήνα να ελέγξει την κατάσταση ανακοινώνοντας περιορισμούς στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος -μια μορφή ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων- και επιδιώκοντας την παράταση των ωριμάνσεων δημόσιου χρέους περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 54,9% σε ετήσια βάση, κατά τις εκτιμήσεις των 45 οικονομολόγων, που υπολόγιζαν ότι θα ανερχόταν στο 55% τον περασμένο μήνα, αμέσως μετά το απροσδόκητο εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο προκάλεσε σοκ στις αγορές.
Κατά τους αναλυτές, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να μειωθεί σε ετήσιο ρυθμό 40,5% το 2020.
Η αποδυνάμωση του πέσο, που έχει απολέσει σχεδόν τη μισή αξία του από πέρυσι έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών τους επόμενους μήνες.
Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 2,9% φέτος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Τον περασμένο μήνα, προέβλεπαν ότι η ύφεση θα έφθανε το 2,5%.

Ρεκόρ φτώχειας

Η κρίση στην Αργεντινή βαθαίνει, άρα βαθαίνει και η φτώχεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικών (Indec), ένας στους τρεις ζει κάτω από το όριο της φτώχεις, η οποία αυξήθηκε στο 35,4% από 32% στο α΄εξάμηνο του 2019, στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2001.
Πάνω από 10 εκατ. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Μεταξύ των φτωχών, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, δηλαδή αυτών που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, αυξήθηκε επίσης μεταξύ του δευτέρου εξαμήνου του 2018 και του πρώτου τριμήνου του 2019 από 6,7% σε 7,7%.

CNBC: Οι αγορές προεξοφλούν νίκη Fernandez

Ο φίλα προσκείμενος στις αγορές πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri, αναμένεται να ηττηθεί στις εκλογές (27/10/2019) από τον αριστερό υποψήφιο Alberto Fernandez.  
Ο Macri υπέστη τον Αύγουστο μια συντριπτική ήττα από τον Fernandez στις προκριματικές εκλογές που επηρέασε καταλυτικά το χρηματιστήριο και το νόμισμα της Αργεντινής.
Έκτοτε οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια νίκη του Fernandez.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Fernandez θα αναστρέψει την αρνητική πορεία της οικονομίας  της Αργεντινής και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πιο έντονες μεταβολές στις ήδη εύθραυστες κεφαλαιαγορές της Αργεντινής που υποχωρούν.
Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κυβέρνηση Macri μείωσε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες, ενώ ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στα ύψη.
Η Αργεντινή μετράει πέντε συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 53,5% το Σεπτέμβριο από 25% τον Ιανουάριο του 2018.
Η οικονομική συρρίκνωση ακολούθησε την απότομη πτώση του νομίσματος της Αργεντινής.
Από τον Ιανουάριο του 2018, το δολάριο έχει καταγράψει άνοδο 200% έναντι του πέσο.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης