Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το γαλλικό μπλόκο στα Σκόπια και για την προοπτική των μακεδονικών προϊόντων

Κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το γαλλικό μπλόκο στα Σκόπια και για την προοπτική των μακεδονικών προϊόντων
Το Μακεδονικό αναδείχθηκε για άλλη μια φορά σε κύριο ζήτημα
Τρία ζητήματα που σχετίζονται με συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσαν αφορμή για ακόμη μια σφοδρή σύγκρουση και ανταλλαγή χλευασμών ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Στο πλαίσιο αυτό, το Μακεδονικό αναδείχθηκε για άλλη μια φορά σε κύριο ζήτημα προκαλώντας αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν απαίτησε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ασκήθηκε βέτο από τον Γάλλο πρόεδρο.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβερνώσα παράταξη ότι απείχαν οι ευρωβουλευτές της σε ψηφοφορία που έγινε στην ευρωβουλή για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί τον όρο Macedonia για την γειτονική χώρα επικαλούμενος κάποια ασαφή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που ανέφεραν ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να κατοχυρώσει τα ελληνικά προϊόντα με τη λέξη Makedonia.
Και μάλιστα, ο κ. Τσίπρας στη σχετική του ανάρτηση ειρωνευόταν τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «όλα τα έξυπνα τα κρατάει για τον εαυτό του ο μπαγάσας».
Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης η οποία έδωσε διευκρινίσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και ειδικότερα για την υπόθεση του όρου Makedonia.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου είχαν διαψεύσει ήδη από την Πέμπτη ότι υπήρχε τέτοιο ζήτημα και ότι είχε κάνει σχετικές αναφορές ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος με ανάρτησή του διέψευσε ότι είχε γίνει τέτοια συζήτηση με τον πρωθυπουργό.
Επίσης, σε ότι αφορά το ζήτημα της απουσίας των ευρωβουλευτών της ΝΔ από την ψηφοφορία για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε ότι το κυβερνών κόμμα απείχε γιατί δεν προβλέπονταν ρητές προβλέψεις για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Και βεβαίως δεν έχασε την ευκαιρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανταποδώσει το καρφί στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Για τον κ. Τσίπρα», σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας, «είναι “ψιλά γράμματα” αυτά. Όχι όμως για τους Έλληνες. Γι’ αυτό και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απείχαν από την ψηφοφορία.
Αλλά, ο κ. Τσίπρας δεν μένει μόνο σε αυτό. Αναφέρεται στην ανάρτησή του σε “Βορειομακεδόνες”, ενώ ο ίδιος έχει υπογράψει στη Συμφωνία των Πρεσπών να λέγονται “Μακεδόνες”.
Σκέτο. Ούτε στον ίδιο δεν αρέσει η συμφωνία του; Ποιον κοροϊδεύει ο μπαγάσας*;
* μπαγάσας (σκωπτικό) = κατεργαράκος, επιτήδειος».
Πολιτικοί παρατηρητές διαβλέπουν πάντως, ότι πίσω από αυτή την πολιτική αντιπαράθεση που είναι πρωτοφανής μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, βρίσκεται αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ που θα παραπέμπει στην προ του 2015, περίοδο.
Κάτι άλλωστε που και ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό, λέγοντας από το βήμα της ολομέλειας δυο μέρες νωρίτερα, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «οι 100 μέρες τελείωσαν, τελειώνει και η περίοδος χάριτος τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
Από μας τελείωσαν οι ευγένειες οι καθωσπρεπισμοί και όλα αυτά, θα είμαστε εδώ να καταγγέλλουμε την πολιτική σας, τις αθλιότητες σας και μέσα και έξω από τη Βουλή»
Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους πολιτικούς παρατηρητές ο κ. Τσίπρας ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο κεντρογενή χώρο με σαφώς αντιδεξιά αντανακλαστικά και το στόχαστρό του να βρίσκεται στους πάλαι ποτέ «αυριανιστές» του ΠΑΣΟΚ, ανθρώπους δηλαδή που αρέσκονται ή ενθουσιάζονται από κατά μέτωπο πολιτικές αντιπαραθέσεις με ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς ακόμη κι αν δεν έχουν πολιτική ουσία.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης