Βαρκελώνη: Καταλανοί Δήμαρχοι στις διαδηλώσεις υπέρ της Ανεξαρτησίας

Βαρκελώνη: Καταλανοί Δήμαρχοι στις διαδηλώσεις υπέρ της Ανεξαρτησίας
Στην πορεία θα συμμετάσχουν και μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης όπως ο καταλανός ΥΠΕΞ και επόμενος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ Zoze Borell
Περισσότεροι από 1000 δήμαρχοι περιοχών της Καταλονίας συγκεντρώθηκαν σήμερα (26/10) και ζήτησαν από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να τους αφήσει να καθορίσουν μόνοι τους την τύχη της Καταλονίας καθώς νέες διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο.
Όπως αναφέρει το Reuters, την τελευταία εβδομάδα η Βαρκελώνη έχει γίνει το επίκεντρο βίαιων συγκρούσεων οι οποίες ακολούθησαν την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών της στο 2017.
Οι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί κοντά το Καταλανικό κοινοβούλιο έπειτα από έκκληση δύο μεγάλων ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης και της Omnium cultural, οι οποίες οργανώνουν τακτικά μαζικές διαδηλώσεις.
Αύριο, Κυριακή (27/10), οι αντίπαλοι της ανεξαρτησίας θα κάνουν πορεία σ' ένα προάστιο της καταλανικής μητρόπολης, το Paseo de Gracia, έπειτα από έκκληση της Societat civil catalana, η οποία είχε οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις μετά την απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου 2017.
Θα είναι οι πρώτες μεγάλες διαδηλώσεις στη Βαρκελόνη μετά τις ταραχές που προκάλεσαν τον τραυματισμό συνολικά 600 ανθρώπων στην Καταλονία στη διάρκεια των ημερών που ακολούθησαν την καταδίκη εννέα αυτονομιστών ηγετών σε ποινές κάθειρξης μέχρι 13 ετών.
Οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (CRD), πιο ριζοσπαστικές, κάλεσαν κι αυτές τους οπαδούς τους να διαδηλώσουν, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέες συγκρούσεις.
Η αυριανή πορεία κατά της ανεξαρτησίας θέλει αντίθετα "να πει 'φτάνει πια' στη βία που ζήσαμε και στην αντιπαράθεση", την οποία επιδιώκει η περιφερειακή αυτονομιστική κυβέρνηση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ένωσης Sosietat civil catalana.
«Είναι ένα μήνυμα σημαντικό για την Καταλονία, την Ισπανία και τον κόσμο, όπου συχνά συγχέουν τον αυτονομισμό με την Καταλονία ενώ η πλειοψηφία είμαστε εμείς», υπογράμμισε.
Μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών, ο καταλανός Zoze Borell, επόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, θα συμμετάσχουν στην πορεία.
Θα συμμετάσχουν επίσης βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης, η οποία ζητάει έκτακτα μέτρα εναντίον των βιαιοτήτων στην Καταλονία καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.
"Πιστεύω πως η κυβέρνηση κάνει αυτό που οφείλει να κάνει", απάντησε χθες, Παρασκευή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Pedro Sanchez. "Υπάρχουν βίαιες ομάδες που επιδιώκουν να κάνουν αυτή την κρίση μόνιμη. Όμως θα συναντήσουν μια απάντηση ήρεμη, αλλά σταθερή".

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS