Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικοί ισχυρισμοί Cavusoglu: Οι Έλληνες πυροβολούσαν βάρκες με πρόσφυγες στο Αιγαίο

Προκλητικοί ισχυρισμοί Cavusoglu: Οι Έλληνες πυροβολούσαν βάρκες με πρόσφυγες στο Αιγαίο
Για χρήση βίας εναντίον προσφύγων κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
(upd) Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπέρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι, οι ελληνικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον πλωτών μέσων στο Αιγαίο, που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Ελλάδα έχει πυροβολήσει στις βάρκες των προσφύγων, τις έχει βυθίσει στο Αιγαίο και με βία τους επιστρέφει αρκετούς εξ αυτών τραυματισμένους στην  Τουρκία, ισχυρίστηκε ο Cavusoglu κατά την  κοινή συνέντευξη Τύπου με τον  Γερμανό ομόλογό του Heiko Maas.
Εξάλλου «μη ρεαλιστική» τη χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τη γερμανική πρόταση για τη δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
Ο Cavusoglu είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα διερευνήσει τυχόν ισχυρισμούς πως έχουν διαπραχθεί.
Η Τουρκία απέστειλε στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο έχοντας στο στόχαστρο τις κουρδικές πολιτοφυλακές (YPG)

Νέες απειλές Erdogan

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan επανέλαβε επίσης την προηγούμενη απειλή του ότι θα «ανοίξει τις πύλες» στους πρόσφυγες για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν υποστηρίξουν τα σχέδια της Άγκυρας για την εγκαθίδρυση «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία, όπου θέλει να επανεγκαταστήσει τους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.
Η Τουρκία θα εκδιώξει εκείνη την κουρδική πολιτοφυλακή YPG από την περιοχή των συνόρων της με τη βορειοανατολική Συρία, αν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της διμερούς συμφωνίας που συνήφθη αυτή την εβδομάδα, δήλωσε o Erdogan.
Βάσει της συμφωνίας, που εκπονήθηκε την Τρίτη (22/10/2019) από τον Erdogan και τον ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και σιροί συνοριοφύλακες πρόκειται να απομακρύνουν τους μαχητές της YPG σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Η Άγκυρα θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση.
«Αν οι τρομοκράτες δεν έχουν αποσυρθεί όταν λήξει η προθεσμία των 150 ωρών (σ.σ.: η οποία έχει ξεκινήσει από τις 12:00 ώρα Ελλάδας της 23ης Οκτωβρίου), θα πάρουμε τον έλεγχο και θα τους διώξουμε εμείς οι ίδιοι», δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στους κούρδους μαχητές της YPG.

ΥΠΕΞ: Εκτίθεται ο Cavusoglu με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς

Απορρίπτει κατηγορηματικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Mevlut Cavusoglu, περί επιθέσεων των Ελλήνων σε βάρκες με πρόσφυγες στο Αιγαίο.
«Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές», σημειώνει ο υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού.
Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις», τονίζει σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης