Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Fed θα προχωρήσει στην τρίτη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων παρά τα ιστορικά υψηλά στη Wall

tags :
MarketWatch: Η Fed θα προχωρήσει στην τρίτη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων παρά τα ιστορικά υψηλά στη Wall
Η Federal Reserve είχε προχωρήσει σε παρόμοιες μειώσεις το 1995 και το 1998
Σύντομα οι επενδυτές θα μάθουν έαν το τρία είναι ο μαγικός αριθμός για τη Wall Street, καθώς λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Jerome Powell και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed δε θα προχωρήσουν στην τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων.
Οι πιθανότητες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5% με 1,75% έναντι 1,75% με 2% προηγουμένως, ανέρχονται στο 93,5%, σύμφωνα με το CME Group, για τη συνεδρίαση που θα ολοκληρωθεί στις 30 Οκτωβρίου.
«Είναι σημαντικό για της αγορές η Fed να μειώσει τα επιτόκια, επειδή αναμένεται σε τόσο μεγάλο βαθμό», τόνισε ο επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών της Independent Advisor Alliance, Chris Zaccarelli, αναφερόμενος στο ποσοστό άνω του 90% το οποίο αναμένει μείωση των επιτοκίων.
Ωστόσο, η απογοήτευση από τη Fed δε βρίσκεται πέρα από το πεδίο των πιθανοτήτων, παρά τις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν στη Wall Street για τρίτη μείωση επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής όντας σχεδόν 0,1% μακριά από τα επίπεδα ρεκόρ της 26ης Ιουλίου, ενώ οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ολοκλήρωσαν την εβδομάδα όντας περίπου 2% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά τους.
Επιπλέον, η συναίνεση για τις μειώσεις επιτοκίων δε φαίνεται να είναι εξασφαλισμένη από μία Fed η οποία έχει εμφανίσει το μεγαλύτερο χάσμα από το 2016, με τους προέδρους των Boston Fed και Kansas City Fed να προτιμούν τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα, και να διαφωνούν με την απόφαση της Fed στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα.
Ο πρόεδρος Jerome Powell δηλώσει ότι ο τρέχων γύρος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αποτελεί μία στρατηγική που έχει προσαρμοστεί στο παρελθόν ώστε η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προλάβει τις επιβραδύνσεις, και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την εμπορική διαμάχη ΗΠα και Κίνας.
Οι ειδικοί εκτικούν ότι μία τρίτη μείωση των επιτοκίων ταιριάζει με αυτή τη στρατηγική και θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως περαιτέρω ασφάλιση, καθώς η ύφεση που αναδύτεται στην Ευρώπη πλησιάζει τις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής αναλυτής της SunTrust Advisory Services, Keith Lerner, ανέφερε τις τρεις μειώσεις επιτοκίων το 1995 και το 1998 ως τακτικές παρόμοιες με την τρέχουσα νομισματική πολιτική.
«Στην πραγματικότητα, και το 1195 και το 1998 υπήρξαν τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και μετά η Fed σταμάτησε», ανέφερε ο κ. Lerner, προσθέτοντας ότι «και οι δύο θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό προσαρμογές στο μέσο του κύκλου ή ενέργειες που έγιναν για λόγους ασφαλείας, ειδικά το 1995».
«Η νομσιματική πολιτική λειτουργεί με μία καθυστέρηση, και ορισμένες από τις πρόσφατες μειώσεις ακόμα εισέρχονται στην οικονομία», επεσήμανε ο επικεφαλής αναλυτής της SunTrust Advisory Services.
Από την πλευρά του, ο κ. Zaccarelli ανέφερε ότι «εάν η Fed απογοητεύσει τις αγορές με το να μη μειώσει τα επιτόκια, θα μπορούσε να δούμε μία πτώση της τάξεως του 3% με 5%, αλλά όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο η Fed θα επικοινωνήσει την απόφασή της».
«Ο συνδυασμός της αυξημένης αβεβαιότητας στο εμπόριο και της ηπιότερης ανάπτυξης συνεχίζει να ενεργεί ως ένα ισχυρό φρένο και τις επχιερηματικές δαπάνες, με τις παραγγελίες διαρκών αγαθών να υποχωρούν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος τον Σεπτέμβριο», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι του Oxford Economics, Lydia Boussour και Gregory Draco.
Η πτώση στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο -5,4% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τα μέσα του 2016 και που αντικατοπτρίζει την ευρύτερη πτώση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο.
Ως εκ τούτου, οι οικομολόγοι της Oxford εκτιμούν ότι η Fed δε θα αντισταθεί στην επιθυμία της να μειώσει τα επιτόκια, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για «φούσκες» που σχηματίζοντες σε άλλα μέρη των χρηματοπιστωτικών αγορών.
«Παρά τις υποδείξεις ορισμένων αξιωματούχων της Fed ότι ίσως ήρθε η ώρα να αναλογιστεί η τράπεζα μία παύση στη μείωση των επιτοκίων, πιστεύουμε ότι η ηγεσία της Επιτροπής θα διατηρήσει τη χαλάρωη και θα παραμείνει συντονισμένη στους κινδύνους μίας ανεπιθύμητης σύσφιγξης στις οικονομικές συνθήκες», επεσήμαναν οι οικομολόγοι της Oxford.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης