Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση της Merkel – Εκλογικές ήττες και κόντρες με τους Σοσιαλιστές

CNBC: Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση της Merkel – Εκλογικές ήττες και κόντρες με τους Σοσιαλιστές
Η συνεχιζόμενη άνοδος ακραίως κομμάτων, όπως το AfD, προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας
Όλο και πιο εύθραυστη μοιάζει η θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, μετά από μία νέα ήττα σε τοπικές εκλογές αλλά και νέες κόντρες με τους Σοσιαλιστές (SPD) κυβερνητικούς εταίρους.
Το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), βρέθηκε στην τρίτη θέση σε περιφερειακές εκλογές την Κυριακή 27/10, ενώ υψηλότερα ποσοστά κατέκτησαν τόσο το αριστερό κόμμα Linke όσο και το ακροδεξιό κόμμα, Alternative for Germany.
Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θουριγγία, στην ανατολική Γερμανία έρχεται μετά από παρόμοιες απώλειες για το CDU σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια, καθώς το κόμμα δεν φαίνεται να κατορθώνει να μειώσει τη δημοτικότητα των θεωρούμενων ως πιο ακραίων κομματικών σχηματισμών.
Το CDU της Merkel είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σε Σαξονία και Βρανδεμβούργο, ενώ το ίδιο ίσχυσε και για το SPD.
Αντίθετα τα ποσοστά του AfD αυξάνονται.
Το AfD παραμένει μια πραγματική και αυξανόμενη απειλή.
Το κόμμα πρωτοστάτησε εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης της Γερμανίας και έχει εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για κυβερνητικές πολιτικές που κυμαίνονται από τη μετανάστευση Έως στην οικονομία. Έχει διαπιστώσει ότι η δημοτικότητά του αυξάνεται σε μια παρατεταμένη περίοδο, μετατοπίζοντας το από ένα λαϊκιστικό κόμμα σε μια επικρατούσα απειλή για τα εδραιωμένα κόμματα της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνών συνασπισμός τωνCDU-SPD (ο οποίος περιλαμβάνει επίσης το κόμμα αδελφών της Βαυαρίας του CDU, τη χριστιανική κοινωνική ένωση ή την CSU) φαίνεται πιο ευάλωτος σε εθνικό επίπεδο δεδομένης της έντασης των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής στην κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στη μέση της προσπάθειας να εκλέξουν νέο αρχηγό, πριν βρεθούν αντιμέτωποι με την απόφαση αν θα παραμείνουν στην εταιρική σχέση με το CDU - κάτι που κάποια μέλη του κόμματος αισθάνονται ότι το έχει βλάψει.
Το SPD συμφώνησε να συμμετάσχει στην πρόσφατη κυβέρνηση συνασπισμού μόνο αφού οι συνομιλίες του CDU με την FDP και τους Πράσινους  απέτυχαν η.
Την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, ο οποίος είναι υπέρ της διατήρησης της κυβέρνησης συνασπισμού,  πρωτοεμφανίστηκε σε ψηφοφορία για την εκλογή νέου ηγέτη το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν πέτυχε πλειοψηφία.
Μια ακόμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα και μια διάσκεψη του κόμματος τον Δεκέμβριο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει επίσημα την νέα ηγεσία, όπως σημειώνει το Reuters.
Οι κύριοι αντίπαλοι του Scholz εμφανίζονται πιο σκεπτικιστές αναφορικά με την παραμονή ή όχι του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα με report της Citigroup τονίζουν ότι η Merkel, η οποία αποχωρεί το 2021, βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.
"Ένα πρόωρο τέλος στην τελευταία θητεία της καγκελαρίου Angela Merkel είναι και πάλι πιθανό.
Τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού είχαν άσχημη πορεία στις περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz θα μπορούσε ακόμα να χάσει την ψηφοφορία για την κατάκτηση της ηγεσίας του SPD.
Το λυκόφως της θητείας της Merkel επιτείνεται από την αδύναμη οικονομία και τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής, όπως οι εμπορικοί πόλεμοι των ΗΠΑ, το Brexit και οι ανανεωμένες ανησυχίες για μια πιθανή εισροή προσφύγων.
Πάντως κανείς δεν πρέπει να διαγράψει, πρόωρα, τη Merkel», αναφέρουν οι ειδικοί της Citigroup.
Οι διασκέψεις του CDU στις 22/23 Νοεμβρίου 2019 και για το SPD στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019 θα μπορούσαν να είναι ύψιστης σημασίας για τη μοίρα της Μέρκελ.
Ο Charles Lichfield, αναλυτής για την Ευρώπη στην Eurasia, εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα 55% να επιβιώσει ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ και οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών τόσο του CDU όσο και του SPD στις δημοσκοπήσεις τα δύο κόμματα δεν θα θελήσουν να διαλύσουν την κυβέρνηση.
«Αν και κανένα από τα δύο δεν είναι ικανοποιημένο από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, σίγουρα δεν επιθυμούν και εκλογές», τονίζει η Citigroup.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό του SPD σε εθνικό επίπεδο έχει υποχωρήσει, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, στο 14% από 21% που ήταν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ενώ η ηγέτιδα του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, δεν είναι και τόσο δημοφιλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης