Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έλλειμμα μισού δισ. στα νοσοκομεία ανοίγει τις θύρες συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρίες

Έλλειμμα μισού δισ. στα νοσοκομεία ανοίγει τις θύρες συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρίες
Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εξετάσουν το ζήτημα της συνέργειας ιδιωτικού - δημοσίου τομέα με τον υπ. Υγείας, Β. Κικίλια
Ανοίγει εκ νέου μετά από μια δεκαετία ο κύκλος των συζητήσεων κυβέρνησης και ασφαλιστικών εταιριών στο κομμάτι της σύμπραξης δημόσιας και ιδιωτικής υγείας με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων στα κρατικά νοσοκομεία που ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ, αφετέρου την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους έχοντες ασφαλιστική κάλυψη.
Στο πρόσφατο συνέδριο των ασφαλιστών-αντασφαλιστών στην Ύδρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, απάντησε σιβυλλικά για το θέμα ότι η «κυβέρνηση ακούει».
Πάντως, η κατάσταση στη δημόσια υγεία και οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα νοσοκομεία φθίνει ολοένα και περισσότερο, καθώς και τα φετινά κονδύλια του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα μειωμένα κατά 70 εκατ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ να  ανέρχεται σε 6,18 δισ. ευρώ και πρόβλεψη για το 2020 περαιτέρω μικρής μείωσης κατά 3 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα ο προϋπολογισμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με το 2011 κατά 800 εκατ. ευρώ.
Το θέμα της συνέργειας στην υγεία ιδιωτικού τομέα και νοσοκομείων αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε μέσα από συμφωνίες να αναλάβουν την χρηματοδότηση και συντήρηση ειδικών μονάδων και κλινικών υψηλής ξενοδοχειακής υποδομής μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση η οποία έχει  στα σχέδιά της πλάνα συνέργειας σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είναι αντίθετες σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Το θέμα συνδέεται με την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ που αναμένεται να δίνει το δικαίωμα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειρίζονται προς όφελος τα διάφορα τμήματα - κλινικές.
Ένα τέτοιο σενάριο εξετάζονταν πριν μία δεκαετία, όταν οι ασφαλιστικές εταιρίες ασκούσαν έντονες πιέσεις επί υπουργείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς ο νόμος 2889/2001 προβλέπετε  τα δημόσια νοσοκομεία να «εκχωρήσουν» το 15%- 20% των κλινών τους στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί και  προβλέπονται από ξενοδοχειακής άποψης και μόνο θέσεις Β και Α κατηγορίας με ειδικό υψηλότερο νοσήλιο.
Το μόνο εμπόδιο που τότε ήταν η έλλειψη ξενοδοχειακού εξοπλισμού που απαιτούσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες  κάτι που έχει ξεπεραστεί με τα έργα αναβάθμισης των νοσοκομείων για τους Ολυμπιακούς αγώνες με την προϋπόθεση ότι διατηρούνται ακόμα αυτές οι μονάδες.
Για τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες η επιλογή επίλεκτων δημόσιων μονάδων ουσιαστικά αποτελεί αφ' ενός μία εξαιρετική επιλογή με την οποία θα μπορούν αφ' ενός να εξυπηρετούν τους πελάτες χαμηλότερων ασφαλίστρων, να έχουν άμεση ανταπόκριση για τις έκτακτες ανάγκες των πελατών τους και ταυτόχρονα να κάνουν άνοιγμα και στον ευρύτερο ιατρικό κόσμο και στα πελατολόγιά τους αλλά και στα Ασφαλιστικά Ταμεία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Επιπλέον πολλές ασφαλιστικές εταιρίες που επιδιώκουν αυτή την εξέλιξη θα μειώσουν τις νοσοκομειακές τους δαπάνες τουλάχιστον κατά 30%, καθώς στην πλειονότητά τους οι διοικήσεις των ασφαλιστικών καταλογίζουν υπέρμετρες χρεώσεις στις διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις, σε αμοιβές γιατρών και νοσήλια.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης