Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 754.000 εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αγωνιά στα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο Μητσοτάκης

Με 754.000 εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αγωνιά στα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο Μητσοτάκης
Οι πέντε βασικοί στόχοι του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Με 304.000 εκκρεμότητες σε κύριες-επικουρικές και εφάπαξ συντάξεις να έχουν διεκπεραιωθεί το τελευταίο εξάμηνο από το σύνολο του 1.058.748 εκκρεμοτήτων που παρέλαβε και κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας, βρίσκεται στο όριο ως προς τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Σταδίου 29.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις 31 Αυγούστου οι εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ έφθαναν τις 916.716 και στο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) τις 142.032.
Από τις υποθέσεις αυτές έχουν ήδη διεκπεραιωθεί ο επανυπολογισμός και η απόδοση των 82.012 συντάξεων χηρείας, καθώς και ο επανυπολογισμός 223.000 συντάξεων στη βάση των προβλεπόμενων του νόμου Κατρούγκαλου, που παρέμειναν ως προσωπική διαφορά. Ειδικότερα στα ασφαλιστικά ταμεία – πέραν των αιτήσεων συνταξιοδότησης – υπάρχουν 375.627 ασφαλιστικές εκκρεμότητες που αφορούν αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης, χρόνου στρατιωτικής θητείας ή σπουδών κ.λπ.
Το υπουργείο υπόσχεται ότι «από 1ης Ιουνίου του 2020 το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά και την επόμενη τριετία το σύνολο των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά». 
Επιχειρεί να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων αφενός με την εισαγωγή του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος, ενώ ταυτοχρόνως επαναδραστηριοποιεί το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας.
Εντός του 2019 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση και ανακοίνωση του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης έδωσε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ν. Μηταράκης, ο οποίος επισήμανε ότι στο διάστημα αυτό θα ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές και άλλες μελέτες που ορίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στις τελευταίες τους αποφάσεις, ώστε να είναι συνταγματικός ο νέος νόμος.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νέο ασφαλιστικό καθεστώς θα ικανοποιεί τους εξής στόχους:

⦁ Θα βελτιώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις όσων έχουν περισσότερα από 30 με 40 χρόνια εργασιακού βίου, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως το ποσοστό αναπλήρωσης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
⦁ Θα αποσυνδέει τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογικό σύστημα. Η διασύνδεση εισφορών του Ασφαλιστικού με το δηλωθέν εισόδημα οδήγησε σε ραγδαία μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονός που συνδέεται τόσο με τη φοροδιαφυγή όσο με το αντικίνητρο εργασίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έβλεπαν το 70% με 80% από το επιπλέον εισόδημα που θα εξασφάλιζαν από την επιπλέον εργασία να καταλήγει σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
⦁ Θα αίρει το πλαφόν των 1.300 ευρώ το οποίο είχε επιβάλει ο Νόμος Κατρούγκαλου για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, πέραν των οποίων εφαρμόζονταν σημαντικές μειώσεις.
⦁ Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις διαφορές που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ, θα έχουν αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή από την ημερομηνία κατά την οποία είναι εκτελεστέες οι αποφάσεις του ΣτΕ, ώστε να μην προκύψει ζήτημα νέων αναδρομικών.
⦁ Οποιεσδήποτε διαφορές δημιουργηθούν θα ρυθμιστούν με κάποιες δόσεις, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εξισορρόπηση των νέων καταβαλλόμενων ποσών και των νέων καταβαλλόμενων συντάξεων με τις απαιτήσεις του ΣτΕ.
Image
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης