Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Μακρύς ο δρόμος για το ελληνικό χρέος - Θα παραμείνει στον βούρκο

Handelsblatt: Μακρύς ο δρόμος για το ελληνικό χρέος - Θα παραμείνει στον βούρκο
Παρά την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων στο ΔΝΤ, ο δρόμος εξόδου της Ελλάδας από τον βούρκο του χρέους παραμένει μεγάλος και δύσκολος
Με αφορμή το πράσινο φως από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει ότι ο δρόμος εξόδου από τον βούρκο του χρέους παραμένει μακρύς και δύσκολος.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα επικαλούνται και εκτιμήσεις της Κομισιόν σύμφωνα με τις οποίες «το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ θα υποχωρήσει μόλις το 2050 κάτω από το φράγμα του 100%.
Οι Έλληνες θα επωμίζονται πολύ καιρό ακόμη την επιστροφή των δανείων συνολικού ύψους 289 δισ. ευρώ που έλαβε η Αθήνα μεταξύ 2010 και 2018.
Η εξόφληση έχει ορίζοντα μισού αιώνα.
Οι τελευταίες δόσεις θα καταβληθούν το 2070».

Την ημέρα του ΟΧΙ η Ελλάδα δέχθηκε ένα «ναι»

Όσον αφορά τον ESM, η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει πως «την ημέρα του ΟΧΙ, οι Έλληνες περίμεναν φέτος ένα "Ναι".
Ήρθε από τις Βρυξέλλες το απόγευμα της Δευτέρας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM έδωσε το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων στο ΔΝΤ που ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «με την πρόωρη αποπληρωμή η χώρα εξοικονομεί επιτοκιακά κόστη περίπου 33 εκατ. ευρώ.
Σημαντικότερο είναι όμως το μήνυμα προς τις χρηματαγορές: με την εξόφληση η Ελλάδα δρομολογεί μια στροφή στο ζήτημα του χρέους.
Για πρώτη φορά από την απαρχή της κρίσης αναμένεται να υπάρξει φέτος οργανική μείωση (σσ. καθαρή και όχι τεχνικής φύσης μείωση) του ποσοστού του κρατικού χρέους». 


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης