Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλος το ράλι σε μετοχές και ομόλογα έως Δεκέμβριο 2019 – Η δημιουργία φούσκας στα ελληνικά assets αποθαρρύνει τους επενδυτές

Τέλος το ράλι σε μετοχές και ομόλογα έως Δεκέμβριο 2019 – Η δημιουργία φούσκας στα ελληνικά assets αποθαρρύνει τους επενδυτές
Η συσσώρευση διαρκείας επιβεβαιώθηκε, δεν υπάρχουν ουσιώδη περιθώρια ανόδου στο χρηματιστήριο ελλείψει σοβαρών καταλυτών.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ξανά επενδυτικό ενδιαφέρον διαμορφώνοντας πιο σταθερές προοπτικές αλλά το χρηματιστήριο δεν ανακάμπτει.
Το σχέδιο Ηρακλής που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs δεν έχει ουσιαστική επίδραση στις μετοχές πλην του γεγονότος ότι πλησιάζουν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας περνούν απαρατήρητες από το χρηματιστήριο αλλά και από τα ομόλογα.
Η αναβάθμιση της Standard and Poor’s σε ΒΒ- και της DBRS στην ανώτερη κλίμακα ΒΒ επίσης δεν έχουν επίδραση.

Τι ακριβώς συμβαίνει;


Έχει δημιουργηθεί μια φούσκα στα ελληνικά assets απόρροια όχι μόνο των προσδοκιών και των αλλαγών που θα φέρει η νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά και της χειραγωγούμενης αγοράς ομολόγων.
Η απόδοση 1,20% στα 10ετή ελληνικά ομόλογα είναι ακραία στρέβλωση ενώ το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 1,83%.
Μπορεί να υπάρχει διαφορά επιτοκίων και νομισμάτων αλλά η Ελλάδα είναι παραλογισμός να δανείζεται στα 10 χρόνια στο 1,20% όταν έχει χρέος 356 δισεκ. ή σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 180%.
Προφανώς και η ποσοτική χαλάρωση έχει δημιουργήσει πλασματικές εικόνες στα ομόλογα της Ευρώπης, δεν είναι μόνο η Ελλάδα όλα τα ομόλογα εμφανίζουν αποδόσεις που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στην πιστοληπτική ικανότητα των χωρών ή στα βασικά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.
Το 1,20% στο ελληνικό 10ετές έχει εξαντλήσει το δυνητικό ράλι κατά 90% κάτω από οποιοδήποτε σενάριο για τους επόμενους 12 μήνες.
Το 1,20% ακόμη και εάν γίνει 1% θα αποτελεί μια ασήμαντη εξέλιξη, το ράλι στα ομόλογα σημειώθηκε το 10ετές από 4,30% στο 1,20%.
Στο χρηματιστήριο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις, αυτή που διαμορφώνουν οι τράπεζες και αυτή που διαμορφώνουν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Οι τράπεζες δεν έχουν να προσφέρουν κάτι χρηματιστηριακά.
Είναι ήδη ακριβές με βάση τα κέρδη που θα ανακοινώσουν στο γ΄ τρίμηνο του 2019 – ίσως το γ΄ τρίμηνο να είναι χειρότερο –
Συν τοις άλλοις τα σχέδια για επιτάχυνση μείωσης των NPEs από Eurobank και Alpha bank επιβραδύνονται μετά την απαίτηση του SSM όλες οι τιτλοποιήσεις να ενταχθούν στο σχέδιο Ηρακλής που παρέχει εγγυήσεις το κράτος στα τραπεζικά ομόλογα που θα προκύψουν από τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων.
Οι τράπεζες δεν έχουν να προσφέρουν χρηματιστηριακά από εδώ και πέρα και έτσι εξηγείται η συσσώρευση στις μετοχές.
Ως προς τον FTSE 25 έχει συμβεί το εξής παράδοξο, εάν δεν υπήρχαν οι τράπεζες και ο δείκτης αποτελείτο μόνο από μη τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης θα ήταν πολύ υψηλοτέρα.
Οι μη τραπεζικές μετοχές έχουν τρέξει πολύ, ορισμένες είναι ακραία πανάκριβες και κάποιες απλά ακριβές.
Οι ελάχιστες φθηνές δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Σε κάθε περίπτωση στα ελληνικά assets έχουν δημιουργηθεί φούσκες και έως το τέλος του 2019 δεν θα πρέπει να αναμένονται ράλι, κινήσεις ωραιοποίησης ίσως αλλά όχι ουσιώδεις ανοδικές κινήσεις.

Το bankingnews εδώ και πολύ καιρό ήταν πολύ επιφυλακτικό με την χρηματιστηριακή αγορά.
Η συσσώρευση διαρκείας επιβεβαιώθηκε, δεν υπάρχουν ουσιώδη περιθώρια ανόδου στο χρηματιστήριο ελλείψει σοβαρών καταλυτών.  
Οι επενδυτές να οπλιστούν με υπομονή και οι χρηματιστές με ψυχραιμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης