Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Η Ελλάδα εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ το 2018 (7% του ΑΕΠ) χάρη στα δάνεια του ESM - Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2020

Regling: Η Ελλάδα εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ το 2018 (7% του ΑΕΠ) χάρη στα δάνεια του ESM - Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2020
Αναφορές στην Ελλάδα και στο γεγονός ότι απετράπη το Grexit έκανε ο Regling στην ομιλία του για την παρουσία του βιβλίου του ESM
Οι αναφορές στην Ελλάδα και στην αποτροπή της εξόδου από την ευρωζώνη δεν θα ήταν δυνατόν να λείπουν από την ομιλία του Klaus Regling, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ESM.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε «έχουμε συνεργαστεί για πολλά χρόνια, ξάγρυπνοι δίπλα-δίπλα για να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Επίσης, ο Regling αναφέρθηκε και στα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα.
«Ο ESM καθιερώθηκε ως ένας θεσμός με επαρκή δύναμη πυρός.
Όπως το ΔΝΤ, έχει εκταμιεύσει δάνεια μόνο υπό όρους.
Αυτό σημαίνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτό βοηθά τις χώρες να ξεπεράσουν τα προβλήματα που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της πρόσβασης στην αγορά και να επιστρέψουν στη μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών, και τα δύο Ταμεία εκταμίευσαν 295 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες: Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία.
Αυτό παρείχε επαρκή χρηματοδότηση χωρίς την οποία κάποιες από αυτές τις χώρες πιθανότατα θα είχαν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη».
Παράλληλα, ο Regling έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ το 2018 (ή το 7% του ΑΕΠ).
«Η Ελλάδα θα απολαμβάνει αυτές τις εξοικονομήσεις για πολλά χρόνια ακόμα, και αυτή είναι σημαντική συμβολή στο να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε ότι «σήμερα, η ευρωζώνη είναι σε καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική κρίση, από ό,τι ήταν δέκα χρόνια πριν.
Αλλά όπως έχουν επισημάνει πολλοί, μπορούν να γίνουν -και θα πρέπει να γίνουν- περισσότερα για την περαιτέρω ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού οικοδομήματος της ευρωζώνης, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό».
Παράλληλα στη συνέντευξη που ακολούθησε και απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα σημείωσε ότι αποτελεί «μεγάλο κομμάτι» του βιβλίου, καθώς ήταν «μεγάλο κομμάτι» και της ιστορίας του ESM.
Όπως είπε, η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεφαλαίων που εκταμίευσε ο ESM (περισσότερα από 200 δισ. από συνολικά 295 δισ. σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα), ενώ επισήμανε και ότι η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα ενώ οι υπόλοιπες χώρες από ένα.
«Αλλά η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα τον προηγούμενο Αύγουστο και ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές», είπε, χαρακτηρίζοντας «επιτυχή» την έξοδο αυτή.
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, σημείωσε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει «αλλαγή πολιτικής» και ότι «η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί περαιτέρω».
Τώρα, συνέχισε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε «στενή επαφή» και σε «καλή συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της επόμενης έκθεσής τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP). «Μένει να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό για το 2020, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή δέσμευση για την εκπλήρωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι εφικτό», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης