Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς τρίτη μείωση επιτοκίων για το 2019 από τη FED στις 30/10 κατά 0,25% στο 1,50% με 1,75% - Ο Powell στα χνάρια του Greenspan

Προς τρίτη μείωση επιτοκίων για το 2019 από τη FED στις 30/10 κατά 0,25% στο 1,50% με 1,75% - Ο Powell στα χνάρια του Greenspan
Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5% -1,75%
Την τρίτη μείωση επιτοκίων το 2019 από τη Federal Reserve προεξοφλούν οι αγορές, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ανακοινώνει σήμερα τις αποφάσεις της, υπό το βάρος των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και των διαρκών παρεμβάσεων του προέδρου Trump.
Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,5% -1,75%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, τοποθετούν τις πιθανότητες μιας νέας μείωσης στο 75%.
Εκτιμάται ωστόσο ότι η τρίτη μείωση των επιτοκίων θα είναι και η τελευταία, με τον κύκλο της «χαλάρωσης» να φτάνει στο τέλος του.
Υπό την πίεση που ασκεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στη Fed, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παλεύει να διαφυλάξει την αξιοπιστία της.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell φαίνεται πως βαδίζει στα χνάρια του Alan Greenspan, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Άλλωστε,  σε πρόσφατη ομιλία του, συνέκρινε την τρέχουσα νομισματική πολιτική με τη δεκαετία του '90, όταν επί διοίκησης Alan Greemspan η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς η αμερικανική οικονομία βρισκόταν αντιμέτωπη με την επιβράδυνση των επενδύσεων και την αδύναμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το Forbes, η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αντίστοιχη κατάσταση σήμερα, έχοντας ήδη μειώσει τα επιτόκια δύο φορές από τις αρχές του έτους, ως απάντηση στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και των αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων.
Το ΑΕΠ συρρικνώνεται, η μεταποιητική δραστηριότητα υποχωρεί, ενώ θέσεις εργασίας και λιανικές πωλήσεις παραμένουν αδύναμες.
Τον περασμένο μήνα η Fed προχώρησε σε μείωση επιτοκίων και προανήγγειλε νέες κινήσεις με στόχο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αναλυτές μεταξύ των οποίων και της Goldman Sachs, εκτιμούν ότι μετά τη σημερινή μείωση των επιτοκίων, είναι πιθανό να κλείσει ο κύκλος της ενδιάμεσης προσαρμογής από τη Fed, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούλιο με την πρώτη μείωση των επιτοκίων.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η Fed θα υιοθετήσει μια στάση αναμονής και θα δρα συνεδρίαση τη συνεδρίαση, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες για επιπλέον μέτρα στήριξης, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν και τα «γεράκια» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Goldman Sachs: Κλείνει ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης

Η Federal Reserve θα προβεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αλλά παράλληλα θα προχωρήσει σε ένα ζεύγος προσαρμογής της φρασεολογίας της με στόχο τη σηματοδότηση του τέλους ενός κύκλου νομισματικής χαλάρωσης, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα εγκρίνει μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 29 και 30 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα η κλίμακα διακύμανσης να διαμορφωθεί στο 1,5% έως 1,75%.
Παράλληλα οι οικονομολόγοι του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου εκτιμούν ότι η Fed θα αλλάξει ελαφρώς και τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί στην ανακοίνωσή της, φροντίζοντας να αφήσουν να εννοηθεί ότι η νέα –τρίτη διαδοχική εντός του 2019- μείωση αποτελεί όντως μία «προσαρμογή στο μέσο του οικονομικού κύκλου», όπως άλλωστε υποστήριξε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell τον Ιούλιο 2019.
«Όλα δείχνουν ότι η σχετική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, μετά το ζενίθ της σύγκρουσης στα μέσα Σεπτεμβρίου, δεν φαίνεται να αποτρέπει τη Fed από τη διάθεση να προχωρήσει σε μία συνολική μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης», τονίζει ο Spencer Hill, αναλυτής της Goldman Sachs.
Παράλληλα ο Spencer θεωρεί ότι θα υπάρξουν και επιπλέον αλλαγές στον τρόπο γραφής της ανακοίνωσης, προκειμένου η Fed να στείλει πιο σαφή μηνύματα στις αγορές για τις μελλοντικές της προθέσεις.

Νέα επίθεση Trump στη Fed

Και όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συνεχίζει τις επιθέσεις σε βάρος της Fed, ασκώντας κριτική για τις μειώσεις επιτοκίων.
Πρόκειται για μια ευθεία παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, γεγονός που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
«Η Fed δεν έχει ιδέα! Έχουμε απεριόριστες δυνατότητες, που τις κρατάει μόνο η Federal Reserve», έγραψε στο Twitter την Τρίτη 29/10, παραμονή των αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής (FOMC).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης