Διεθνή

Η Γαλλία επισκιάζει τη Γερμανία καθώς πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη

Η Γαλλία επισκιάζει τη Γερμανία καθώς πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη
Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό υψηλότερο των εκτιμήσεων στο γ΄τρίμηνο του 2019, την ώρα που οι οικονομολόγοι προειδοποιούν τη Γερμανία ότι οι εξαγωγές θα συρρικνωθούν το 2020
Την ώρα που πληθαίνουν τα σύννεφα πάνω από την οικονομίας της Ευρωζώνης, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση στηρίζει την οικονομία της Γαλλίας, την ώρα που η Γερμανία οδεύει προς την ύφεση.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει το Reuters, με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό υψηλότερο των εκτιμήσεων στο γ΄τρίμηνο του 2019, την ώρα που οι οικονομολόγοι προειδοποιούν τη Γερμανία ότι οι εξαγωγές θα συρρικνωθούν το 2020.
Παράλληλα, η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde άσκησε κριτική στη Γερμανία για τα υψηλά πλεονάσματα, καλώντας την να αυξήσει τις επενδύσεις για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης.

Γαλλία: Κατά 0,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της χώρας το γ΄ 3μηνο 2019 - Ανώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Σταθερό ρυθμό ανάπτυξης διατήρησε η οικονομία της Γαλλίας για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (30/10) η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, έναντι ανόδου επίσης 0,3% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί οριακή επιβράδυνση στο 0,2%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,3% έναντι ετήσιας ανόδου 1,4% το δεύτερο τρίμηνο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 1,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Insee, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά -0,4% για τον Σεπτέμβιο του 2019, σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας ωστόσο άνοδο +0,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Οι εισαγωγές σημείωσαν ανάκαμψη για το τρίτο τρίμηνο του 2019, καθώς ενισχύθηκαν κατά +1,4% σε τριμηνιαία βάση, έναντι πτώσης -0,3% προηγουμένως, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις εξαγωγές διαμορφώθηκε στο +0,3% έναντι πτώσης -0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η οικονομία της Γαλλίας θα αναπτυχθεί με αρκετά αργούς ρυθμούς το επόμενο έτος, εν μέσω επιβράδυνση στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και λόγω μίας αυστηρότερης εγχώριας δημοσιονομικής πολιτικής», σχολίασε η οικονομολόγος της Capital Economics, Jessica Hinds.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές εκτιμούν πως το ΑΕΠ της Γαλλίας θα καταγράψει επιβράδυνση στο 0,8% το 2020, έναντι 1,2% το τρέχον έτος.

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά από το 2015 το οικονομικό κλίμα, στις 100,8 μονάδες

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015 υποχώρησε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2019, σημάδι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 100,8 μονάδες, από 101,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη επιδείνωση στις 101,1 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.
H νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα, έρχεται να προστεθεί στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι τα χειρότερα έπονται

Κριτική Lagarde στη Γερμανία για το υψηλό πλεόνασμα - Να αυξήσει τις επενδύσεις

Σκληρή κριτική κατά των χωρών με δημοσιονομικό πλεόνασμα άσκησε η Christine Lagarde, η οποία την Παρασκευή (1/11/2019) αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ.
Η Lagarde εστίασε στη Γερμανία και την Ολλανδία καταλογίζοντας τους ότι «δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες» για δημοσιονομική ανάκαμψη, ώστε να σταθεροποιήσουν έναν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι εύθραυστη.
Οι πολιτικές ανάκαμψης ήταν «καλά συντονισμένες, κατά το διάστημα αμέσως μετά την κρίση», αλλά «οι χώρες, και κυρίως αυτές που έχουν δημοσιονομικό χώρο, δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες, αναφερόμαστε προφανώς στις χώρες που έχουν χρονίως δημοσιονομικό πλεόνασμα, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες στον κόσμο», δήλωσε στο δίκτυο RTL.
«Γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία να μην χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για να επενδύσουν στις υποδομές;
Γιατί να μην επενδύσουν στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, σε ό,τι τους επιτρέπει μία καλύτερη ισορροπία;» συμπλήρωσε η Lagarde.
«Οι κεντρικές τράπεζες, στο σύνολό τους, έκαναν την δουλειά τους», εκτίμησε ηLagarde εκφράζοντας την λύπη της που ορισμένες φορές «ήταν λίγο μόνες στην επιχείρηση αυτή».
Στην ζώνη του ευρώ, «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αλληλεγγύης στην ενιαία νομισματική ζώνη», είπε.
«Μοιραζόμαστε ένα νόμισμα, δεν μοιραζόμαστε πολλή δημοσιονομική πολιτική προς το παρόν», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει, και μπορούμε να λυπούμαστε γι΄ αυτό -ξέρω ότι ορισμένοι λυπούνται, είναι πολύ φυσικό -, ένας κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη», ακόμη και εάν «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στα στοιχεία ενός προϋπολογισμού» που πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης