Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ελλάδα - Νωρίς για εκτιμήσεις, απαντούν τα ΕΛΠΕ - Τσίπρας: Απιστία κατά του Δημοσίου η ιδιωτικοποίηση

tags :
Ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ελλάδα - Νωρίς για εκτιμήσεις, απαντούν τα ΕΛΠΕ - Τσίπρας: Απιστία κατά του Δημοσίου η ιδιωτικοποίηση
Τι εκτιμούν  τα ΕΛΠΕ - Ποια  θα είναι τα κρατικά έσοδα από  την γεώτρηση  στον Πατραϊκό  Κόλπο
(upd)Εβδομήντα φορές την ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας μπορεί να κρύβει η Δομή Ταλώς που να σημειωθεί, ως ακτινογραφία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το κοίτασμα Zohr που έχει βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η περιγραφή έγινε από τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο που είναι ο Γιάννης Γρηγορίου διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstream.
Πρόκειται για μια κρατική εταιρεία που έχει ως αρμοδιότητα την έρευνα και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε, ο e κύκλος ιδεών με συντονιστή τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα οι εξορύξεις υδρογονανθράκων ως μία εθνική στρατηγική.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Upstream, κατέστησε σαφές ότι ακόμη δεν μπορούμε να πούμε ότι η περιοχή έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των ερευνών , επισημαίνοντας ότι οι σεισμικές καταγραφές της περιοχής που να σημειωθεί, δεν την αποκάλυψε, παρά τα πιέσεις που δέχθηκε από το ακροατήριο.
Τόνισε ότι υπάρχουν πιθανότητες να εντοπιστούν ποσότητες φυσικού αερίου 280 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων κλείνοντας άρον - άρον τις συζήτηση.
Πάντως, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Ανδρέας Σιαμίσης, επικεφαλής των Ελληνικών Πετρελαίων, εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πολύ αισιόδοξο» και «ακραίο» σενάριο τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση κι  έκαναν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου.
«Καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγο», ήταν η συμβουλή του κ. Σιαμίση. Όπως είπε, το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρονιά για να ωριμάσει.
Από την άλλη, ο Γρηγορίου αναφερόμενος στην γεώτρηση του Πατραϊκού Κόλπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθεί μέσα στο 2020 διότι πρέπει να προηγηθεί η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Το κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου μπορεί να φέρει έσοδα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο και σε βάθος πενταετίας τα έσοδα να ανέλθουν στα 5 δις. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν προς το Ασφαλιστικό σύστημα για την αλληλεγγύη των γενεών.
Εκτίμησε ότι μπορεί να απασχοληθούν περίπου 1000 εργαζόμενοι υψηλά αμειβόμενοι. Τα οφέλη για την οικονομία θα έχουν πολλαπλασιαστική αξία που θα φθάνει τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο.
Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου πριν δώσει την αισιόδοξη πλευρά των γεγονότων αναφέρθηκε  και στα προβλήματα που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες, όταν μικρές οργανωμένες ομάδες πολιτών διατυπώνουν με όλους τους τρόπους τις αντιδράσεις τους για τις εξορύξεις.
Πρόσφατα ο Δήμος Άρτας κινητοποίησε του κατοίκους χωριών διατυπώνοντας την άρνησή τους να γίνουν σεισμικές έρευνες στα χωράφια τους.
Αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν και από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, οι οποίες όμως γίνονται από άγνοια είπε ο διευθύνων σύμβουλος καθώς όλη η ερευνητική διαδικασία γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον .
Διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 11.000 ορύγματα σε μία απόσταση 400 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες δυναμίτιδας όταν για τη διάνοιξη της Ιόνιας Οδού ήταν πολλαπλάσιες.
Ο κ. Γιάννης Γρηγορίου είπε αρκετές φορές «αφήστε μας να ψάξουμε τι έχει χώρα» απευθυνόμενος επι τους ουσίας προς τους ακτιβιστές και την Greenpeace που διαμορφώνουν κλίμα αντίδρασης κατά εξορύξεων.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης λέγοντας ότι η Ευρώπη ξοδεύει 530 δις. ευρώ το χρόνο για την αγορά φυσικού αερίου και η Ελλάδα πληρώνει 4 δις. ευρώ
Η χώρα μας είναι ενεργειακά εξαρτημένη σε ποσοστό 74% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 54%.
Από την πλευρά του ο κ Κωνσταντίνος Νικολάου τεχνικός σύμβουλος της Energean και άριστος γνώστης για τα όσα συμβαίνουν στη Κύπρο είπε ότι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορούν να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες ενώ η Τουρκία σε ποσοστό 55% τροφοδοτείται από τη Ρωσία .
Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά που μπορεί προσδιορίσει τις εξελίξεις στο μέλλον αφού καταναλώνει 50 δις κυβικά μέτρα σε φυσικό αέριο.
Ο πρώην αντιπρόεδρος , υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος σε ρόλο συντονιστή ανέφερε ότι η ελληνική κοινωνία θέλει να λύσει τις διαφορές της με ειρηνικό τρόπο σε αντίθεση με το Ισραήλ που είναι ένα κράτος πολεμικά χαρακτηριστικά.
Τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική και πολύ σύντομα πρέπει να κλείσουμε συμφωνίες για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, με τις γειτονικές χώρες.
Σε εκκρεμότητα  παραμένει και η σύμβαση με την Ιταλία που έχει υπογραφεί από το 1977 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί ΑΟΖ.  

Τσίπρας: Απιστία κατά του Δημοσίου η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της θυγατρικής για τις εξορύξεις

Τις πληροφορίες για το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι αν ισχύουν «η επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ιδιαίτερα της θυγατρικής της για τις εξορύξεις, δεν θα αποτελεί απλά ιδεοληψία, αλλά απιστία κατά του Δημοσίου».
«Σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα (εφημερίδες «Τα Νέα» και «Η Καθημερινή») φέρουν τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ να εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οικόπεδα όπου τον περασμένο Ιούνιο υπογράψαμε να διερευνήσουν από κοινού ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook.
«Αν αυτό ισχύει», υπογραμμίζει, «η επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ιδιαίτερα της θυγατρικής της για τις εξορύξεις, δεν θα αποτελεί απλά ιδεοληψία, αλλά απιστία κατά του Δημοσίου».
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης