Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έρχονται ειδικού τύπου funds και αλλαγές στη φορολογία των αμοιβαίων κεφαλαίων

tags :
Έρχονται ειδικού τύπου funds και αλλαγές στη φορολογία των αμοιβαίων κεφαλαίων
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της φορολογίας των funds που έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο, που οι συντελεστές εκεί είναι μηδενικοί
Σημαντικές αλλαγές που αφορούν την ελληνική κεφαλαιαγορά έρχονται στο νομοσχέδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν επεξεργαστεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, θα περιλαμβάνει διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά και τα νέα πεδία δράσης της, αλλά θα παρέχεται και η δυνατότητα σύστασης και συμμετοχής σε funds από ιδιώτες, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ή πρωτότυπων επιχειρηματικών ιδεών.
Ως προς τη φορολογία, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ελάχιστη ή ακόμα και μηδενική.
Σε κάθε περίπτωση ανάλογα με τη ζήτηση και προκειμένου να προσελκυστούν κεφάλαια που θα συστήνουν αυτού του τύπου τα funds, θα καθοριστεί και το φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό προς τις υπόλοιπες χώρες.
Κάτι ανάλογο αναμένεται και για τα αμοιβαία κεφάλαια, αφού στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η εξίσωση της φορολογίας των αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν έδρα στο εξωτερικό με τα ελληνικά, θέμα το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.
Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί το μοντέλο της φορολογίας των funds που έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο, που οι συντελεστές εκεί είναι μηδενικοί.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς μία τέτοια εξέλιξη θα απελευθερώσει επιπλέον ρευστότητα η οποία θα μπορούσε να στραφεί στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν προτάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα περιλάβει τις παραπάνω προτάσεις σε κάποιο από τα άρθρα του νομοσχεδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που έρχεται στην Βουλή μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.
Σημειώνεται πως στην Κύπρο όπου η χρηματιστηριακή αγορά σχεδόν υπολειτουργεί, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτηση για άντληση κεφαλαίων από funds που έχουν συσταθεί εκεί.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης