Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: Μας κυνηγά ο χρόνος - Οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται – Έτσι έχει αποφασίσει η Τουρκία

Χρυσοχοΐδης: Μας κυνηγά ο χρόνος - Οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται – Έτσι έχει αποφασίσει η Τουρκία
Στις 68.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, απαιτούνται 2,5 έτη για να προσδιοριστεί δικάσιμος είπε ο υπ.Προστασίας του Πολίτη
Την θέση ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών καθώς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ροές από την Τουρκία διατύπωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Ο χρόνος μας κυνηγά.
Μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται.
Και όσο περνούν οι μέρες έρχονται και περισσότεροι. Γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα.
Αυτόν το χρόνο που τρέχει, θέλουμε να τον επενδύσουμε χρήσιμα.
Η παθιασμένη φλυαρία, η ακατάπαυστη διαφωνολογία, δεν μας αφορά και κυρίως, σε εμάς δεν επιτρέπεται» τόνισε ο υπ.Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία του 2019 που δείχνουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου είναι 68.000 και ενώ απαιτούνται 2,5 χρόνια για να προσδιοριστεί δικάσιμος για μία αίτηση αιτούντος.
Όπως είπε, οι προσφυγές είναι 14.000 στην Αρχή Προσφυγών και ενώ ο χρόνος που προσδιορισμού ξεπερνά τα 2 χρόνια.
Οι επιστροφές στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσης, σε 4 χρόνια ανέρχονται σε 1.806.
«Αυτές οι στατιστικές δηλώνουν απερίφραστα πως το νομικό πλαίσιο που διέπει την παροχή της διεθνούς προστασίας, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
Δεν παρέχει προστασία, σωρεύει αιτήσεις, στοιβάζει ανθρώπους και στα νησιά και στην ενδοχώρα.
Δεν διακρίνει ασυλούχους και μη, δεν επιστρέφει τους μη έχοντες δικαίωμα, δοκιμάζει τις αντοχές των δομών και των τοπικών κοινωνιών, και στο Αιγαίο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι αδιέξοδο, είναι μια παθητική πολιτική» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης
Αναφερόμενος στους στόχους του νομοσχεδίου, ο υπουργός είπε ότι αυτοί είναι:
- να συγκροτηθούν σε ενιαίο δομημένο κείμενο, οι πέντε νομοί και το ένα Προεδρικό Διάταγμα που υπάρχουν, με προτεραιότητες την εξέταση με τρόπο που θα επιτρέπει στη διοίκηση να εργαστεί, στο δικαστήριο να δικάσει και στον αιτούντα άσυλο να γνωρίζει, επιτέλους, την πορεία της υπόθεσής του.
- να επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε το πολύ σε 60 ημέρες, να ολοκληρώνονται οι βασικές εργασίες της Υπηρεσίας Ασύλου και να υπάρχει μια πρώτη απόφαση γνωστή στον αιτούντα, για το τι είναι πιθανό να συμβεί με την αίτησή του.
- να οργανώσει και να επιταχύνει τις επιστροφές όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται, να αποτρέψει κάθε παρελκυστική τακτική υποβολής μεταγενέστερων αιτημάτων, που καθυστερεί στην επαναπροώθηση και επιβαρύνει τη διοίκηση.
- να προετοιμάσει, από την πρώτη μέρα κιόλας, το ζητούμενο: την ενσωμάτωση, την ένταξη αυτών των ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης