Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, αμφιβολίες για την επίτευξη βιώσιμης εμπορικής συμφωνίας - Οργή στο Πεκίνο κατά Pompeo

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, αμφιβολίες για την επίτευξη βιώσιμης εμπορικής συμφωνίας - Οργή στο Πεκίνο κατά Pompeo
Η Κίνα καταδίκασε τις καυστικές δηλώσεις που έκανε χθες ο Mike Pompeo για το Πεκίνο και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καταγγέλλοντας "κακόβουλη επίθεση"
Aμφιβολίες για το αν θα είναι δυνατή η επίτευξη μιας περιεκτικής, μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump εξέφρασαν Κινέζοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg.
Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε επισκέπτες στο Πεκίνο και άλλους σε κατ'ιδίαν συζητήσεις ότι η Κίνα δεν θα μεταπειστεί για τα πιο ακανθώδη ζητήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg.
Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την παρορμητική φύση του Trump  και τον κίνδυνο ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει ακόμη και από την προσωρινή συμφωνία που και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να υπογράψουν εντός των ερχόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Χθες Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Trump εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα υπογραφεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα εντός των προσεχών εβδομάδων, παρά την ακύρωση της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στα μέσα Νοεμβρίου, στην Χιλή, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping.
Μια συμφωνία θα έθετε τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη, τον οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018 ο πρόεδρος Trump, αποσκοπώντας να δώσει τέλος σε "αθέμιτες" κατά τον ίδιο εμπορικές πρακτικές.

Οργή στο Πεκίνο για τις δηλώσεις Pompeo

Η Κίνα καταδίκασε τις καυστικές δηλώσεις που έκανε χθες ο Mike Pompeo για το Πεκίνο και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, καταγγέλλοντας "κακόβουλη επίθεση" του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Σε ομιλία του χθες, Τετάρτη, ο Pompeo σημείωσε ότι σκοπεύει να αυξηθούν οι πιέσεις στην κινεζική κυβέρνηση.
"Σήμερα συνειδητοποιήσαμε εντέλει τον βαθμό στον οποίο είναι ανοιχτά εχθρικό το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις ΗΠΑ και στις αξίες μας", δήλωσε σε ομιλία του στο συντηρητικό ινστιτούτου μελετών Hudson Institute στη Νέα Υόρκη και κατήγγειλε ένα "λενινιστικό κόμμα" που επιβάλλει τον νόμο του στους πολίτες του και στον κόσμο.
"Δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλω (...) και δεν είναι αυτό το μέλλον (που θέλουν) οι άνθρωποι που αγαπούν την ελευθερία στην Κίνα", διαβεβαίωσε ο Pompeo.
Η ασυνήθιστα σκληρή αυτή ομιλία του προκάλεσε σήμερα την αντίδραση της κινεζικής διπλωματίας.
«Οι δηλώσεις του Pompeo συνιστούν μια κακόβουλη επίθεση κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος (της Κίνας) και της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ομιλία αυτή "εκθέτει στο φως της μέρας τις πολιτικές προκαταλήψεις και τον βαθύ αντικομμουνισμό που είναι ριζωμένοι στο πνεύμα ορισμένων Αμερικανών πολιτικών ανδρών και γυναικών", σημείωσε, βλέποντας σε αυτούς "αλαζονεία και φόβο".

Trump: Μαζί με την Κίνα αναζητούμε νέο τόπο για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας - Οι υπογραφές θα πέσουν

Πάντως από την πλευρά του ο Donald Trump εμφανίζεται βέβαιος ότι οι υπογραφές για το πρώτο μέρος της εμπορικής συμφωνίας θα πέσουν.
αναζήτηση νέου τόπου για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας είναι ΗΠΑ και Κίνας, όπως ενημέρωσε μέσω του twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
«Κίνα και ΗΠΑ αναζητούν νέο τόπο για την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, που αποτελεί το 60% της συνολικής συμφωνίας, καθώς η σύνοδο του APEC στη Χιλή αναβλήθηκε για λόγους που δεν έχουν σχέση.
Η νέα τοποθεσία θα ανακοινωθεί σύντομα.
O πρόεδρος Xi και ο πρόεδρος Trump θα βάλουν υπογραφές» επεσήμανε ο Trump.
Η απόφαση της Χιλής να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής του APEC που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη χώρα στις 16-17 Νοεμβρίου ανέτρεψε τα σχέδια του Trump και του Xi για υπογραφή συμφωνίας στο περιθώριο του συγκεκριμένου φόρουμ.
Ο Τrump δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε μπορεί ίσως να οριστεί μια νέα συνάντηση, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας «εντός του ίδιου χρονοδιαγράμματος».
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ότι οι διμερείς συνομιλίες θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και ότι οι βασικοί διαπραγματευτές των δύο χωρών για θέματα εμπορίου θα έχουν αύριο τηλεφωνική επικοινωνία.
Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών έδιναν μάχη με τον χρόνο για να οριστικοποιήσουν ένα κείμενο για τη «Φάση 1» της συμφωνίας προκειμένου να το υπογράψουν ο Trump και ο Xi τον επόμενο μήνα, μια διαδικασία που σκιάστηκε από τις διαφωνίες αναφορικά με τα αμερικανικά αιτήματα για το χρονοδιάγραμμα των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να προτείνει κάποιες τοποθεσίες στις ΗΠΑ ως εναλλακτικές για τη διεξαγωγή της συνόδου του APEC, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η Αλάσκα και η Χαβάη θα μπορούσαν να είναι πιθανές εναλλακτικές που να είναι αποδεκτές από την Κίνα, δήλωσε άλλη πηγή με γνώση του θέματος.
Η Κίνα έχει επίσης προτείνει το Μακάο ως πιθανή τοποθεσία, σύμφωνα με κινεζική πηγή από τον χώρο του εμπορίου με γνώση του θέματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης