Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Η Lagarde καλείται να ενώσει τη διοίκηση και να κρατήσει «ζωντανή» την οικονομία της Ευρωζώνης

tags :
ΕΚΤ: Η Lagarde καλείται να ενώσει τη διοίκηση και να κρατήσει «ζωντανή» την οικονομία της Ευρωζώνης
Η Christine Lagarde αναλαμβάνει σήμερα 1/11 τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Στο ιδιαίτερα δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, τυπικά σήμερα 1η Νοεμβρίου 2019, η Christine Lagarde ως νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται εκτενής ανάλυση του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg.
Όπως σημειώνει η Lagarde ξεκινά τη θητεία της στην ΕΚΤ με δύο δώρα, τα οποία είναι προσωρινά και τα προσφέρει ο προκάτοχός της.
Το πρώτο δώρο είναι το… χρυσό κουδούνι που έχει στην κατοχή του ο εκάστοτε πρόεδρος της ΕΚΤ, προκειμένου να συγκαλεί τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και το δεύτερο είναι φυσικά ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, η εφαρμογή του οποίου απομακρύνει για αρκετό διάστημα το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων της Ευρωζώνης.
Βέβαια η δουλειά που αναλαμβάνει η Lagarde δεν είναι διόλου εύκολη, καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις ηγετικές και διπλωματικές της δεξιότητες προκειμένου να κλείσει το χάσμα που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις Draghi μεταξύ των μελών της διοίκησης της ΕΚΤ.
Παράλληλα θα πρέπει να προσπαθήσει και αυτή με τη σειρά της –κάτι που έκανε επί οκτώ χρόνια και ο Draghi αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία- να πείσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν δημοσιονομικές πολιτικές υποστηρικτικές της ανάπτυξης και να κατανοήσουν πλήρως ότι δεν μπορεί μόνιμα η ΕΚΤ να χρησιμοποιείται ως «ο σωτήρας της τελευταίας στιγμής».

Η πείρα της Lagarde και η αντοχή στην πίεση

Όλα δείχνουν ότι η Christine Lagarde, στα 63 της χρόνια, αντέχει στην πίεση, ενώ μετατρέπεται και σε ένα σύμβολο, με δεδομένο ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ.
Αυτό είναι το τελευταίο βήμα μίας καριέρας που συμπεριλαμβάνει τη θητεία της (και σε αυτήν η πρώτη γυναίκα) ως υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας και φυσικά τη θητεία της (επίσης η πρώτη γυναίκα) επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, ενώ ανελιχθεί στην προεδρία της εταιρείας Baker McKenzie.
Από την 1η Νοεμβρίου 2019 καλείται να επιβλέπει το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα της υφηλίου, αλλά και τις εντελώς διαφορετικές οικονομίες των 19 κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Ενώ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου λήψης αποφάσεων παρίστανται ως Ευρωπαίοι, όχι ως εκπρόσωποι της χώρας τους, αναπόφευκτα φέρνουν απόψεις που έχουν ρίζες στην πολιτιστική τους ιστορία.
Σε αυτήν την πρόκληση, η Lagarde φέρνει ένα διαφορετικό σύνολο ικανοτήτων από τους προκατόχους της.
Δεν είναι οικονομολόγος, ούτε τραπεζίτης, ενώ δεν έχει διστάσει να δηλώσει δημοσίως ότι σιχαίνεται τα μαθηματικά.
Σε αντίθεση με τον ιδιαίτερα εξειδικευμένο σε οικονομίες, αγορές και τράπεζες Draghi όλα δείχνουν ότι η ίδια θα στηριχθεί περισσότερο στους τεχνοκράτες της ΕΚΤ, κάτι που έκανε και στο ΔΝΤ.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Lagarde ήταν συνθέτης, συντονιστής και διαιτητής με τον τρόπο που ενεργούσε στη διεθνή κοινότητα και έτσι θα έβλεπα ότι θα διοικήσει και την  ΕΚΤ", λέει ο Nathan Sheets, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει: «εάν η προηγούμενη απόδοσή της αποτελεί οδηγό, τότε θα έλεγα ότι η ΕΚΤ υπό την ηγεσία της μπορεί να λάμψει».
Η ΕΚΤ χρειάζεται λίγη λάμψη. Μια δεκαετία καταπολέμησης των κρίσεων την ώθησε στα όριά της και όλα όσα έκανε ο Draghi για να υπερασπιστεί το ενιαίο νόμισμα, αφήνουν πίσω τους βαθιά σημάδια.
Η ίδια είναι εντελώς διαφορετική στον τρόπο που προσεγγίζει τα θέματα απ’ ότι ο Draghi.
Όσοι την γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι εξετάζει ένα θέμα σφαιρικά, χωρίς προκαταλήψεις, φροντίζει να ακούει όλες τις απόψεις και κατόπιν συνθέτει την τελική της απόφαση.

Διαπραγμάτευση το μεγάλο ατού της Lagarde

Οι διαπραγματευτικές της αρετές ήταν εμφανείς κατά τη διάρκεια της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το ΔΝΤ της Lagarde, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ σχημάτισαν τη λεγόμενη τρόικα που θα καθόριζε και επέβαλλε τους όρους διάσωσης για την Αθήνα.
Κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά κρίσιμης συνάντησης, διάρκειας 11 ωρών, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έμοιαζαν να μην ακούν κανέναν, η Lagarde ήταν η μόνη που συνέχιζε να συνομιλεί με το τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.
Βέβαια αυτό δεν σήμαινε ότι επειδή ήταν πρόθυμη να ακούσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ήταν και πρόθυμη να υποκύψει σε αυτά.
Αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί της στο ΔΝΤ τονίζουν ότι είναι απόλυτα πειθαρχημένη και μάλιστα δεν επιθυμεί τις μακροσκελείς αναλύσεις.
Στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ είχε ξεκαθαρίσει σε όλους ότι ο μέγιστος χρόνος για να εκθέσουν την άποψή τους δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα τέσσερα λεπτά.
Αρχικά όλοι αντέδρασαν, αλλά τελικά προσαρμόστηκαν.
Αυτό το είδος πειθαρχίας και πολιτικής δεξιότητας θα μπορούσε να είναι κρίσιμο για να πείσει τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης.
Έχει οικοδομήσει ζεστές σχέσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Ο διάδοχος του Schaeuble, Olaf Scholz, χαιρέτισε το διορισμό της και λέγεται ότι ο Emmanuel Macron την εμπιστεύεται.
Σε πλήρη αντίθεση με το ΔΝΤ στις συνεδριάσεις της διοίκησης της ΕΚΤ, η Lagarde θα είναι ένας από τους 25 υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, ο καθένας με ισότιμη ψήφο.
Μερικοί από τους νέους συναδέλφους της ήταν οι ίδιοι υποψήφιοι στον αγώνα για να διαδεχθούν τον Draghi.
Και εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει απόλυτα τη διπλωματία της…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης