Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.: Το εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστεί στην άνοδο του μέσου ηλικιακού όρου των εργαζομένων

ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.: Το εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστεί στην άνοδο του μέσου ηλικιακού όρου των εργαζομένων
Το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας επισημαίνει την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών και του περιβάλλοντος που θα πρέπει να επέλθει, με την άνοδο του ηλικιακού μέσου όρου του Ελληνικού εργατικού δυναμικού και τους νέους κινδύνους, πχ αυξημένο στρες, που αντιμετωπίζει
Η ηλικία βασικός παράγοντας που καθορίζει τις διαδικασίες πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου - αναπτύσσονται νέα εργαλεία και δυνατότητες, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας
Η ηλικία των εργαζομένων αποτελεί έναν βασικό παράγοντα που καθορίζει τις διαδικασίες πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου και αναδεικνύει προκλήσεις για την αναγκαία προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος, δήλωσε η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) Ρένα Μπαρδάνη, σε σημερινή εκδήλωση, ενόψει του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που διοργανώνει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας, η μέση ηλικία του συνολικού πληθυσμού ήταν τα 40 έτη, για να φτάσει το 2018 στα 43,7 έτη.
Δηλαδή ο ελληνικός πληθυσμός, τα τελευταία 18 χρόνια γέρασε σχεδόν κατά τέσσερα χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Αντώνης Ταργουτζίδης, μηχανολόγος-μηχανικός και συντονιστής παραρτημάτων του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., σημείωσε ότι, πλέον ο κόσμος της εργασίας έχει αλλάξει και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία του εργατικού δυναμικού, η γήρανση.
Όπως είπε, τις τελευταίες δεκαετίες, ο μέσος όρος ηλικίας του Έλληνα αυξάνεται κατά μέσο όρο δύο έτη, ανά 10 χρόνια.
«Το ίδιο περίπου ισχύει και στο χώρο της εργασίας» ανέφερε ο κ. Ταργουτζίδης, γεγονός που, όπως εξήγησε, θέτει ορισμένα ζητήματα, καθώς οι εργαζόμενοι που απασχολούνται, είναι μεγαλύτερης ηλικίας και, στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να μελετηθούν οι συνθήκες εργασίας - και αυτό γίνεται πανευρωπαϊκά - ώστε να μπορούν αυτοί οι εργαζόμενοι να αποδίδουν, αλλά και να βρίσκουν ικανοποίηση από την εργασία τους.
Παράλληλα, η κ. Μπαρδάνη υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης στον εργασιακό χώρο, συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των κινδύνων στο χώρο κατοικίας.
Όπως ανέφερε, οι διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, μπορούν να αναβαθμιστούν, αν συνδυαστούν κατάλληλα με τις δράσεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.
Η κ. Μπαρδάνη στάθηκε ιδιαίτερα στην έρευνα που διεξήχθη από το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. για την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στους χώρους κατοικίας στη χώρα μας.
Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1.600 άτομα και εξετάστηκε πλήθος παραμέτρων, που αφορούν στην ευαισθητοποίηση και την προετοιμασία του κοινού για έκτακτες καταστάσεις κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι λιγότεροι από το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν στο σπίτι τους πυροσβεστήρα.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί το σύνολο των πλευρών που εξετάστηκαν και θα αναδειχθούν οι προτεραιότητες των εμπλεκόμενων φορέων, για την αναβάθμιση των ζητημάτων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων.
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον
Την άποψη ότι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν σημαντικά το εργασιακό περιβάλλον, προσφέροντας τόσο ευκαιρίες, όσο και απειλές για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, εξέφρασε ο κ. Ταργουτζίδης, ο οποίος διαπίστωσε ότι, παρότι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες υπήρξαν ήδη αλλαγές στον τρόπο εργασίας (π.χ. εργασία με οθόνη), οι αλλαγές αυτές εντατικοποιούνται αυξάνοντας το νοητικό φόρτο.
Σύμφωνα με τον κ. Ταργουτζίδη, «ιδιαίτερα σημαντική πτυχή είναι η ψηφιοποίηση της εργασίας και η διαρκώς αυξανόμενη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας.
Η διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (Human-Machine Interface) γίνεται όλο και πιο σύνθετη και αποτελεί ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος».
«Όμως, οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν και σημαντικές βελτιώσεις στην αντιμετώπιση, τόσο των παραδοσιακών, όσο και των πρωτοεμφανιζόμενων κινδύνων.
Παραδείγματα αποτελούν η μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε κινδύνους, μέσω του ελέγχου εξ αποστάσεως, αφού δεν απαιτείται η παρουσία τους σε επικίνδυνες περιοχές, καθώς και η ανάπτυξη 'έξυπνων' μέσων ατομικής προστασίας, τα οποία συνδυάζουν την προστασία και την άνεση του εργαζομένου» υποστήριξε ο κ. Ταργουτζίδης.
Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ότι, παρότι οι επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στη χώρα μας κυμαίνονται περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο βαθμός ψηφιακής ωρίμανσης των επιχειρήσεων βρίσκεται ακόμα πολύ πίσω, συγκεκριμένα στην 26η θέση από την 28η θέση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω και στον τομέα της τηλεργασίας.
Ο κ. Ταργουτζίδης υπογράμμισε πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει το παραδοσιακό μοντέλο της μεγάλης οργανωμένης επιχείρησης, με ειδικούς στα θέματα της υγείας και της ασφάλειας, καθώς η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης εργαζομένων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχοντας αλλάξει το μοντέλο της απασχόλησης, ένα επιπλέον ζήτημα που τίθεται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον είναι η συμφιλίωση μεταξύ εργασιακού και προσωπικού χρόνου.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η χώρα μας είναι τελευταία στο βαθμό κάλυψης από παιδικούς σταθμούς» σχολίασε ο κ. Ταργουτζίδης.
Τόνισε δε, ότι στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, οι νέοι κίνδυνοι οι οποίοι παρουσιάζονται, έχουν να κάνουν με το στρες, το οποίο προϋπήρχε, αλλά με τις σύγχρονες συνθήκες είναι πιο έντονο.
Όπως υπογράμμισε, το στρες σχετίζεται με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, αλλά και με εξωγενείς παράγοντες.
«Γνωστό είναι και το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εργασιακό στρες» συμπλήρωσε.
Τέλος, ανέφερε ότι, εκτός από τα προβλήματα, υπάρχουν και ευκαιρίες οι οποίες εντοπίζονται στο νέο εξοπλισμό, ο οποίος είναι ασφαλέστερος, πλέον πολλές εργασίες εκτελούνται με μηχανικό τρόπο, αλλά σημαντική είναι και η δυνατότητα εκπαίδευσης, μέσω νέων τεχνολογιών.
Ο κ. Ταργουτζίδης σημείωσε ότι το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ξεκινάει μία προσπάθεια οργάνωσης της εκπαίδευσης των εργαζομένων, ώστε να τυποποιηθεί η εκπαίδευση που χρειάζεται να λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος, αναλόγως των καθηκόντων του.
Ψηφιακά εργαλεία και αξιοποίηση των μέσων εικονικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, μεταξύ των εργασιών που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Νοεμβρίου, περιλαμβάνεται και έρευνα του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. με μελέτες περίπτωσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες αυτοματισμού.
Επίσης, θα συζητηθούν οι καλές πρακτικές, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της διαχείρισης της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.
Επιπλέον, θα παρουσιαστεί ειδικό μέσο εκπαίδευσης που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία -εικονική πραγματικότητα (VR)- και στόχο έχει την ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της κουλτούρας πρόληψης σε όλους.
Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε., ως ο φορέας των κοινωνικών εταίρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, αναπτύσσει δράσεις στους τομείς της εφαρμοσμένης έρευνας, της εκπαίδευσης, της τεκμηρίωσης/ πληροφόρησης, προάγει την κουλτούρα της πρόληψης σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.
«Τα τελευταία χρόνια, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας, με στόχο την ταχύτερη και ποιοτική ανταπόκριση στα αιτήματα που δεχόμαστε, αλλά και στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων εργαλείων.
Έχοντας βελτιώσει την εσωτερική οργάνωση, αναπτύσσουμε εξωστρέφεια και προγραμματίζουμε καινοτόμες δράσεις και συνεργασίες» τόνισε η κ. Μπαρδάνη.
Η μετάβαση στη νέα εποχή απαιτεί την απαγκίστρωση από παρωχημένες απόψεις και ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων
Το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ξεκινά μία εκστρατεία με επιστημονικές δράσεις που προγραμματίζει για το άμεσο μέλλον, με το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο, στις 18 και 19
Νοεμβρίου 2019, με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον».
Το συνέδριο απευθύνεται σε όσους εμπλέκονται ενεργά στη διαχείριση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας της εργασίας, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης