Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίβανος: Χεζμπολάχ και Γαλλία καλούν σε συγκρότηση νέας κυβέρνησης

Λίβανος: Χεζμπολάχ και Γαλλία καλούν σε συγκρότηση νέας κυβέρνησης
Τη γρήγορη διαμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης ζητούν Χεζμπολάχ και Γαλλία
Η Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η παραίτηση του Saad al-Hariri ως πρωθυπουργού θα ήταν σπατάλη χρόνου για μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται ευρέως ζωτικές για να βγει ο Λίβανος από τη βαθιά οικονομική κρίση.
Η Γαλλία, η οποία υποστηρίζει τον Χάριρι, ζήτησε επίσης τη γρήγορη διαμόρφωση μιας νέας κυβέρνησης που να μπορεί να εκδώσει επείγουσες μεταρρυθμίσεις.
Ο Hariri παραιτήθηκε την Τρίτη, ωθούμενος από ένα πρωτοφανές κύμα διαμαρτυριών που τροφοδοτήθηκε από την άνοδο του θυμού σε μια κυρίαρχη ελίτ που κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση.
«Η παραίτηση του Hariri θα συμβάλει στην απώλεια του διαθέσιμου χρόνου για τη θέσπιση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Χεζμπολάχ σε τηλεοπτική ανακοίνωση. Κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παρεμβαίνουν στις εγχώριες υποθέσεις για να εξαπλωθεί το χάος.
Οι κοινοβουλευτικοί από το κίνημα της Χεζμπολάχ κάλεσαν την κεντρική τράπεζα του Λιβάνου να λάβει μέτρα για να «εγγυηθεί την αποφυγή νομισματικής κατάρρευσης».
Η κυβέρνηση Hariri, πριν παραιτηθεί, είχε νακοινώσει μια λίστα μεταρρυθμιστικών σχεδίων την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτά δεν κατάφεραν να εκτονώσουν τη λαϊκή οργή. Οι προτάσεις επίσης απέτυχαν να προωθήσουν ξένους χορηγούς να απελευθερώσουν 11 δισ. δολάρια σε ανεπαρκώς αναγκαία βοήθεια που δεσμεύθηκαν σε συνέδριο στο Παρίσι πέρυσι.
Αν και οι διαμαρτυρίες είχαν σχετικά υποχωρήσει, οι διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους απαιτώντας παραίτηση της κυβέρνησης και πολιτική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης