Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην τελική ευθεία η ψήφος των αποδήμων - Τα βασικά κριτήρια

Στην τελική ευθεία η ψήφος των αποδήμων - Τα βασικά κριτήρια
Η κυβέρνηση πάντως θέτει τον πήχη ψηλά καθώς προσδοκά να ψηφιστεί ακόμη και από τους 300 βουλευτές
Έτοιμη, δηλώνει η κυβέρνηση να υλοποιήσει την δέσμευσή της σε ότι αφορά το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων γύρω από το οποίο φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια ευρεία συναίνεση η οποία βέβαια είναι απαραίτητη δεδομένου ότι απαιτούνται οι ψήφοι 200 βουλευτών.
Μάλιστα, η ΝΔ είχε καταθέσει πρόταση για το συγκεκριμένο ζήτημα το 2016 όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση.
Μετά από τρία χρόνια και όντας κυβέρνηση, όλα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να καταστεί εφικτός ο στόχος.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται από το υπουργείο Εσωτερικών το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κοινοποιηθεί στα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε να υπάρξει η τελική συναίνεση.
Η κυβέρνηση πάντως θέτει τον πήχη ψηλά καθώς προσδοκά να ψηφιστεί ακόμη και από τους 300 βουλευτές.
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας αποτέλεσε και το βασικό θέμα του υπουργικού συμβουλίου όπου και παρουσιάστηκε το επικείμενο νομοσχέδιο.
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που συνιστά πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών επειδή απαιτούνταν και απαιτείται βέβαια, αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών για να μπορέσει να γίνει νόμος του κράτους.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμεί από το Σύνταγμα του 1975 και την αναθεώρηση το 2001 εξαιτίας αυτής της ειδικής πλειοψηφίας που απαιτούσε.
Και γι αυτό η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σημαντική η συναίνεση που πέτυχε μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις της Διακομματικής Επιτροπής.
Στα κεντρικά σημεία αυτού του νομοσχεδίου το οποίο βεβαίως δεν ικανοποιεί απολύτως την κυβέρνηση η οποία θα ήθελε να καθιερώσει και την επιστολική ψήφο, συγκαταλέγεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων σε εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων αποδήμων.
Για να συμβεί αυτό πάντως, δηλαδή να στηθεί εκλογικό τμήμα, θα πρέπει να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 40 έχοντες εκλογικό δικαίωμα στην Ελλάδα.
Η ψήφος τους θα μετρά ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα και άρα και στην συνολική κατανομή των εδρών.
Ακόμη, αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας και με τρόπον ώστε οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού να επιλέγουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και εναπόκειται στα κόμματα αν θα ορίσουν εκπροσώπους τους που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.
Τέταρτο σημείο, είναι το δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους κι εδώ υπάρχουν περιορισμοί, όπως ότι οι εκλογείς για να ψηφίσουν από εκεί θα πρέπει να έχουν σωρευτικά τα εξής κριτήρια: Τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και να διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
Και όλοι αυτοί οι περιορισμοί, προκειμένου να γίνουν συμβατοί με το Σύνταγμα θα προστεθούν στην αναθεώρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφού συμβεί αυτό, εν συνεχεία, μέσα στο Νοέμβριο, αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης