Το «θαύμα» της αναγέννησης της καμένης Sunlight μέσα από εννέα ασφαλιστικές

Το «θαύμα» της αναγέννησης της καμένης Sunlight μέσα από εννέα ασφαλιστικές
Ένα μεγάλο θαύμα, που αποτέλεσε stress test για τις Ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες αποτελεί η πλήρης επαναλειτουργία της Sunlight μέσα σε 7 μήνες από την ολική καταστρεπτική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης
Ένα μεγάλο θαύμα, που αποτέλεσε stress test για τις Ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες αποτελεί η πλήρης επαναλειτουργία της Sunlight μέσα σε 7 μήνες από την ολική καταστρεπτική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης την 1η Μαΐου 2018.
Οι ελπίδες, μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες (90%) δεν χάθηκαν και τα όνειρα των εργαζομένων δεν έσβησαν, καθώς η εταιρία με τις κατασκευές μπαταριών, γνωστή σε όλο τον πλανήτη, με ζημιά 66 εκατ. ευρώ ήταν ασφαλισμένη σε 9 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες υπό τον συντονισμό της AON, εκταμιεύτηκε άμεσα το 50% της ζημιάς, πριν από οποιοδήποτε πόρισμα εμπειρογνωμόνων και ξεκίνησε η ανακατασκευή του εργοστασίου, με πιο σύγχρονα μέσα.
Το αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά την επαναλειτουργία της Sunlight, είναι η κατά 25% αύξηση της παραγωγής, καθώς και η επιπλέον πρόσληψη 250 εργαζομένων.
Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της παρουσίασης που έκανε ο Group General Counsel του Ομίλου Olympia Γιώργος Ξηρουχάκης, σε ειδική εκδήλωση της Sunlight που απευθύνονταν σε επιχειρηματίες, σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, με θέμα: «Ασφαλιστική κάλυψη + συνείδηση. Επιλογή ή Αναγκαιότητα;».
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων στο «ασφαλίζειν», με στόχο την απόκτηση συνείδησης η οποία ουσιαστικά μπορεί να αποβεί σωτήρια απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονούν-και δεν είναι λίγοι- τόσο στο επιχειρηματικό κομμάτι, όσο και στο κοινωνικό πεδίο με τη σωτηρία των θέσεων εργασίας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πτώχευση της Tomas Cook, για την οποία μόλις δυο ελληνικές εταιρίες ήταν ασφαλισμένες. Ο κ. Σαρρηγεωργίου ζήτησε συνεργασία κράτους και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η κυβέρνηση αυτή «έχει εμπιστοσύνη στην αγορά και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Από την πλευρά του ο κ. Ξηρουχάκης αναφέρθηκε στην ταχύτητα αντίδρασης των ασφαλιστικών εταιριών απέναντι στην ζημιά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα σε 16 μέρες από την πυρκαγιά. Τα ασφάλιστρα της Sunlight ήταν κατανεμημένα κατά 25% στην Ergo, 20% στην Ευρώπη Ασφαλιστική, 19% στην Interamerican, 15% στην Generali, 9% στην Eurolife και από 4% στις: ΟΡΙΖΟΝ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Interasco.
Ο επικεφαλής της ΑΟΝ κ. Γ. Δαλιάνης, σημείωσε ότι άλλη μια εταιρία στον κλάδο Υγείας έχει υποστεί 43 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι για τα δεδομένα της Ελληνικής αγοράς η ζημιά που υπέστησαν οι δύο εταιρίες είναι από τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος και διευθύνων της Ευρώπης Ασφαλιστικής κ. Ν. Μακρόπουλος τόνισε ότι η μισή αποζημίωση δόθηκε άμεσα, ενώ από την πλευρά του ο κ. Γ. Καντώρος του Ομίλου Interamerican τόνισε ότι ασφαλίσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της χώρας μειώνεται, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν σε περίπτωση ζημιάς.
Από την πλευρά του, τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Generali κ. Π. Δημητρίου, σημείωσε ότι η ασφάλιση των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τη Βουλγαρία, με ότι αυτό κι αν σημαίνει.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS