Ενέργεια

Πρώτο «στίγμα» των θέσεων της ΓΕΝΟΠ στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ - Συνάντηση σήμερα (1/11) με Χατζηδάκη

tags :
Πρώτο «στίγμα» των θέσεων της ΓΕΝΟΠ στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ - Συνάντηση σήμερα (1/11) με Χατζηδάκη
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Αδαμίδης, δήλωσε χθες (31/10/2019) πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτό το καθεστώς των εργαζομένων δύο ταχυτήτων
Το πρώτο crash test της έκτασης και της έντασης των αντιδράσεων που θα προκαλέσει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, επιφέροντας ουσιαστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις εντός της ΔΕΗ, αναμένεται να σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι κατά τη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Τρίτη και ο κ. Χατζηδάκης προγραμματίζει να ψηφιστεί από τη Βουλή περί τις 20 Νοεμβρίου.

Δύσκολη μία εθελούσια στα πρότυπα του ΟΤΕ

Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που προανήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης παραμένουν ασαφείς, αφού ο υπουργός μίλησε για εθελούσια κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ της περιόδου 2012-2014 που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο αλλά μόνο τη ΔΕΗ και το κόστος της θα αποσβεστεί σε 2-3 χρόνια.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε ο ΟΤΕ προέβλεπε αποζημιώσεις αποχώρησης 30-40 μισθών, καθώς και κάλυψη από την εταιρία των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων έως ότου συνταξιοδοτηθούν κανονικά.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστεί στη ΔΕΗ λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για «λελογισμένα κίνητρα στο πλαίσιο των αντοχών της εταιρίας».
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εκτιμά ότι το ενδιαφέρον αποχώρησης θα είναι μάλλον περιορισμένο. Ένα από τα ερωτήματα που θα τεθεί από τη ΓΕΝΟΠ είναι το πώς θα γίνουν οι διαχωρισμοί μεταξύ τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ έχει ανάγκη από τεχνικό προσωπικό, όχι όμως και από διοικητικό, πώς θα χειριστεί η επιχείρηση τον κίνδυνο να αποχωρήσουν μαζικά τεχνικοί, τους οποίους θα είναι πολύ δύσκολο να αναπληρώσει;

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Εξάλλου ο κ. Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου παραδέχθηκε ότι η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους δημιουργεί επί της ουσίας εργαζόμενους δυο ταχυτήτων εντός της ΔΕΗ, ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τη ΓΕΝΟΠ. Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης, είναι αδύνατο να δεχθούμε εργαζομένους με ατομικές συμβάσεις, πλάι σε εργαζομένους των οποίων οι εργασιακές σχέσεις ρυθμίζονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και διευθυντών (περίπου 80 στελέχη σε όλη την Ελλάδα) οι οποίοι θα καταλαμβάνουν τις θέσεις αυτές μετά από προκήρυξη που θα απευθύνεται και σε στελέχη της αγοράς, πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη ισχύει στη ΔΕΗ η οποία επιλέγει τα στελέχη στην κορυφή της ιεραρχίας, με ανοιχτό διαγωνισμό εντός και εκτός ΔΕΗ.

Κίνητρα προσέλκυσης στελεχών

Η διαφοροποίηση του μέτρου αφορά μόνο τη διάρκεια των συμβάσεων που μέχρι τώρα ήταν πενταετής και πλέον γίνεται τριετής.
Ο τρόπος αυτός επιλογής των στελεχών της ΔΕΗ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2001, από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέργιο Νέζη, όταν η εταιρία εισήχθη στο Χρηματιστήριο.
Πάντως τα τελευταία χρόνια έχει μάλλον ατονήσει λόγω και των σημαντικών περικοπών στους μισθούς των στελεχών της ΔΕΗ λόγω Μνημονίων.
Έτσι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Επίσης με το νομοσχέδιο το μέτρο της επιλογής προσωπικού από την αγορά διευρύνεται και στο 20% της μεσαίας βαθμίδας στελεχών τα οποία ωστόσο θα αμείβονται με βάση τους κανόνες του προσωπικού της ΔΕΗ.

Αντιδράσεις στην κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου

Σε σημαντικό θέμα αντιπαράθεσης με τη ΓΕΝΟΠ αναμένεται να αναδειχθεί και το μειωμένο τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ που προβλέπει έκπτωση 75% τόσο στο ανταγωνιστικό όσο και στο μονοπωλιακό τμήμα. Στο εξής θα ισχύει έκπτωση 30 % μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.
Με το νομοσχέδιο θα αντικατασταθεί Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 1990, η οποία δεν προέβλεπε το ύψος των εκπτώσεων αλλά την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή στους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε ετήσια βάση (18.000 KWh για τη Δυτική Μακεδονία και 12.000 KWh για τη Νότια Ελλάδα).
Η έκπτωση προβλέπεται στη Συλλογική Σύμβαση του 1991 και είχε δοθεί έναντι αύξησης μισθών. Έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξει προσφυγή της ΓΕΝΟΠ στα Δικαστήρια.

Απαντήσεις για το μέλλον της λιγνιτικής παραγωγής

Πάντως το κύριο ζήτημα για το οποίο θα ζητήσει η ΓΕΝΟΠ απαντήσεις είναι το μέλλον της ίδιας της ΔΕΗ και της λιγνιτικής παραγωγής της, εν όψει την προαναγγελίας της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028. Αλλωστε και ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε χθες ότι το πρόγραμμα εθελουσίας των εργαζομένων θα πάει παράλληλα με το πρόγραμμα σβησίματος των λιγνιτικών μονάδων.
Ένα ερώτημα που αναμένεται να θέσει ο κ. Αδαμίδης, είναι γιατί η ΔΕΗ δεν «σβήνει» αμέσως το σύνολο της λιγνιτικής παραγωγής της αφού είναι ζημιογόνος και θα επιβαρυνθεί από αυτή με 300 εκατ ευρώ το 2019 όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης;
Η απάντηση βεβαίως είναι ότι το ενεργειακό έχει ανάγκη τις λιγνιτικές μονάδες για λόγους επάρκειας και ευστάθειας και ως εκ τούτου ο κ. Αδαμίδης θα θέσει θέμα αποζημίωσης της ΔΕΗ για τις υπηρεσίες αυτές που καλείται να παρέχει σε μια απελευθερωμένη αγορά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης