Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντικά κέρδη +0,95% στην Wall Street με επίκεντρο απασχόληση και εμπόριο - Ρεκόρ για S&P 500 και Νasdaq

tags :
Σημαντικά κέρδη +0,95% στην Wall Street με επίκεντρο απασχόληση και εμπόριο - Ρεκόρ για S&P 500 και Νasdaq
Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 128.000 νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο 2019
Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι βασικότεροι δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετά τα νέα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στις ΗΠΑ, την απασχόληση στις ΗΠΑ αλλά και τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Στις ΗΠΑ, για τον Οκτώβριο 2019, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 128.000. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τις απεργίες και τον εμπορικό πόλεμο.
Ο Dow Jones κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,11% στις 27.386 μονάδες.
Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 βρέθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ και σημείωσε άνοδο 0,95% στις 3.066,36 μονάδες.
Ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος επίσης σημείωσε ρεκόρ ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε με ισχυρή άνοδο +1,13% στις 8.386,40 μονάδες.
Image
Ο δείκτης της ανεργίας ενισχύθηκε στο 3,6% τον Οκτώβριο από το 3,5% τον Σεπτέμβριο, το οποίο και αποτέλεσε το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1969.
Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι μεγαλύτερη από αυτή του πληθωρισμού. Η μέση αμοιβή ανά ώρα αυξήθηκε 3% από τον Οκτώβριο του 2018.
Από το «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, σε συνομιλίες ώστε να βρεθεί εναλλακτική τοποθεσία για την υπογραφή της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας είναι ΗΠΑ και Κίνα, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Η συμφωνία είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί στη Σύνοδο του APEC στη Χιλή, που τελικά ματαιώθηκε λόγω των έντονων διαμαρτυριών στη χώρα.
Επιπλέον, ο Mnuchin υποστήριξε ότι «ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο όσο αφορά τη "Φάση 1" της εμπορικής συμφωνίας», ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο χώρες εργάζονται σκληρά για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Παράλληλα και ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross σχολίασε ότι οι ΗΠΑ νιώθουν «πολύ άνετα» με την εμπορική συμφωνία, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα βρεθεί σύντομα μια ημερομηνία για την υπογραφή της.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Λελογισμένη άνοδος στις ευρωαγορές με επίκεντρο την Κίνα και την απασχόληση στις ΗΠΑ

Ανοδικά έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδες οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τα τελευταία στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, αλλά και την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα στοιχεία για την Κίνα επέκταση της δραστηριότητας για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο 2019.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Caixin σκαρφάλωσε σε υψηλό 32 μηνών τον Οκτώβριο στις 51,7 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Στις ΗΠΑ, ατά 128.000 αυξήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, οι θέσεις εργασίας,με το αποτέλεσμα να υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις, που σύμφωνα με το CNBC ήταν στις 75.000.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Trump, «πανηγύρισε» για τα στοιχεία με ανάρτησή του στο twitter.
Στην Φρανκφούρτη, ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,73% στις 12.961,05 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,75% στις 7.302,42 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC κινήθηκε ανοδικά στο +0,56% και τις 5.761,89 μονάδες.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο, σημείωσε ισχυρά κέρδη +1,06% στις 22.934,32 μονάδες.
Image
Στην Μαδρίτη, ο IBEX έκλεισε στο +0,71% και τις 9.323 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 0,68% στις 399,43 μονάδες.
Μικρή αύξηση σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας (έφτασε στο 3,6%), αλλά κινήθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις και κοντά στο χαμηλό των τελευταίων 50 ετών (3,5%).
Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3% σε ετήσια βάση.
Η μεταποίηση έχασε 36.000 θέσεις εργασίας, που ήταν και οι μεγαλύτερες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2009.
Σε αυτό είχε επίπτωση και η μακρά απεργία στη General Motors, καθώς οι απεργοί, οι οποίοι δεν πληρώνονταν λόγω της κινητοποίησης κατά τη διάρκεια της έρευνας του υπουργείου Εργασίας, θεωρήθηκαν ως άνεργοι.
Υπενθυμίζεται ότι η απεργία των 46.000 εργαζομένων της General Motors τέλειωσε την προηγούμενη Παρασκευή.
Τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα έδωσαν ώθηση στις αγορές της Ασίας, καθώς ο σχετικός δείκτης παρέμεινε για τρίτο συνεχόμενο μήνα πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες, έναντι 51,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 μηνών.
Παράλληλα, τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί επιβράδυνση στις 51 μονάδες.
Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2013, την ίδια στιγμή που η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε επίσης επιτάχυνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες κατέγραψε περαιτέρω άνοδο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο.
Στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η πλευρά της Κίνας έχει εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τις πιθανότητες επίτευξης μίας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
«Παραμένουν ανήσυχοι για την παρορμητική φύση του προέδρου Donald Trump και τον κίνδυνο να υποχωρήσει ακόμα και σε σχέση με την περιορισμένη συμφωνία που οι δύο πλευρές επιθυμούν να υπογράψουν τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Όπως δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, οι δύο χώρες αναζητούν την τοποθεσία στην οποία θα γίνει η συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώση φάση της εμπρικής συμφωνίας.
«Ο πρόεδρος Xi και ο πρόεδρος Trump θα υπογράψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Donald Trump.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή τους ότι αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Όσον αφορά τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων,σημαντική άνοδο κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (1/11) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες, έναντι 48,3 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει περαιτέρω επιβράδυνση στις 48,2 μονάδες.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως ο δείκτης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, παρέμεινε κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, η οποία ωστόσο πραγματοποιήθηκε πριν από τη νέα παράταση που έδωσε στη Βρετανία η Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, οι νέες επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ασθενέσθερους ρυθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ παράλληλα καταγράφηκε πτώση στις νέες παραγγελίες.
Αντίθετα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις προγραμματισμένες παραγγελίες των ευρωπαϊκών χωρών πριν από την αρχική αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης