Τραπεζικά νέα

Τι πρέπει να γίνει για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τις χρεώσεις – Ποινές στο γκισέ, διαβάθμιση χρεώσεων στα ATMs

Τι πρέπει να γίνει για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τις χρεώσεις – Ποινές στο γκισέ, διαβάθμιση χρεώσεων στα ATMs
Με ποιους τρόπους θα εκτονωθεί η ένταση κυβέρνησης και τραπεζιτών για τις προμήθειες και χρεώσεις;
Για τις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών ειδικά στα ATMs έχει ξεσπάσει μια κόντρα όπου η κυβέρνηση σε αυστηρό ύφος επέβαλλε τους όρους της με μειώσεις ή καταργήσεις χρεώσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα η κυβέρνηση ανεπίσημα μιλάει για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και για άτυπο καρτέλ άπαξ και συντόνισαν τις προμήθειες που επέβαλλαν ειδικά στις αναλήψεις μετρητών από ATMs.
Οι τράπεζες υιοθέτησαν υψηλές προμήθειες 2,5 και 3 ευρώ ανά ανάληψη στα ATMs ειδικά για συναλλαγές τρίτων τραπεζών στην λογική να αυξήσουν τα έσοδα τους τα οποία έχουν υποστεί καθίζηση.
Όπως έχει αναλυθεί, οι χρεώσεις δεν είναι ενάντιες στα ισχύοντα στην ευρωζώνη, όπως δείχνουν τα παραδείγματα σε Ιταλία, Ισπανία ακόμη και στην Βρετανία του Brexit.
Η κυβέρνηση διαβλέποντας ότι το ζήτημα θα έχει πολιτικό αντίκτυπο αντέδρασε άμεσα ζητώντας από τις τράπεζες μείωση χρεώσεων και προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές.
Οι τράπεζες ίσως και να πληρώσουν δύο λάθη
1)ότι συντόνισαν τις νέες προμήθειες και χρεώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές.
2)Η στάση που κράτησαν – αρχικώς τουλάχιστον – στο σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs των τραπεζών ενόχλησε την κυβέρνηση ενώ η υπόγεια αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό για το ίδιο θέμα δεν βοήθησε.
Να σημειωθεί ότι για ένα θέμα τόσο σημαντικό όπου η κυβέρνηση παρεμβαίνει – κατά την άποψη μας κακώς – και επιβάλλει με διοικητικό τρόπο μειώσεις στις προμήθειες και χρεώσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είναι άφαντος.
Δεν έχει κάνει καμία τοποθέτηση ως επόπτης ενώ π.χ. παρασκηνιακώς στο σχέδιο Ηρακλής επιχείρησε να πλήξει – ανεπιτυχώς – τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό.

Τι πρέπει να γίνει για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών;

Για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τις νέες χρεώσεις και προμήθειες ειδικά στα ATMs και μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ θα πρέπει
Α)Οι τράπεζες να δημιουργήσουν ένα πιο δίκαιο πλαίσιο προμηθειών.
Π.χ. οι συναλλαγές στο γκισέ είναι περισσότερο κοστοβόρες από ότι στο ATMs.
Θα μπορούσαν οι τράπεζες για να αποσυμφορήσουν τα γκισέ να επιβάλλουν προμήθειες ώστε να οδηγήσουν τους καταναλωτές π.χ. στο web banking.
Β)Οι χρεώσεις στα ATMs μπορούν να διατηρηθούν π.χ. στα 2,5 με 3 ευρώ υπό ένα όρο.
Δεν μπορεί μια ανάληψη 50 ευρώ να επιβαρύνεται με 2,5 ευρώ αν αφορά συναλλαγή με άλλη τράπεζα και μια συναλλαγή 600 ευρώ επίσης να επιβαρύνεται με 2,5 ευρώ.
Θα πρέπει π.χ. για τα πρώτα 100 ευρώ να είναι δωρεάν και για μεγαλύτερα ποσά να υπάρχει μια διαβάθμιση που να καταλήγει στα 2,5 με 3 ευρώ χρεώσεις στις συναλλαγές.
Γ)Θα πρέπει τράπεζες και κυβέρνηση να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα όχι με ένταση αλλά με κατανόηση.
Οι τράπεζες να καταλάβουν την κυβέρνηση αλλά και η κυβέρνηση να καταλάβει τις τράπεζες

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Γιατί Μητσοτάκης και Γεωργιάδης επιτίθενται στις τράπεζες για τις προμήθειες ενώ παραβλέπουν τα πανάκριβα παράβολα;

Οι προμήθειες των τραπεζών σε ορισμένες υπηρεσίες κινούνται ίσως και κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση η οποία διάκειται θετικά στις αγορές και τους επενδυτές… εσχάτως έχει βάλει στο στόχαστρο τις τράπεζες.
Όμως φαίνεται ότι τα κίνητρα της κριτικής Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού και του Γεωργιάδη υπουργού Επενδύσεων είναι πολιτικά.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει τα απαράδεκτα υψηλά παράβολα.
Η απόφαση των τραπεζών να αυξήσουν τις προμήθειες είναι εύλογη λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων αλλά και λογική γιατί αυτό το καθεστώς ισχύει και στην Ευρώπη.
Η μικροπολιτική λοιπόν είναι το κίνητρο, δεν μπορεί το κράτος να ορίζει με διοικητικά κριτήρια ποιο θα είναι το ύψος των προμηθειών.
Από την άλλη τόσα χρόνια οι τράπεζες πραγματοποιούσαν συναλλαγές κυρίως μέσω των διατραπεζικών συστημάτων ΔΙΑΣ στα ATMs με σχεδόν μηδενικές προμήθειες.
Και αυτό ήταν λάθος.
Τι ισχύει όμως στο εξωτερικό;

Τα τραπεζικά έξοδα στην Ισπανία

Οι περισσότεροι τρεχούμενοι λογαριασμοί στην Ισπανία επιβαρύνονται με ετήσιες χρεώσεις που συνήθως κυμαίνονται γύρω στα 15-20 ευρώ.
Οι χρεωστικές κάρτες μπορούν να κοστίζουν περίπου 12-15 ευρώ  ετησίως, ενώ οι πιστωτικές κάρτες ποικίλλουν από δωρεάν έως πάνω από 30 ευρώ ετησίως συν το APRC (ετήσιο χρεωστικό επιτόκιο).
Οι διεθνείς μεταφορές χρημάτων κυμαίνονται συνήθως από 3 έως 15 ευρώ για ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.
Η μεταφορά μεγαλύτερων ποσών μπορεί να είναι 30 ευρώ ή περισσότερο.
Η χρήση των ΑΤΜs στις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες είναι συνήθως δωρεάν, παρόλο που μπορεί να υπάρχει χρέωση (συνήθως μικρότερη από 3 ευρώ).

Τι ισχύει στην Ιταλία

Οι ιταλικές τράπεζες σας χρεώνουν για τα πάντα - απολύτως τα πάντα.
Συγκεκριμένα οι ιταλικές τράπεζες λαμβάνουν προμήθεια 2,50 ευρώ σε πάγια εντολή 100 ευρώ, 1 ευρώ για την ανάληψη χρημάτων από το λογαριασμό και 10 ευρώ για ετήσια χρέωση κάρτα.
Π.χ. η Mediobanca Group, διαφημίζει την «μηνιαία χρέωση 1 ευρώ» χωρίς άλλες χρεώσεις πληρωμών, αναλήψεων και χρεωστικών καρτών.

Άδικη η κριτική στις τράπεζες

Άδικη είναι η κριτική στις τράπεζες ενώ το δημόσιο με τα παράβολα επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο πολλαπλάσια.
Παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ χαμηλές
Στην Βρετανία η διατήρηση λογαριασμού π.χ. με 500 στερλίνες έχει μηνιαία επιβάρυνση 5 λίρες
Οι προμήθειες που παίρνουν οι ελληνικές τράπεζες κινούνται κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης
Στην Ελλάδα το κράτος με τα παράβολα επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο ενώ επικρίνει τις τράπεζες για τις προμήθειες
Συγκεκριμένα
-Το παράβολο για απώλεια ταυτότητας είναι 9 ευρώ μόνο για την κλοπή δεν καταβάλλεται παράβολο
-Το παράβολο για την απώλεια διπλώματος δομείται ως εξής
9 ευρώ διπλότυπο
30 ευρώ η πρώτη επανέκδοση
60 ευρώ η δεύτερη επανέκδοση
+30 ευρώ για κάθε επανέκδοση
 -Το παράβολο για διαβατήριο είναι 84,40 ευρώ και δομείται ως εξής
26,40 ευρώ χαρτόσημο
53 ευρώ παράβολο δημοσίου
5 ευρώ παράβολο δημοσίου για ταχυδρομικά τέλη
-Παράβολο για πολιτικό γάμο 15 ευρώ
-Παράβολο για άδεια εργασίας 3 ευρώ με συνεχείς ανανεώσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης