Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Aramco ανακοινώνει την Κυριακή (3/11) την IPO του «αιώνα» - Στόχος τα δύο τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης

tags :
Reuters: Η Aramco ανακοινώνει την Κυριακή (3/11) την IPO του «αιώνα» - Στόχος τα δύο τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης
Σαουδάραβες αξιωματούχοι και σύμβουλοι της Aramco πραγματοποίησαν συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με επενδυτές
Το «πράσινο φως» άναψε τελικά ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman για την ανακοίνωση την Κυριακή (3/11/2019) της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα της Aramco, ανέφεραν πέντε πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο Reuters.
Η κορυφαία πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο θα ανακοινώσει την IPO στις 3 Νοεμβρίου, σημείωσαν οι ίδιες πηγές. 
Από την πλευρά της η Aramco δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι και σύμβουλοι της Aramco πραγματοποίησαν συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με επενδυτές, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν όσο το δυνατόν μία κεφαλαιοποίηση κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η οριστική απόφαση για την έναρξη της IPO της Aramco ελήφθη την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Αν και ο  Mohammed bin Salman αποτίμησε την αξία της εταιρείας στα  δύο τρισ. δολάρια, τραπεζίτες και εμπλεκόμενοι στην εταιρεία υποστηρίζουν ότι η αξία της Aramco είναι πιο κοντά στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτή την τιμή, η Aramco θα εξακολουθεί να αξίζει τουλάχιστον 50% περισσότερο από τις πιο πλούσιες εταιρείες παγκοσμίως, τη Microsoft και την Apple, οι οποίες έχουν κεφαλαιοποίηση περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το Ριάντ σκοπεύει να πωλήσει ένα μερίδιο 1% - 2% στη χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συγκεντρώσει τουλάχιστον 20  - 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εάν η συμφωνία ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, η Aramco θα έχει τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο, που θα καλύψει την αντίστοιχη της Alibaba κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης