Ξεκίνησε η «χρυσή» IPO για την Aramco μετά την ένταξή της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ

Ξεκίνησε η «χρυσή» IPO για την Aramco μετά την ένταξή της στο Χρηματιστήριο του Ριάντ
Εάν η συμφωνία ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια όπως αναμένεται, η Aramco θα έχει τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο
Ενέκρινε τι αίτημα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Ριάντ του Σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco η ρυθμιστική αρχή κεφαλαιαγοράς της Σαουδικής Αραβίας.
«Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (CMA) δημοσίευσε την απόφασή του με την οποία εγκρίνει το αίτημα της Σαουδαραβικής Πετρελαϊκής Εταιρείας (Saudi Aramco) για τη διάθεση μέρους των μετοχών της», αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής.
Όπως διευκρινίζει η Aramco, η τελική τιμή διάθεσης και ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν «θα καθοριστούν μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος επεξεργασίας της επιχείρησης αυτής».
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία της εταιρείας και μια σημαντική πρόοδος για την υλοποίηση του 'Οράματος 2030', το οποίο είναι το στρατηγικό σχέδιο του βασιλείου για βιώσιμη διαφοροποίηση και οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Aramco, Yashir al Rumayan.
Το «Όραμα 2030» είναι το σχέδιο που κατήρτισε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Mohamand bin Salman για τη διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο.
Ετσι, όπως αναφέρει το Reuters, ξεκίνησε σήμερα (3/11) η αρχική δημόσια προσφορά της (IPO), με την Aramco να ανακοινώνει την πρόθεσή της να καταγράψει την εγχώρια αγορά, καθώς το Βασίλειο επιδιώκει να δημιουργήσει την πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο.
Εξάλλου καθαρά κέρδη 68 δισ. δολαρίων κατέγραψε η Saudi Aramco κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2019, όπως ανακοίνωσε ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας.
Τα έσοδα της εταιρείας και τα άλλα έσοδα που σχετίζονται με πωλήσεις για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 244 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η ίδια.

Χθές το Bankingnews έγραφε:
Το «πράσινο φως» άναψε τελικά ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman για την ανακοίνωση την Κυριακή (3/11/2019) της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO) του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα της Aramco, ανέφεραν πέντε πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο Reuters.
Η κορυφαία πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο θα ανακοινώσει την IPO στις 3 Νοεμβρίου, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Από την πλευρά της η Aramco δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.
Σαουδάραβες αξιωματούχοι και σύμβουλοι της Aramco πραγματοποίησαν συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με επενδυτές, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν όσο το δυνατόν μία κεφαλαιοποίηση κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η οριστική απόφαση για την έναρξη της IPO της Aramco ελήφθη την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Αν και ο Mohammed bin Salman αποτίμησε την αξία της εταιρείας στα δύο τρισ. δολάρια, τραπεζίτες και εμπλεκόμενοι στην εταιρεία υποστηρίζουν ότι η αξία της Aramco είναι πιο κοντά στα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αυτή την τιμή, η Aramco θα εξακολουθεί να αξίζει τουλάχιστον 50% περισσότερο από τις πιο πλούσιες εταιρείες παγκοσμίως, τη Microsoft και την Apple, οι οποίες έχουν κεφαλαιοποίηση περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το Ριάντ σκοπεύει να πωλήσει ένα μερίδιο 1% - 2% στη χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συγκεντρώσει τουλάχιστον 20 - 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εάν η συμφωνία ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, η Aramco θα έχει τη μεγαλύτερη IPO στον κόσμο, που θα καλύψει την αντίστοιχη της Alibaba κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS