Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Στις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ η ασφάλεια - Αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη

Αβραμόπουλος: Στις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ η ασφάλεια - Αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη
"Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να εμβαθύνουμε την Ένωση Ασφαλείας μας", τονίζει ο Δ. Αβραμόπουλος
«Η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη και βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την ΕΕ», τονίζει  ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "New Europe".
Όπως σημειώνει, «η ασφάλεια αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της Επιτροπής σχετικά με τις βασικές ενέργειες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των απειλών για την ασφάλεια στην Ευρώπη από την πρώτη μέρα».
«Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, την οποία παρουσίασα το 2015, ήταν η κατευθυντήρια αρχή μας και τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής και γνήσιας Ένωσης Ασφαλείας», συμπληρώνει και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ έπρεπε να ανταποκριθεί σε μια κρίση ασφάλειας.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού το 2015 και τις επακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες σε πολλά άλλα κράτη μέλη, έγινε σαφής η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας».
Ο κ. Αβραμόπουλος μιλά  για τις «αποφασιστικές ενέργειες» άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του «για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας» και προσθέτει «επίσης, ενισχύσαμε την ανταλλαγή πληροφοριών για να παράσχουμε στους αστυνομικούς και τους συνοριοφύλακες, αποτελεσματική πρόσβαση σε ακριβή και πλήρη δεδομένα, σε πληροφορίες και να κλείσουμε οποιαδήποτε κενά ασφαλείας και τυφλά σημεία».
Υπογραμμίζει ότι η ΕΕ «έχει αντιμετωπίσει τις απειλές στον κυβερνοχώρο με τη θέσπιση μιας νέας στρατηγικής και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για την καλύτερη προστασία των εκλογών μας»,  ενώ «συνεχίζονται οι εργασίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των ψηφιακών υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας για την ασφάλεια των δικτύων 5G σε όλη την Ευρώπη».
Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει την σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας με τα Δ. Βαλκάνια για την πορεία της Ευρώπης προς μια πλήρως ανεπτυγμένη Ένωση Ασφαλείας και σημειώνει  «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για πολλά και συγκεκριμένα αποτελέσματα ... αλλά η πιο σημαντική είναι η αλλαγή της νοοτροπίας μας στον τομέα της ασφάλειας».
Κατά τον ίδιο, μια πραγματική Ένωση Ασφαλείας είναι δυνατή μέσω μιας "αλλαγής" νοοτροπίας, όμως απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες συλλογικής ασφάλειας της ΕΕ.
Όπως αναφέρει  «ενώ η ασφάλεια ξεκινά από το εσωτερικό της Ευρώπης, θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι τελειώνει εκεί -ειδικά σήμερα που ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ και οι εγκληματίες ή οι τρομοκράτες συνεργάζονται πέρα από τα εθνικά σύνορα ... Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας για την ασφάλεια με τις χώρες στη γειτονιά μας αλλά και με διεθνείς εταίρους».
Επιπλέον,  επισημαίνει πως την τελευταία 5ετία «έχουμε πετύχει πολλά.
Αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη.
Ζούμε σε απρόβλεπτους καιρούς και η γειτονιά μας διαταράσσεται από διασυνοριακές συγκρούσεις.
Οι πολίτες μας ριζοσπαστικοποιούνται από την τρομοκρατία και επιτίθενται σε αθώους ανθρώπους στις πόλεις μας.
Εν τω μεταξύ, ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός είναι σε άνοδο».
Και καταλήγει τονίζοντας ότι η ασφάλεια εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση για την Ευρώπη και βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για την ΕΕ.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να εμβαθύνουμε την Ένωση Ασφαλείας μας και να δημιουργήσουμε επιτυχημένα πλαίσια αστυνομικής συνεργασίας τα οποία κάποια μέρα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μια Ευρωπαϊκή FBI, που παραμένει μία από τις προτάσεις μου για το μέλλον» υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης