Μηταράκης: Στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα θα είναι κερδισμένοι

Μηταράκης: Στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα θα είναι κερδισμένοι
"Mέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό", σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη
Στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα θα είναι εμφανώς κερδισμένοι σε σχέση με το σήμερα, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο ίδιος σημείωσε πως «μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό, με τον οποίο θα διορθωθούν όλες οι αντισυνταγματικότητες και οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος τιμωρούσε την παραγωγική Ελλάδα».
Ο νέος νόμος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «θα ισχύσει αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να μην υπάρξει νέος κύκλος προσφυγών και αναδρομικών».
Ανέφερε δε, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δημιούργησε μία γενιά ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι θα ελάμβαναν  πολύ χαμηλές συντάξεις, που δεν ανταποκρίνονται σε ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης.
Για τα αναδρομικά, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν δύο ξεχωριστά ζητήματα», εξηγώντας πως «το πρώτο είναι το θέμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι αποφάσεις αυτές ισχύουν από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και δεν μιλούν για αξιώσεις αναδρομικών.
Στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, το ΣτΕ μας ζητάει να καταργήσουμε τις οριζόντιες περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου.
Την απόφαση αυτή είναι δεδομένο πως θα την σεβαστούμε και πως θα αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις, όσων μειώθηκαν αντισυνταγματικά.
Επιπλέον, το ΣτΕ έκρινε πως ο νομοθέτης δεν μπορεί να βλέπει συνδυαστικά την κύρια και την επικουρική σύνταξη.
Είναι αυτόνομα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Αυτό το "πακέτο", που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, έχει κριθεί πλέον αντισυνταγματικό και αυτό είναι κάτι που, επίσης, θα διορθώσουμε».
Για τις παλαιότερες περιπτώσεις αναδρομικών, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη «υπάρχουν κάποιες αποφάσεις του 2015 και του 2016, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη.
Γι' αυτές τις περιπτώσεις, δεν έχουμε μία οριστική και τελική εικόνα των αναδρομικών».
Τόνισε ότι «η απάντηση του υπουργείου Εργασίας είναι ξεκάθαρη: Θα σεβαστούμε τις τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης και θα τις εφαρμόσουμε στο ακέραιο, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις προβλέψεις για το νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο υφυπουργός  ανέφερε ότι  «από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι νεοεισερχόμενοι και πρωτοασφαλισμένοι στην αγορά εργασίας θα έχουν έναν ατομικό «κουμπαρά» εντός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), στον οποίο η εισφορά του 6,5%, που καταβάλλεται σήμερα για την επικουρική τους σύνταξη, θα αποταμιεύεται εκεί.
Βασικός κρατικός πάροχος της νέας επικουρικής θα είναι το ΕΤΕΑΕΠ και από εκεί και πέρα θα δίνεται προαιρετικά το δικαίωμα σε όποιον το επιθυμεί να επιλέξει έναν εναλλακτικό πάροχο.
Ωστόσο, ο "αυτόματος" πάροχος, στον οποίο θα πηγαίνουν οι εισφορές της επικουρικής, σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει το ΕΤΕΑΕΠ».
Κληθείς να μιλήσει για τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο κ. Μηταράκης  επεσήμανε ότι «σήμερα, ο νόμος Κατρούγκαλου δίνει 1,2% νοητή απόδοση στην επικουρική, δηλαδή απόδοση ιδιαίτερα χαμηλή.
Ο ΑΕΔΑΚ, για παράδειγμα, τα τελευταία 17 χρόνια, έχει μέση απόδοση διαχείρισης διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων 3,58%. Η διαφορά αυτή θα έδινε 35% αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Η σημερινή χαμηλή απόδοση των επικουρικών συντάξεων, συνδυαστικά με το δημογραφικό και το δημοσιονομικό κίνδυνο, που απειλούν σήμερα την ασφάλεια της επικουρικής σύνταξης, καταστούν αναγκαία τη μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα ασφάλισης».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS