Σειρά ελέγχων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου - Τι προέκυψε

Σειρά ελέγχων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου - Τι προέκυψε
Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα ελέγχθηκαν διάφορα καταστήματα, όπως κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια-μπαρ, ταβέρνες, παιδότοποι

Σε σειρά ελέγχων συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, προχώρησαν τόσο το βράδυ του Σαββάτου 3/11, όσο  και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 4/11, οι επιθεωρητές - ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε συνεργασία με στελέχη της ΕΛΑΣ.
Οι κοινές δράσεις της ΕΑΔ και της ΕΛΑΣ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «αποσκοπούν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων μερών για τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας από το σεβασμό των αντικαπνιστικών διατάξεων, καταγράφοντας παράλληλα τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».
Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών - εκπροσώπων καταστημάτων που ελέγχθηκαν ήταν συνεργάσιμοι και επέδειξαν επαγγελματισμό και κατανόηση της σημασίας της τήρησης του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και το σεβασμό όσων δεν καπνίζουν.
Συγκεκριμένα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα ελέγχθηκαν συνολικά 58 καταστήματα, όπως κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια-μπαρ, ταβέρνες και παιδότοποι.
Αναλυτικά:
Λάρισα : Έγιναν έλεγχοι σε κεντρικά και σε περιφερειακά σημεία της πόλης σε συνολικά 22 επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών, όπως κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια-μπαρ, ταβέρνες και παιδότοποι.
Από αυτά, σε 3 καταστήματα κάπνιζαν πάνω από 30 θαμώνες και σε 4 βρέθηκαν 10-19 καπνίζοντες, ενώ σε ακόμη 7 αν και δεν βρέθηκαν καπνίζοντες την ώρα του ελέγχου, υπήρχε έντονη μυρωδιά καπνού και σταχτοδοχεία στα τραπέζια.
Σήμανση περί απαγόρευσης καπνίσματος υπήρχε σε 7 μόνο καταστήματα.
Στους παιδότοπους δεν κάπνιζε κανείς ούτε υπήρχαν σταχτοδοχεία στα τραπέζια.
Θεσσαλονίκη:  Ελέγχθηκαν συνολικά 21 καταστήματα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ταχείας εστίασης και μπαρ-καφετέριες στις περιοχές, Πλατεία Αριστοτέλους, Λαδάδικα, Λ. Νίκης, και Λευκός Πύργος.
Σε 18 καταστήματα με αριθμό θαμώνων 20-220 δεν βρέθηκαν καπνίζοντες, ενώ καταγράφηκε η ύπαρξη σήμανσης καθώς και απουσία σταχτοδοχείων από τα τραπέζια.
Σε 3 καταστήματα βρέθηκαν καπνίζοντες και ειδικότερα, στο πρώτο 10 σε σύνολο 70 θαμώνων, στο δεύτερο 10 σε σύνολο 90 θαμώνων (χρήση ναργιλέ) και στο τρίτο 35 σε σύνολο 85 θαμώνων.
Σε πέντε καταστήματα δεν υπήρχαν σημάνσεις ή/και δεν είχαν ληφθεί λοιπά μέτρα αποτροπής.
Αθήνα:  Ελέγχθηκαν συνολικά 15 καταστήματα, εστίασης και μπαρ-καφετέριες, στις περιοχές Αμπελόκηποι και Κεραμικός, για μερίδα των οποίων υπήρχαν καταγγελίες στην ΕΛΑΣ.
Σε 9 καταστήματα, ορισμένα από τα οποία την ώρα του ελέγχου είχαν 100-160 θαμώνες, δεν κάπνιζε κανείς.
Σε 2 καταστήματα κατεγράφησαν 4 καπνίζοντες σε σύνολο 15-20 θαμώνων σε κάθε ένα από αυτά, σε 3 καταστήματα υπήρχαν σημάνσεις αλλά λόγω του χαρακτήρα της δραστηριότητας τους υπήρχαν αρκετοί καπνίζοντες ναργιλέ, ενώ ένα εκ των ελεγχθέντων καταστημάτων ήταν ανοικτό roof garden.
Στην ίδια ανακοίνωση παρατίθενται και παραδείγματα συνδρομής και συστάσεων περί μέτρων πρόληψης και αποτροπής, όπως: ζητείται από τον υπεύθυνο/εκπρόσωπο του καταστήματος να απευθυνθεί προς τους καπνίζοντες σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος, οι οποίοι συμμορφώθηκαν άμεσα.
Επίσης , ζητείται να αυξηθούν οι σημάνσεις περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους του χώρους και να είναι μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο ευδιάκριτες να απομακρυνθούν τα τασάκια από τα τραπέζια, να ενημερώνεται ο υπεύθυνος/εκπρόσωπος σχετικά με την ακριβή έννοια του «εσωτερικού χώρου», αλλά και  καταγραφή προβληματισμών το υπεύθυνου/εκπροσώπου καταστήματος σχετικά με όρους που χρησιμοποιούνται στις σχετικές διατάξεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS